Codul roșu de alertă în 26 de raioane: Cum funcționează mecanismul de atribuire a gradului de alertă și cum îl aplică administrațiile locale

Codul roșu de alertă în 26 de raioane: Cum funcționează mecanismul de atribuire a gradului de alertă și cum îl aplică administrațiile locale

Pe 28 septembrie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNSP) a anunțat că în mai mult de jumătate dintre raioanele din Moldova va fi instituită stare de urgență în sănătatea publică, fiind aplicat Cod Roșu. Așa cum mecanismul de atribuire a codurilor de alertă este unul nou, faptul a stârnit mai multe semne de întrebare. Vor fi izolate localitățile sau se închid instituții și localuri? Cum se atribuie codul raioanelor? AGORA a precizat cum funcționează practic acest mecanism.

Ce spun cei de la centru?

„Noul mecanism de gestionare a situației epidemiologice COVID-19 a fost aprobat de CNESP, prin decizia 32 din 24 septembrie. Respectiv, pentru evaluarea situației și atribuirea codului la nivel de teritoriu se utilizează trei indicatori, calculați o dată la 14 zile. Aceste două săptămâni sunt echivalentul perioadei maxime de incubație a virusului COVID-19, astfel măsurându-se și rezultatele aplicării Codului Roșu”, a precizat pentru AGORA, șefa „Direcției controlul și prevenirea bolilor transmisibile” din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Natalia Caterinciuc.

Inițial, ANSP calculează acești indicatori o dată la două săptămâni și prezintă informația la Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Iar în ședință, indicatorii și nivelul de risc sunt evaluați și fiecărui teritoriu administrativ i se atribuie un cod de alertă. Exact așa, la 28 septembrie Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis că din 1 octombrie mai multe raioane din țară sunt  sub Cod Roșu.

Ce urmează?

Noul mecanism de gestionare a situației epidemiologice prevede că în continuare Comisiile teritoriale se întrunesc în ședințe, examinează situația din teritoriu și stabilesc măsurile ce le vor întreprinde în raionul respectiv.

Planul de Ghidare și Răspuns la COVID-19, versiunea 2, de care trebuie să se ghideze Comisiile teritoriale, prevede pentru fiecare cod de alertă (galben, portocaliu, sau roșu) măsuri prescrise ce trebuie aplicate la nivelul localităților.

Citește aici: Ce înseamnă decizia CNESP și ce restricții vor fi aplicate în localitățile marcate cu Cod Roșu, începând cu 1 octombrie

Așadar, Comisiile teritoriale sunt cele care vor decide la nivel local dacă vor scurta ziua de lucru în unele organizații sau dacă instituțiile de învățământ trec la studii la distanță. Responsabilii trebuie să stabilească regulile noi pe opt domenii, după cum urmează:

 • organizarea evenimentelor în masă,
 • organizarea evenimentelor religioase,
 • activitatea transportului public,
 • activitatea grădinițelor și școlilor,
 • activitatea piețelor,
 • activitatea agenților economici,
 • activitatea instituțiilor și organizațiilor.

„Desigur că dacă în perioada de 14 zile într-un teritoriu administrativ intervine schimbarea situației, de exemplu se înregistrează o izbucnire masivă, sau sunt câteva clastere majore în instituții sau organizații, atunci sigur că operativ situația se reevaluează și măsurile vor fi focusate acolo unde este necesitate suplimentar”, explică Natalia Caterinciuc.  

Pe 29-30 septembrie Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a organizat conferințe online cu președinții de raioane, care sunt președinți și de Comisii Extraordinare de Sănătate Publică locale. Aceștia au fost consultați și instruiți în regim tehnic ce înseamnă noul mecanism și cum urmează să fie aplicat, inclusiv cum sunt coordonate măsurile ce se aprobă pentru cele 14 zile. Comisiile teritoriale au la dispoziție 72 de ore pentru a se convoca în vederea luării deciziilor.

Ce spun cei de la raion?

AGORA a contactat câțiva reprezentanți ai consiliilor raionale. Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică Anenii Noi urmează să se întrunească în ședință pe 1-2 octombrie, ne-au comunicat reprezentanții consiliului raional. „Să vedem ce o să zică medicii. O să mergem în primul rând pe opiniile componentei medicale a comisiei – ANSP, șeful spitalului, șeful centrului de sănătate, ANSA”, a precizat vicepreședintele raionului Octavian Zelinschi.

Ședința urmează să se desfășoare pe 1 octombrie și la Bălți. Am contactat și Consiliul Municipal Ialoveni. Comisia din acest teritoriu se va întruni repetat în dimineața zilei de 2 octombrie.

Cât despre Edineț, CESP s-a convocat deja în ședință pe 30 septembrie. Opiniile și le-au expus atât membrii comisiei cât și primarii din localitățile cu risc sporit de infecție, agenți economici, administratori de piețe, invitați la ședință. Decizia prevede un șir de măsuri ce vor fi aplicate la nivel local printre care:

 • Vor fi create grupe mobile de patrulare de comun cu APL care vor asigura controlul respectării măsurilor de restricție de către cetățeni.
 • Insectoratul de Poliție Edineț în comun cu ANSA și CSP vor efectua controale inopinate la întreprinderile economiei naționale întru verificarea corectitudinii îndeplinirii măsurilor de combatere a infecției COVID-19
 • Pentru transportul rutier în trafic local Și municipa, numărul de călători se limitează la 60% din capacitatea de îmbarcare. Toți călătorii vor purta măști.
 • IMSP „CS Edineț” , „CS Cupcini” vor organiza monitorizarea și depistarea a un număr cât mai larg de contacți din focare și vor colecta probe de la suspecți cît mai urgent, vor acorda asistență și suport informativ persoanelor care sunt la evidență.

CESP Edineț a publicat un șir de alte măsuri ce urmează să fie aplicate pe toate domeniile de activitate. Iar deja azi, 1 octombrie, responsabilii se convoacă în ședință pentru o primă evaluare a implementării măsurilor.

Criteriile de stabilire a codului de alertă sunt preluate din practica internațională și din recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, fiind ajustate la condițiile R. Moldova și prevăd că:

1. O dată la două săptămâni se va calcula numărul de cazuri pozitive înregistrate, raportate la 100 de mii de populație, pentru fiecare teritoriu.

2. Se vor calcula indicatorii privind capacitatea sistemului de a efectua supravegherea sănătății publice. Aici se include numărul de teste, numărul probelor pozitive.

3. Se vor evalua capacitățile sistemului local de a oferi asistență medicală persoanelor infectate cu COVID-19. Aici se include numărul paturilor disponibile în spitalele din regiune, inclusiv paturile de terapie intensivă.

Restricții general-valabile

Menționăm că la nivel național, indiferent de codul de alertă, rămâne valid un set de măsuri ce se implementează pe teritoriul întregii țări. Se interzice aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane. Se impune respectarea distanței fizice de un metru. Totodată se interzice aflarea pe terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracții și zone de agrement.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
O investigație Reuters a scos la iveală că cel puțin 14 companii rusești de armament nu ar fi fost vizate de sancțiunile occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina

O investigație Reuters a scos la iveală că cel puțin 14 companii rusești de armament nu ar fi fost vizate de sancțiunile occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina

SUA oferă Ucrainei mai multă muniție pentru sistemul HIMARS în cadrul unui nou pachet de ajutor în valoare de 820 de milioane de dolari

SUA oferă Ucrainei mai multă muniție pentru sistemul HIMARS în cadrul unui nou pachet de ajutor în valoare de 820 de milioane de dolari

Un tânăr a decedat în urma unei explozii produse într-un apartament din sectorul Botanica

Un tânăr a decedat în urma unei explozii produse într-un apartament din sectorul Botanica

Advertoriale
Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Atac asupra Odesei în plină noapte! 18 persoane decedate, printre care doi copii. Zeci de răniți
 • 2
  Primăria din Ialoveni anunță că în lunile iulie-august călătoriile cu troleibuzul pe teritoriul orașului vor costa 2 lei
 • 3
  Printre victimele bombardamentelor din Sergheevca, mai mulți angajați ai unui Centru de sănătate pentru copii, gestionat de R. Moldova. Reacția Alei Nemerenco
 • 4
  Prezentăm abonamentele! Câte unități s-au vândut din cele 119 mii tipărite. Cele mai populare - abonamentele pentru o lună
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.