
Codul roșu de alertă în 26 de raioane: Cum funcționează mecanismul de atribuire a gradului de alertă și cum îl aplică administrațiile locale
Pe 28 septembrie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNSP) a anunțat că în mai mult de jumătate dintre raioanele din Moldova va fi instituită stare de urgență în sănătatea publică, fiind aplicat Cod Roșu. Așa cum mecanismul de atribuire a codurilor de alertă este unul nou, faptul a stârnit mai multe semne de întrebare. Vor fi izolate localitățile sau se închid instituții și localuri? Cum se atribuie codul raioanelor? AGORA a precizat cum funcționează practic acest mecanism.
・
Ce spun cei de la centru?
„Noul mecanism de gestionare a situației epidemiologice COVID-19 a fost aprobat de CNESP, prin decizia 32 din 24 septembrie. Respectiv, pentru evaluarea situației și atribuirea codului la nivel de teritoriu se utilizează trei indicatori, calculați o dată la 14 zile. Aceste două săptămâni sunt echivalentul perioadei maxime de incubație a virusului COVID-19, astfel măsurându-se și rezultatele aplicării Codului Roșu”, a precizat pentru AGORA, șefa „Direcției controlul și prevenirea bolilor transmisibile” din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Natalia Caterinciuc.
Inițial, ANSP calculează acești indicatori o dată la două săptămâni și prezintă informația la Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Iar în ședință, indicatorii și nivelul de risc sunt evaluați și fiecărui teritoriu administrativ i se atribuie un cod de alertă. Exact așa, la 28 septembrie Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis că din 1 octombrie mai multe raioane din țară sunt sub Cod Roșu.