Flashmob la Guvern: Cetățenii sunt îngrijorați de creșterea continuă a produselor alimentare și costurile la transportul interurban, în timp ce prețul la produsele petroliere scade

Flashmob la Guvern: Cetățenii sunt îngrijorați de creșterea continuă a produselor alimentare și costurile la transportul interurban, în timp ce prețul la produsele petroliere scade

Flashmob în fața Guvernului pe subiectul majorării prețurilor în R. Moldova. Tinerii PAS au transmis o scrisoare premierului Ion Chicu cu 10 întrebări ale cetățenilor. Potrivit acestora, cea mai mare nedumerire e creșterea prețurilor la alimente și transport în condiții de pandemie. 

„Astăzi am venit în fața Guvernului pentru a transmite premierului o scrisoare cu zece întrebări colectate de la cetățenii R: Moldova de toate vârstele și mediile din întreaga țară. Aceste întrebări reprezintă îngrijorările cetățenilor cu privire la calitatea vieții în R. Moldova și anume creșterea continuă a produselor alimentare și costurile la transportul interurban, în timp ce prețul la produsele petroliere scade.

Nedumerirea cetățenilor e că de ce în țările unde salariile sunt de două ori mai mari, unele categorii de produse sunt mult mai ieftine decât în R. Moldova”, a spus Adrian Bălțău, președintele Organizației de Tineret, PAS.

Publicitate

Precizăm că ultimul raport al BNS arată că, în luna august curent, față de luna iulie, indicele prețurilor de consum a constituit 99,22%, cu 0,78% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. Această tendință negativă a evoluţiei preţurilor medii de consum se explică prin micşorarea preţurilor la produsele alimentare cu 1,13%, la mărfurile nealimentare cu 0,3% și la serviciile prestate populației cu 0,94%.

Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate creşteri de preţuri la următoarele produse alimentare: castraveți – cu 2,6%, ouă de găină – cu 2,4%, ulei de floarea soarelui – cu 1,5%, citrice – cu 1,3%, paste făinoase, boboase și miere de albine – cu a câte 0,9%, lapte integral, brânză din lapte de vacă și cașcaval – cu 0,6%, carne, preparate și conserve din carne – cu 0,5% (în special: carne de porc – cu 1,8%, carne de oi – cu 1,4%, carne de vită – cu 0,2%, preparate din carne și semifabricate – cu 0,7%,), făină de grâu, smântână, fructe exotice, ciuperci și înghețată – cu a câte 0,4%, pește proaspăt și congelat, votcă, bere, apă minerală, băuturi răcoritoare și sucuri din fructe – cu 0,2%.

În luna august, față de iulie, preţurile la mărfurile nealimentare s-au diminuat cu 0,04%. Au fost înregistrate reduceri de preț mai accentuate, cu până la 3,9%, la îmbrăcăminte, încălțăminte, electrocasnice, carburanți și automobile. Concomitent, în perioada de raport au fost înregistrate unele creșteri de preț la medicamente, dispozitive medicale, telefoane, accesorii pentru scris, ceasuri de perete, obiecte de sanitarie și igienă, jucării, jocuri, obiecte colecționate, mărfuri sportive, treninguri pentru bărbați și femei, încălțăminte pentru cros, unele materiale de construcție necesare pentru repararea cosmetică a lucuinței – până la 2%.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal