
Drepturile electorale ale cetățenilor, în prim plan. Șefii de la CEC și cei de la MAI au creat un plan de acțiuni pentru perioada electorală
Securitatea organizării alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie curent și asigurarea respectării drepturilor electorale ale cetățenilor Republicii Moldova din stânga Nistrului au fost subiectele discutate de conducerea Comisiei Electorale Centrale și a Ministerului Afacerilor Interne. În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte ale asigurării securității activităților desfășurate de subiecții electorali în campania electorală, menținerea ordinii publice în cadrul acțiunilor de agitație electorală și a evenimentelor organizate de concurenți.
・
În acest context, conducerea CEC a menționat că operativitatea și corectitudinea examinării contestațiilor de către organele electorale și instanțele de judecată cu privire la acțiunile sau inacțiunile concurenților electorali, este posibilă și datorită informațiilor operative prezentate de Inspectoratul General de Poliție. O altă responsabilitate a colaboratorilor IGP, remarcată de participanții la discuții, ține de securitatea și integritatea documentelor electorale.
Părțile au abordat și tema organizării secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din Transnistria, aflate temporar în afara controlului constituțional al autorităților de la Chișinău.
Oficialii au discutat despre necesitate fortificării capacităților decizionale pentru ca cetățenii cu drept de vot din regiunea transnistreană să-și poată exercita liber și nestingherit drepturile electorale.
În contextul în care CEC a decis organizarea a 42 secții de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni, se impune un control sporit pentru asigurarea ordinii publice în procesul de pregătire și desfășurare a scrutinului prezidențial.
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie începe pe 2 octombrie.