Programul „Prima Casă”, afectat de COVID-19? Patru bănci au redus termenul de rambursare a creditului de la 25 la 10 sau chiar șapte ani (DOC)

Programul „Prima Casă”, afectat de COVID-19? Patru bănci au redus termenul de rambursare a creditului de la 25 la 10 sau chiar șapte ani (DOC)

Patru dintre cele cinci bănci implicate în programul „Prima Casă” au redus termenele de creditare. Astfel, beneficiarii programului vor trebui să achite creditul pe care îl vor accesa nu în 25 de ani, așa cum era prevăzut inițial, dar în 10 sau chiar în șapte ani. 

Victoriabank

Victoriabank a modificat termenul de acordare a creditului acum câteva zile. Mai exact, la data de 25 septembrie 2020. Dacă anterior termenul maxim era de 25 de ani, acum acesta este de zece ani. Micșorarea termenului este cauzată, de „aspectul economic și potențialul impact al crizei COVID-19 asupra veniturilor creditorilor”.

„Victoriabank analizează în mod continuu condițiile pieței, contextul economic și potențialul impact al crizei COVID-19 asupra veniturilor clienților, expunerea totală a băncii față de anumite produse din portofoliu, cotă de piață a fiecărui produs pe care îl avem în portofoliu, profitabilitatea fiecărui produs și ghidându-se de principiile prudențiale, își adaptează permanent oferta de servicii si produse disponibilă pentru clienții băncii”, au răspuns reprezentanții băncii jurnaliștilor AGORA.

Mobiasbanca OTP Group

Și Mobiasbanca OTP Group a schimbat termenul de acordare a creditului. Acum, banca oferă un împrumut pe un termen de maxim șapte ani. Termenul creditului „Prima Casa” a fost micșorat începând cu data de 1 august 2020.

Micșorarea termenului este cauzată, de faptul că, pe termen lung banca nu își poate permite să finanțeze creditele cu o marjă de profit de 2%, de aceea sunt nevoiți să reducă din termen pentru a ajunge la o rentabilitate de cel puțin 0%.

„Banca finanțează creditele acordate prin intermediul programului „Prima Casa” din resursele proprii și resursele atrase sub formă de depozite de la clienți, dar nu din resurse de la stat. Totodată, prețul la care este vândut acest produs este reglementat de către stat și conform regulamentului aprobat de Guvern, marja de profit a băncii nu poate să depășească 2%. La stabilirea ratei dobânzii pentru creditele date nu se ia în calcul toate costurile pe care le suportă real banca, cum ar fi costul rezervelor obligatorii, costurile operaționale, costurile de gestiune a riscurilor aferente, stabilite de către BNM, ca regulator al pieței bancare. Drept consecință, profitabilitatea produsului dat se apropie de 0%. De asemenea, trebuie de luat în vedere termenul lung al produsului ipotecar (peste 20 de ani) și faptul că este finanțat din resurse pe termen scurt (depozite de 6-12 luni). Astfel, apare un risc de lichiditate, care la fel urmează a fi inclus în preț, ceea ce diminuează rentabilitaea produsului. Totodată, este de menționat faptul că programul a fost lansat cu o marjă de profit de 4%, care ulterior a fost scăzută până la 2%. Pe termen lung, băncile nu își pot permite să finanțeze creditele la o astfel de rată, de aceea sunt nevoite să reducă din termen pentru a ajunge la o rentabilitate de cel puțin ZERO”, au spus pentru AGORA, reprezentanții Mobiasbanca.

Moldova Agroindbank (MAIB) 

Moldova Agroindbank (MAIB) încă în luna august a anului trecut a redus termenul maxim de rambursare a creditului „Prima Casă” până la șapte ani. Decizia a fost motivată de faptul că Moldova Agroindbank atinsese o cotă de 40% de piață pentru creditele „Prima Casă” acordate.

Eximbank

Eximbank încă acum șase luni a redus termenul maxim de rambursare a creditului „Prima Casă” până la șapte ani. Jurnaliștii AGORA au expediat o solicitare de informație prin poșta electronică reprezentanților bancii pentru a ne spune care a fost motivul reducerii termenului de împrumut. Însă îână la momentul publicării știrii, aceștia nu au venit cu un răspuns. Imediat ce vom primi un feedback, îl vom include în material.

Băncile au menționat că creditorii care au contractat credite pe o perioadă de 25 sau 20 de ani, până la intrarea în vigoare a noilor condiții, vor achita creditul conform contractului inițial stabilit între client și bancă.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-urile băncilor participante, rata dobânzii în cadrul programului „Prima Casă” constituie în medie pe sistemul bancar 6%.

Ministrul Finanțelor spune că nu știe nimic despre schimbarea regulilor de joc, deși legislația obligă băncile să informeze autoritățile. Chiar și așa, aceștia au menționat că fiecare bancă în parte este în drept să decidă termenul de acordare a creditului.

În prezent, doar Moldinconbank nu a schimbat, deocamdată, termenele de creditare. Banca ne-a declarat că oferă împrumuturi pentru 25 de ani. 

Din martie 2018, de când a fost lansat programul, și până acum, aproape cinci mii de moldoveni și-au cumpărat locuințe prin intermediul proiectului „Prima Casă”, potrivit datelor Ministerului Finanțelor la 28 septembrie.

Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,51 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,25 miliarde de lei.

Din 4.995 beneficiari, 3.439 sunt familii, iar 1.556 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31,3 ani. 

Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul Programului este de 60,19 metri pătrați. Valoarea medie a locuințelor procurate este de 598,77 mii lei.

Menționăm că, beneficiar al Programului guvernamental „Prima Casă” poate fi cetățeanul Republicii Moldova, cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani, care este angajat oficial la o instituție de stat sau companie privată din țară și dispune de venituri din surse oficiale. Cota participației proprii inițiale constituie 5% din prețul de procurare a locuinței.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
De la 1 iulie pacienții care suferă de tulburări de spectru autist vor beneficia de un medicament integral compensat

De la 1 iulie pacienții care suferă de tulburări de spectru autist vor beneficia de un medicament integral compensat

Autorizația pentru Uzina Metalurgică din Rîbnița a fost prelungită până pe 31 august

Autorizația pentru Uzina Metalurgică din Rîbnița a fost prelungită până pe 31 august

Zelenski acceptă invitația de a participa la summitul G20 din Indonezia

Zelenski acceptă invitația de a participa la summitul G20 din Indonezia

Advertoriale
JUMP acum şi începe-ți cariera IT cu Orange Systems

JUMP acum şi începe-ți cariera IT cu Orange Systems

Impactul costurilor ascunse în selectarea furnizorului de igienă

Impactul costurilor ascunse în selectarea furnizorului de igienă

Top 5 beneficii ale uleiului de cocos pentru față și păr

Top 5 beneficii ale uleiului de cocos pentru față și păr

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Șeful Roscosmos publică imagini din satelit și coordonatele clădirilor în care se desfășoară summitul NATO: „În caz că e nevoie”
 • 2
  Procurorii și ofițerii SIS au descins cu percheziții la domiciliul ex-ministrului Alexandru Jizdan: Acesta e bănuit de îmbogățire ilicită
 • 3
  ANSA scoate din comerț un lot de brânză de vaci. Ar fi identificat grăsimi străine
 • 4
  Boris Johnson afirmă că Putin n-ar fi declanșat războiul din Ucraina „dacă era femeie”. Peskov dă replica: „Freud visa la un asemenea obiect de studiu”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.