
Bun îi vinul... lăsat la fermentat corect. Specialiștii avertizează despre riscul intoxicațiilor cu dioxid de carbon
Fermentarea vinului poate deveni un pericol pentru viață. Și asta pentru că dioxidul de carbon, emanat în timpul acestui proces, poate provoca intoxicații. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a lansat o campanie de informare, prin care avertizează oamenii să fie prudenți.
・
„Salvatorii avertizează că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică, fără miros sau culoare. Gazul, fiind mai greu decât aerul, se acumulează jos la suprafața solului în concentrații înalte în special în încăperile închise. Aflarea în beciuri și subsoluri nedotate cu ventilație corespunzătoare prezintă un risc sporit pentru viață și sănătate”, a atenționat IGSU.
Specialiștii avertizează că simptomele intoxicației sunt durerile de cap, amețeala, voma, iar în cazul grave chiar convulsiile și coma.
„Cetățenii sunt rugați să excludă păstrarea mustului în spații închise, să verifice căile de ventilare, dar și să controleze concentrația oxigenului din încăperea prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care lumânarea se stinge, nivelul de oxigen este insuficient și trebuie imediat părăsită încăperea”, se spune într-un comunicat al IGSU.
Totodată, este recomandat ca persoanele, care urmează să intre în încăperea unde este păstrat vinul la fermentat, să anunțe pe cineva în prealabil. „În situația în care în încăpere deja se afla o victimă, intrarea fără echipament de protecție este periculoasă”, avertizează experții.
Campania demarată de IGSU se va desfășura pe tot parcursul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor. Salvatorii vor informa populația despre riscurile și măsurile necesare de prevenire.
Potrivit datelor IGSU, de la începutul sezonului din anul 2020, trei persoane s-au intoxicat cu dioxid de carbon în urma nerespectării regulilor de securitate în procesul fermentării vinului.