Bun îi vinul... lăsat la fermentat corect. Specialiștii avertizează despre riscul intoxicațiilor cu dioxid de carbon

Bun îi vinul... lăsat la fermentat corect. Specialiștii avertizează despre riscul intoxicațiilor cu dioxid de carbon
poză simbol, sursa: mustdejidvei.ro


Fermentarea vinului poate deveni un pericol pentru viață. Și asta pentru că dioxidul de carbon, emanat în timpul acestui proces, poate provoca intoxicații. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a lansat o campanie de informare, prin care avertizează oamenii să fie prudenți.

„Salvatorii avertizează că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică, fără miros sau culoare. Gazul, fiind mai greu decât aerul, se acumulează jos la suprafața solului în concentrații înalte în special în încăperile închise. Aflarea în beciuri și subsoluri nedotate cu ventilație corespunzătoare prezintă un risc sporit pentru viață și sănătate”, a atenționat IGSU.

Specialiștii avertizează că simptomele intoxicației sunt durerile de cap, amețeala, voma, iar în cazul grave chiar convulsiile și coma.

„Cetățenii sunt rugați să excludă păstrarea mustului în spații închise, să verifice căile de ventilare, dar și să controleze concentrația oxigenului din încăperea prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care lumânarea se stinge, nivelul de oxigen este insuficient și trebuie imediat părăsită încăperea”, se spune într-un comunicat al IGSU.

Totodată, este recomandat ca persoanele, care urmează să intre în încăperea unde este păstrat vinul la fermentat, să anunțe pe cineva în prealabil. „În situația în care în încăpere deja se afla o victimă, intrarea fără echipament de protecție este periculoasă”, avertizează experții.

Campania demarată de IGSU se va desfășura pe tot parcursul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor. Salvatorii vor informa populația despre riscurile și măsurile necesare de prevenire.

Potrivit datelor IGSU, de la începutul sezonului din anul 2020, trei persoane s-au intoxicat cu dioxid de carbon în urma nerespectării regulilor de securitate în procesul fermentării vinului.

Sprijină redacția Agora cu doar 48 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un cadou dulce de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Procesul de fermentare a vinului poate face victime! Câteva persoane au solicitat ambulanța după ce s-au intoxicat

Procesul de fermentare a vinului poate face victime! Câteva persoane au solicitat ambulanța după ce s-au intoxicat

Două femei din r. Cahul au murit în beci, intoxicate cu dioxidul de carbon emis în procesul de fermentare a vinului

Două femei din r. Cahul au murit în beci, intoxicate cu dioxidul de carbon emis în procesul de fermentare a vinului

Salvatorii atenționează asupra pericolului de intoxicare în urma fermentării vinului. Metoda simplă prin care poți afla nivelul de oxigen

Salvatorii atenționează asupra pericolului de intoxicare în urma fermentării vinului. Metoda simplă prin care poți afla nivelul de oxigen

Advertoriale
A urcat Everestul de 24 de ori în 25 de ani.  Istoria șerpașului care ajută alpiniștii să escaladeze cel mai înalt munte de pe planetă

A urcat Everestul de 24 de ori în 25 de ani. Istoria șerpașului care ajută alpiniștii să escaladeze cel mai înalt munte de pe planetă

Vino să asculți în premieră piesele noi de pe albumul ACASĂ la concertul Irinei Rimes de la Teatrul Verde

Vino să asculți în premieră piesele noi de pe albumul ACASĂ la concertul Irinei Rimes de la Teatrul Verde

Celebrăm Viața - un eveniment istoric în Programul „În Brațele Mamei” (FOTO)

Celebrăm Viața - un eveniment istoric în Programul „În Brațele Mamei” (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
  • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
    Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
  • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
  • 1
    Directorul Promo-Lex, Ion Manole, despre noua Avocată a Poporului: „A fost un vot simplu, plictisitor și antidemocratic”
  • 2
    Câți deputați au prezentat certificate de imunizare anti-COVID? Voronin: „Cei nevaccinați să fie fugăriți” (FOCUS)
  • 3
    Și-au recunoscut datoria? Liderul de la Tiraspol susține că regiunea transnistreană ar intenționa să-și achite restanțele la gaz
  • 4
    Omul legii: A renunțat la epoleți pentru a-și construi o casă, apoi a renunțat la străinătate pentru a reveni la epoleți
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.