Bun îi vinul... lăsat la fermentat corect. Specialiștii avertizează despre riscul intoxicațiilor cu dioxid de carbon

Bun îi vinul... lăsat la fermentat corect. Specialiștii avertizează despre riscul intoxicațiilor cu dioxid de carbon
poză simbol, sursa: mustdejidvei.ro

Fermentarea vinului poate deveni un pericol pentru viață. Și asta pentru că dioxidul de carbon, emanat în timpul acestui proces, poate provoca intoxicații. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a lansat o campanie de informare, prin care avertizează oamenii să fie prudenți.

„Salvatorii avertizează că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică, fără miros sau culoare. Gazul, fiind mai greu decât aerul, se acumulează jos la suprafața solului în concentrații înalte în special în încăperile închise. Aflarea în beciuri și subsoluri nedotate cu ventilație corespunzătoare prezintă un risc sporit pentru viață și sănătate”, a atenționat IGSU.

Specialiștii avertizează că simptomele intoxicației sunt durerile de cap, amețeala, voma, iar în cazul grave chiar convulsiile și coma.

„Cetățenii sunt rugați să excludă păstrarea mustului în spații închise, să verifice căile de ventilare, dar și să controleze concentrația oxigenului din încăperea prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care lumânarea se stinge, nivelul de oxigen este insuficient și trebuie imediat părăsită încăperea”, se spune într-un comunicat al IGSU.

Totodată, este recomandat ca persoanele, care urmează să intre în încăperea unde este păstrat vinul la fermentat, să anunțe pe cineva în prealabil. „În situația în care în încăpere deja se afla o victimă, intrarea fără echipament de protecție este periculoasă”, avertizează experții.

Campania demarată de IGSU se va desfășura pe tot parcursul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor. Salvatorii vor informa populația despre riscurile și măsurile necesare de prevenire.

Potrivit datelor IGSU, de la începutul sezonului din anul 2020, trei persoane s-au intoxicat cu dioxid de carbon în urma nerespectării regulilor de securitate în procesul fermentării vinului.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Procesul de fermentare a vinului poate face victime! Câteva persoane au solicitat ambulanța după ce s-au intoxicat

Procesul de fermentare a vinului poate face victime! Câteva persoane au solicitat ambulanța după ce s-au intoxicat

Două femei din r. Cahul au murit în beci, intoxicate cu dioxidul de carbon emis în procesul de fermentare a vinului

Două femei din r. Cahul au murit în beci, intoxicate cu dioxidul de carbon emis în procesul de fermentare a vinului

Salvatorii atenționează asupra pericolului de intoxicare în urma fermentării vinului. Metoda simplă prin care poți afla nivelul de oxigen

Salvatorii atenționează asupra pericolului de intoxicare în urma fermentării vinului. Metoda simplă prin care poți afla nivelul de oxigen

Advertoriale
Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)

Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)

Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Pregătește-te de vară și reabilitează-ți  organismul cu trio-ul de detoxifiere biologic

Pregătește-te de vară și reabilitează-ți organismul cu trio-ul de detoxifiere biologic

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
  • Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)
    Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
Cele mai populare
  • 1
    Uleiul, mai ieftin cu circa 15 lei! Prețurile afișate în magazine, după valul de scumpiri (FOTO)
  • 2
    „O fetiță de șapte ani zăcea cu o gaură în piept, prin care se vedea cum îi bate inima”. Povestea unui medic din Mariupol, despre 22 de zile de război
  • 3
    Johnson spune că Rusia are câștiguri lente în Donbas și cere ca Ucrainei să i se ofere sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune
  • 4
    Preţul gazelor în Europa continuă să scadă, în urma diminuării temerilor privind livrările din Rusia
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.