Avocatul Poporului propune simplificarea procedurii de reexaminare a pensiilor în cazul în care persoana își continuă activitatea după pensionare

Avocatul Poporului propune simplificarea procedurii de reexaminare a pensiilor în cazul în care persoana își continuă activitatea după pensionare

Ombudsmanul pledează pentru simplificarea procedurii de reexaminare a pensiilor în cazul persoanelor care continuă să activeze după realizarea dreptului la pensie. Avocatul Poporului propune Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Parlamentului ca autoritatea de asigurări sociale, în baza informației deținute de CNAS sau informației prezentate suplimentar de beneficiar, să reexamineze pensiile pentru limită de vârstă stabilite, fără prezentarea cererilor suplimentare de către beneficiar.

Avocatul Poporului salută modificările operate recent prin care a fost acordată persoanelor care au activat sau activează în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie opțiunea de a depune și în mod electronic cererea de reexaminare a pensiei pentru limită de vârstă.

Cu toate acestea, Avocatul Poporului, analizând cadrul normativ în vigoare, dar și informația furnizată, la solicitare, de Casa Națională de Asigurări Sociale, propune examinarea unei opțiuni suplimentare, care ar contribui la facilitarea acestui proces. Printre acestea: reexaminarea pensiei din oficiu în baza datelor deținute de către entitatea menționată și cu expedierea ulterioară a deciziei respective beneficiarului.

Publicitate

În susținerea propunerii enunțate, se menționează faptul că beneficiarii acestor servicii sunt mai vulnerabili din cauza vârstei înaintate, lipsei unui certificat de creare a semnăturii electronice, accesului limitat la internet sau aptitudini reduse de utilizare a calculatorului.

Din aceste considerente, în opinia Ombudsmanului, ar fi oportună reexaminarea pensiei în baza informației disponibile/datelor procesate din oficiu, ca beneficiarii să nu fie expuși factorilor externi, cum ar fi temperaturi ridicate, situația epidemiologică.

Respectiv, autoritatea de asigurări sociale ar trebui să expedieze beneficiarului decizia privind reexaminarea pensiei cu informația privind datele utilizate pentru a oferi acestuia posibilitatea contestării sau oferirii datelor suplimentare, în caz de dezacord cu decizia remisă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal