Evacuarea maşinilor la noua parcare specială: De ce s-a soldat cu scandal, care sunt regulile și ce taxe trebuie să achitați pentru a recupera automobilul (FOTO)

Evacuarea maşinilor la noua parcare specială: De ce s-a soldat cu scandal, care sunt regulile și ce taxe trebuie să achitați pentru a recupera automobilul (FOTO)

Începând cu ziua de luni, 28 septembrie, mașinile parcate neregulamentar sunt ridicate de oamenii legii. Între timp, mai mulți șoferi au descoperit pietre subacvatice ale noului sistem pus la punct de autorități. Mai mult, se pare că firma care a obținut dreptul de a evacua vehiculele ce staționează neregulamentar, „Magda-Tur” SRL, a câștigat concursul la care au participat doar două companii, una fiind descalificată. AGORA vă prezintă detalii despre firma selectată, dar și o listă a tarifelor pentru serviciile de ridicare, transportare și depozitare a mijloacelor de transport la parcarea specială. 

Ce trebuie să știți despre concursul de selectare al firmei

Compania câştigătoare a concursului anunţat de autorităţi, cel pentru selectarea agentului comercial care se ocupă de toate lucrurile privind ridicarea, evacuarea şi stocarea autovehiculelor, este Magda- Tur SRL.

„Concursul a fost anunțat în luna iulie, iar pentru data de 10 iulie urmau să fie prezentate ofertele. Au fost prezentate două oferte, printre care fiind și Magda-Tur. S-a făcut evaluarea prețurilor, analiza, capacitățile, ceea ce o să ofere companiile și s-a selectat cel mai avantajos preț raportat”, a spus pentru jurnaliștii AGORA șeful direcției juridice a Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu.

La rândul său, Ziarul de Gardă precizează că la licitație au depus oferte de participare doar două companii: „Magda-Tur” SRL și „Custodis” SRL. Ambii agenți economici urmau să completeze un formular special în care să indice prețurile pentru serviciile de ridicare, transportare și depozitare a mijloacelor de transport. 

La 17 august, „Custodis” SRL a fost anunțată printr-o scrisoare semnată de Sergiu Paiu, șeful IGP, că „a fost descalificată din procedura de licitație publică din motiv că nu a prezentat formularul ofertei și specificațiile complete de preț, conform caietului de sarcini”. „Noi nu am dat prețul la motocicletă. Noi am considerat că motocicleta, fiind un mijloc de transport mai mic, pentru parcare să-l taxăm cu zero. Ăsta a fost motivul descalificării”, afirmă Veaceslav Secureanu, administratorul „Custodis” SRL. Acesta susține că, împreună cu juristul companiei, vor analiza legalitatea licitației, iar ulterior ar putea apela în instanța de judecată. 

Deși „Custodis” a fost descalificată pentru neindicarea prețului pentru evacuarea motocicletei, compania a propus un preț mai mic pentru ridicarea, transportarea și debarcarea mijloacelor de transport: 550 de lei pentru mașinile cu o masă totală de până la 3500 de kg, 650 de lei pentru cele care au între 3500 și 5000 de kg și 950 de lei pentru cele cu greutatea între 5000 și 8000 de kg.

Detalii despre compania câștigătoare

De menționat este faptul că fondatorii companiei Magda-Tur sunt patru persoane care deţin câte o cotă parte egală, iar director este numit un oarecare Vladimir Nemţanu.

Managerul Magda-Tur, Ion Crețu, ne-a confirmat că unui dintre fondatorii companiei, mai exact Vladimir Nemţanu, este unul dintre investitorii proiectelor de construcție a locuințelor și spațiilor comerciale a companiei „Glorinal”. 

Compania „Glorinal” este implicată într-un scandal, atunci când în vara anului 2019, mai multe familii au ieșit într-o conferință de presă și au spus că și-au cumpărat apartamente într-un bloc din capitală, dar construcția așa și nu a fost dată în exploatare. În urma unor percheziții desfășurate de oamenii legii la începutul lui septembrie, la domiciliile și locațiile unde și-au desfășurat activitatea angajații companiei de construcții „Glorinal”, opt persoane au fost reținut pentru 72 de ore. Persoanele sunt cercetate prin prisma prevederilor Codului Penal: escrocherie, abuz de serviciu și fals în acte. Mai târziu, PCCOCS a anunțat că șase din cei opt foști angajați ai companiei de construcții au plasați în arest pentru 30 de zile.

În ultimii ani, compania a activat în domeniul reparației autovehiculelor, furnizând servicii, inclusiv unor instituții de stat. În decembrie 2018, de exemplu, compania a primit de la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului Municipal Chișinău 73 de mii de lei pentru „lucrări de reparație a autocarului”, scrie ZdG. 

La începutul anului 2020, compania s-a reorganizat, schimbându-și proprietarii. Vladimir Nemțanu, cel care inițial deținea 100% din capitalul social, a cedat 75% altor trei persoane, 25% au revenit cumnatei sale, Galina Nemțanu, 25% au ajuns în proprietatea Dianei Gavril, soția lui Radu Gavril, proprietarul inițial al terenului pe care acum este amplasată parcarea specială și un vechi colaborator al firmelor deținute de familia Nemțanu.

Celelalte 25% au fost cedate către o tânără de 28 de ani, Natalia Crețu. Aceasta este căsătorită cu Ion Crețu (30 de ani), fost polițist de frontieră și fost angajat în cadrul Agenției Naționale Transport Auto (ANTA). Tatăl lui Ion Crețu, care are același nume, activează în calitate de inspector în cadrul Biroului Vamal Centru.

 

Noul mecanism al evacuării automobilelor parcate neregulamentar a provocat numeroase critici, inclusiv pe rețelele de socializare. O tânără căreia i-a fost evacuată mașina a publicat o fotografie cu bonul de plată pe care a fost nevoită să îl achite. Printre altele, aceasta a atras atenția că beneficiarul plăților de la cetățeni este „Magda Tur” SRL, iar cota de achitare a TVA este 0.

Managerul companiei Magda-Tur a ţinut să menţioneze că ei au observat acest fapt după ce au fost eliberate câteva bonuri şi au cerut explicaţii, iar ulterior notificând şi Inspectoratul Fiscal despre situaţia creată.

„Unul dintre aparatele de casă nu a fost setat corect de către vânzător. Evident s-au eliberat câteva bonuri în care nu era scris cota TVA. Când am observat greșeala l-am contactat, a corectat, iar acele bonuri care au fost eliberate fără TVA au fost calculate manual și indicat în caietul acestui aparat de casă. Ulterior, a fost anunțat Serviciul Fiscal și s-a scris o explicație”, a explicat Ion Crețu.

Iar un alt bărbat care a publicat pe o rețea socială un video susține că un Mercedes-Benz, ridicat la data de 30 septembrie şi amplasat pe platforma unui evacuator, având roţile întoarse la maxim, a alunecat de pe elementele de susţinere şi a ajuns cu partea sa inferioară pe barele de fier ale platformei de evacuare.

Ce trebuie să cunoașteți despre procesul de evacuare

În primul rând, trebuie să știți în ce cazuri mașinile sunt ridicate. Poliția a informat oficial în ce cazuri autovehiculele vor fi transportate la o parcare specială. Printre acestea se numără situațiile când șoferul a fost înlăturat de la condus și mijlocul de transport nu poate fi predat proprietarului, cazurile când staționarea mijlocului de transport poate genera un pericol iminent pentru interesul public, când mașina a fost lăsată într-un loc interzis pentru parcare dar și în situațiile când este necesară identificarea proprietarului  mijlocului de transport utilizat sau destinat pentru săvârșirea unei contravenții.

În al doilea rând,  trebuie să cunoaşteţi că autovehiculele evacuate vor fi stocate într-o parcare amenajată, îngrădită şi păzită, care are spaţiu pentru stocarea a peste 700 de automobile (există şi câteva zeci de locuri cu acoperiş) şi care se află în comuna Truşeni, la adresa Calea Trușenilor nr. 46.

„Acel acoperiș este pentru mașini decapotabile, motociclete. Toate locurile sunt la același preț. Contractul cu IGP este doar pentru mun. Chișinău. Dacă veți deschide un site de anunțuri și veți suna pentru că aveți nevoie de un evacuator și să vă ridice automobilul cu manipulatorul o să vedeți că prețul nu este mai mic de 800 de lei, pe sector, dar Magda-Tur, dacă este de Sîngera sau Vadului Vodă, este tot 790 de lei. la privat ar costa 1.200 de lei”, ne-a spus managerul Magda-Tur, Ion Crețu.

La momentul publicării articolului, la parcarea specială erau patru autoturisme, dintre care doar o mașină care au fost aduse pentru că a blocat accesul, iar alte trei automobile - pentru că șoferii au fost prinși la volan în stare de ebrietate.

Al treilea lucru pe care trebuie să-l cunoaşteţi este că pentru acest serviciu a fost creat un website  – parcarespeciala.md – prin care, odată accesat, orice şofer care nu-şi mai găseşte maşina acolo unde a lăsat-o (parcată neregulamentar), poate să o caute în baza de înregistrări şi să afle dacă stă la parcarea specială sau nu.

Pentru aceasta trebuie să introducă într-o casetă de căutare numărul plăcuţei de înmatriculare.

Odată accesat acest website, orice posesor de autovehicul parcat neregulamentar, care ulterior a fost ridicat şi evacuat, mai poate citi un regulament. 

Mai jos vedeți o listă de preţuri pentru plata serviciilor.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Directorul companiei de construcții „Glorinal” și câțiva subalterni, plasați în arest preventiv

Directorul companiei de construcții „Glorinal” și câțiva subalterni, plasați în arest preventiv

Sechestre asupra mărcii comerciale Glorinal, din cauza litigiilor cu creditorii

Sechestre asupra mărcii comerciale Glorinal, din cauza litigiilor cu creditorii

Parlamentul a pus punct cazului Glorinal. Datoriile vor fi preluate de stat

Parlamentul a pus punct cazului Glorinal. Datoriile vor fi preluate de stat

Punct și de la capăt! Deputații au revenit la inițiativa de a scuti Glorinal de datorii

Punct și de la capăt! Deputații au revenit la inițiativa de a scuti Glorinal de datorii

Pericol la litru: Uleiul de palmier, opțiunea alimentară ieftină, dar care face sănătatea scumpă

Pericol la litru: Uleiul de palmier, opțiunea alimentară ieftină, dar care face sănătatea scumpă

OPINIE | Un pas spre ECO-Viitor. Sustenabilitatea începe cu noi

OPINIE | Un pas spre ECO-Viitor. Sustenabilitatea începe cu noi

Advertoriale
TANDEM lansează o nouă ofertă, -17% la toate produsele din stoc

TANDEM lansează o nouă ofertă, -17% la toate produsele din stoc

Sunteți pasionați de lumea startup-urilor? Philip Morris vă provoacă să participați la Disrupt Camp!

Sunteți pasionați de lumea startup-urilor? Philip Morris vă provoacă să participați la Disrupt Camp!

 Păstrați-vă economiile în siguranță cu noul depozit Maib Classic

Păstrați-vă economiile în siguranță cu noul depozit Maib Classic

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Salariile și beneficiile demnitarilor: Pază de stat, pașaport diplomatic, transport gratuit sau bani pentru chirie
 • 2
  Moldovenii cu cetățenie română nu mai riscă să-și piardă buletinul, dacă nu locuiesc pe teritoriul României
 • 3
  Plătesc mai mult, dar consumă mai puțin. Factura pentru căldură la Parlament, ANRE și Curtea de Conturi sau cât costă încălzirea instituțiilor (INFOGRAFIC)
 • 4
  Pompierii, în zona fostei uzine Alfa din sectorul Buiucani al capitalei. UPDATE: Zona a fost verificată de angajații IGSU și nu s-a confirmat informația că ar fi avut loc un incendiu
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.