Modificarea operată de Guvernul Gaburici oferă Comisiei speciale posibilitatea de examina informațiile la subiect și după expirarea termenului de două luni, stabilit pentru activitatea acesteia. Textul care vine să completeze documentul prevede că:
„În caz de necesitate, inclusiv în cazul parvenirii unor informații suplimentare, Comisia este obligată să modifice sau să completeze lista persoanelor afiliate chiar și după expirarea termenului”.
Termenul a expirat la 30 ianuarie
Menționăm că acest termen de două luni a început în ziua când Banca Națională a instituit regim de administrare specială. Astfel, acesta expirat la 29 ianuarie în cazul Băncii de Economii, 30 ianuarie - în cazul Băncii Sociale și începutul lunii martie pentru Unibank.
Potrivit informațiilor prezentate de Ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, în luna martie a anului curent, Comisia specială a primit rezultatele investigațiilor desfășurate de organele competente, care au comunicat despre continuarea investigațiilor în privința unor persoane fizice - subiecți ai sesizării.
Ministrul Finanțelor a motivat propunerea de modificare prin faptul că în condițiile în care termenul de două luni stabilit anterior a expirat, Comisia specială nu este în drept să examineze aceste adresări și nici să modifice lista persoanelor afiliate.
Amintim că ieri în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea secretă a Guvernului prin care s-a decis alocarea de către Banca Națională a creditelor de urgență în sumă de 9,5 mlrd de lei băncilor licenţiate în Republica Moldova. Documentul, menit să asigure stabilitatea macroeconomică în contextul conjuncturii regionale, a fost semnat de prim-ministrul de atunci Iurie Leancă și contrasemnat de ministrul Economiei, Andrian Candu, ministrul Finanțelor, Anatol Arapu.
În document se menționează că propunerea de alocare a celor circa 10 mlrd de lei a parvenit din partea Comitetului Național de Stabilitate Financiară.
Hotărârea secretă, aprobată printr-o decizie comună a liderilor Alianței
Fostul premier Iurie Leancă susține că hotărârea secretă prin care s-a decis alocarea a 9,5 miliarde de lei pentru stabilitatea sistemului bancar a fost aprobată de Guvern printr-o decizie comună a liderilor alianței de guvernare. Totuși, el se arată nemulțumit că Executivul a desecretizat doar această hotărâre, dar nu și pe cea prin care Guvernul ar fi alocat recent alte 6 miliarde de lei pentru BEM, Banca Socială și Unibank.
„Responsabil de repartizarea banilor a fost BNM și o comisie specială de pe lângă Ministerul Finanțelor. Iată asupra modului cum au fost repartizați acești bani, eu cred că ar fi cazul să ne oprim mai mult. Consider că ar fi necesar ca acest lucru să fie investigat în cadrul unei anchete interne”, a declarat Leancă.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.