Schemă de corupţie la Agenţia Naţională Transport Auto: Opt persoane, suspectate de abuz de serviciu şi fals în acte publice

Schemă de corupţie la Agenţia Naţională Transport Auto: Opt persoane, suspectate de abuz de serviciu şi fals în acte publice

Opt persoane, printre care foşti şi actuali angajaţi ai Agenției Naționale Transport Auto (ANTA), dar şi agenţi economici, au ajuns în vizorul Centrului Național Anticorupție (CNA), fiind suspectate de abuz de serviciu şi fals în acte publice. Acestea sunt bănuite de organizarea unei scheme infracţionale, prin care obţineau profituri ilegale din vânzarea autorizațiilor unitare de transport a mărfurilor.

Potrivit materialelor cauzei penale, pe parcursul anului 2019 și până în prezent, ex-factori de decizie, precum și actuali angajați ai Direcţiei servicii publice din cadrul ANTA ar fi organizat o schemă de corupere sistemică, manifestată prin vânzarea autorizațiilor unitare de transport a mărfurilor în Federația Rusă (bilateral/tranzit) către unele companii care nu deţineau acest drept. Deşi aceste autorizaţii sunt cu titlu gratuit, bănuiţii le comercializau contra sumei de 200-500 euro pentru o unitate.

Totodată, s-a constatat că mai multe autorizaţii, prevăzute pentru exportul mărfurilor, erau falsificate, prin modificarea manuală a numelui operatorului și a unităților de transport, iar ulterior acestea erau vândute de la un operator economic la altul, ceea ce este interzis de lege, explică CNA.

„Frauda avea loc un felul următor: specialiștii din cadrul Direcției servicii publice, care deservesc operatorii de transport la ghișeul unic, verificau în baza de date internă numele operatorilor de transport care nu ridicau autorizațiile în direcţii precum Rusia, Ucraina sau Turcia și îi chemau la discuţii. După ce îi asigurau că nu vor avea probleme şi nu li se va aplica sancţiuni, funcţionarii ANTA le propuneau agenţilor economici să semneze un act formal de primire-predare precum că ar fi ridicat autorizaţiile, acesta rămânând, de fapt, la ANTA. Ulterior, angajatul Agenţiei era liber să le comercializeze oricărui agent economic, contra unor sume ilicite de bani”, spun oamenii legii.

Mai departe, schema era pusă în aplicare în rândul transportatorilor care, la rândul lor, le comercializau mai departe contra cost. Cu ajutorul unor substanţe chimice şi a unor imprimante, aceştia radiau informaţia primară din autorizaţie şi indicau alt nume şi altă unitate de transport.

„Ca să ascundă urmele infracţiunii, în aşa fel încât să nu fie depistate corectările, deoarece autorizaţiile unitare urmau să fie returnate la ANTA după efectuarea cursei, bănuiţii anunţau reprezentanţii autorităţii specializate despre pierderea autorizațiilor. Astfel, ofiţerii CNA şi procurorii au identificat cel puțin 300 de asemenea cazuri de falsificare a blanchetelor de autorizații unitare de transport a mărfurilor”, se menționează în comunicatul CNA.

Pe 2 octombrie 2020, în baza încheierii judecătorului de instrucție, au fost autorizate opt percheziții, dintre care patru percheziții la foști și actuali angajați ai ANTA și trei – la agenți economici, precum și la persoana care falsifica autorizaţiile. După finalizarea acţiunilor de anchetă, toate aceste persoane urmează să fie escortate la CNA pentru audieri.

Pe numele bănuiților au fost iniţiate două cauze penale - pentru abuz în serviciu şi fals în acte publice, iar dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă amendă de până la 117.500 de lei sau până la șase ani de închisoare, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la zece ani.

CNA a precizat că, pe parcursul documentării schemei, a fost sprijinit de către conducerea ANTA.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal