Toamna miroase a carte nouă. Ce titluri scoate de sub tipar Editura Cartier

Toamna miroase a carte nouă. Ce titluri scoate de sub tipar Editura Cartier

Cărțile nu au “intrat în pandemie” – mai mult chiar, poate avem mai mult timp de lectură. Aflați noutățile Editoriale de la Cartier pentru o toamnă cu miros de carte și cu interes pentru a le descoperi. Iată titlurile:

Miron Kiropol. Neistovită inima vântului. Poeme alese de Constantin Abăluță. Fotografii de Elena Donciu

(Cartier de colecție nr. 25). Legată, supracopertă, 256 pag. Preț: 119 MDL. Apare cu sprijinul AFCN

„Cred că poemele lui Miron Kiropol sunt făcute – și sper ca antologia de față s-o dovedească – întâi de toate pentru a fi citite cu bucurie și uimire copilărească. Apoi recitite cu melancolia meditativă a celui ce a trecut prin atâtea și atâtea întâmplări neprevăzute ale vieții. Iar în cele din urmă – preponderent în textele de senectute –, versurile lui să te surprindă cu foșnetul discret al acelui inexorabil carese apropie pentru fiecare ființă gânditoare. Iertarea și extincția se proiectează acum laolaltă într-o blândă epifanie.” (Constantin Abăluţă)

Autor:

Publicitate

Dan Coman. Alesul. Poeme 2003-20. Fotografii de Elena Donciu

(Cartier de colecție nr. 26). Legată, supracopertă, 256 pag. Preț: 99 MDL. Apare cu sprijinul AFCN

„Dan Coman, poet și prozator bistrițean închis în propria poezie ca un scafandru într-un acvariu, este poate creatorul celui mai coerent și mai consecvent mediu poetic din literatura noastră de după convențional alesul an 2000. Așezat la intersecția neoexpresionismului cu suprarealismul, el reușește să contopească cele două forme de expresie poetică într‑un melanj personal, legat definitiv de numele său, pe care-l exploatează cu autoironie amară (...)

Dan Coman este un poet de o exuberanță rece, poemele lui își au originea în acea plantă care „crește în cap“ și care se așază peste acoperișurile Bistriței ca ramurile unei jungle artificiale, din lame de cuțit, care „halesc tot oxigenul“. Poezia lui Dan Coman e una claustrofobică, chtonică, spațiul în care evoluează animalele lui totemice e închis, apăsător, greu, e „în cealaltă parte“, acolo unde respirația nu e decît un act mimat.

Am senzația din ce în ce mai pregnantă că Dan Coman este genul de poet care decupează din cînd în cînd fragmente dintr-un text interminabil, aflat în flux continuu, și pe care‑l muzicalizează și-l predă cu regret hîrtiei. Poemele lui, aflate într-o curgere constantă dinspre anul cîrtiței galbene spre Insectarul Coman, par concesii făcute unei cutume editoriale, fără a exista o legătură esențială între motorul care le pune în mișcare și existența lor finită. Sînt solilocvii care-și capătă sensul dacă le integrezi în mecanismul acela al curgerii continue din propria lor lume. Trebuie să ajungi să trăiești în capul lui Dan Coman pentru a decodifica aceste glosolalii. Iar accesul, interzis prin excelență, se face, paradoxal, tot prin text. Sînt aruncate peste tot capcane, unele dezamorsate, altele extrem de periculoase – esențial este să pășești cu grijă și să n-o apuci pe cărări greșite (...)” (Bogdan-Alexandru Stănescu)

Florin Iaru. Ospiciile imaginației. Poeme alese de Livia Ștefan. Fotografii de Vlad Bâscă

(Cartier de colecție nr. 27). Legată, supracopertă, 256 pag. Preț: 25 RON/ 109 MDL. Apare cu sprijinul AFCN

„Mă feresc să spun că e unul dintre cei mai sau printre cei mai importanți poeți, nu pentru că n-ar fi, ci pentru că toți o spun și pentru că nu îl văd ca pe Iaru-pe-un-piedestal, ci pe Iaru ca om, și poezia lui pentru mine este umană, cu tot ce implică umanitatea: răzvrătire, istericale, mult râs, mici delicii-bijuterii, glume de prost-gust, pasiuni și regrete, o bătaie prietenească pe spate de trezește-te, bă, dracului!, ghidușii, cârdășii și complicități la care chiar te simți părtaș, chiar dacă nu ai trăit în niciunul dintre actele orchestrate – reale sau imaginate, dar mai mult reale. Mă face să simt că este o butaforie inclusiv democrația, că realitatea pe care ne-am dorit-o ne-a înșelat amarnic, că ne rotim în același cerc al unei istorii din care nu pricepem nimic; știm cu toții că poezia poate demasca asta și trebuie să o facă.” (Livia Ştefan)

Autor:

Găgăuzii. Turcii ortodocși din Republica Moldova (album în română, găgăuză, engleză), de Alessandro Vincenzi

(colecția Art). Legată, supracopertă, 114 pag. Preț: 49 RON/ 199 MDL

„Suntem rareori vizitați de profesioniști, artiști, jurnaliști sau scriitori din Occident, dornici nu numai să afle cine suntem și cum trăim, ci și să povestească despre aceasta. Unul dintre ei este Alessandro Vincenzi, cunoscut fotojurnalist italian stabilit la Barcelona și autor al acestei cărți-album despre Găgăuzia.

Din 2008, Alessandro Vincenzi călătorește cu regularitate în fostele republici unionale, inclusiv în Moldova. Îl mobilizează destinul comunităților mici (etnice, culturale etc.), izolate și abandonate, pe cale de a-și pierde identitatea și unicitatea. Opțiunea „geografică” nu este nici ea întâmplătoare: descendent dintr-o familie de comuniști italieni, Alessandro a beneficiat de o educație ce privilegia în mod vădit interesul pentru spațiul cultural creat de imperiul de la Răsărit.

Găgăuzii din Republica Moldova s-au înscris perfect în profilul comunitar căutat de autor, fiind marcați de o cel puțin cvintuplă izolare:

1. sunt despărțiți teritorial și cultural de restul populațiilor turcice;

2. spre deosebire de majoritatea popoarelor turicice, islamizate,găgăuzii sunt creștini;

3. sunt situați la mii kilometri distanță față de Rusia, țara pe care o consideră drept garantul de facto al autonomiei (cu toate că, de iure, această obligație a fost asumată nu numai de Rusia, ci și de Turcia, în 1994) și, pe viitor, al suveranității lor în cazulreunificării moldo-române;

4. nu percep cu ochi buni guvernarea de la Chișinău, pentru mulți dintre ei, un accident al istoriei, condiționându-și loialitatea prin păstrarea independenței Republicii Moldova față de România;

5. o bună parte a populației găgăuze se află pe teritoriul țării vecine, Ucraina, relațiile dintre cele două comunități fiind precare și răzlețe.” (Adrian Ciubotaru)

Cărțile Cartier pot fi procurate online pe shop.cartier.md și în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

Ebookurile pot fi procurate pe iBooks sau shop.cartier.md.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal