Toamna miroase a carte nouă. Ce titluri scoate de sub tipar Editura Cartier

Toamna miroase a carte nouă. Ce titluri scoate de sub tipar Editura Cartier

Cărțile nu au “intrat în pandemie” – mai mult chiar, poate avem mai mult timp de lectură. Aflați noutățile Editoriale de la Cartier pentru o toamnă cu miros de carte și cu interes pentru a le descoperi. Iată titlurile:

Miron Kiropol. Neistovită inima vântului. Poeme alese de Constantin Abăluță. Fotografii de Elena Donciu

 (Cartier de colecție nr. 25). Legată, supracopertă, 256 pag. Preț: 119 MDL. Apare cu sprijinul AFCN

„Cred că poemele lui Miron Kiropol sunt făcute – și sper ca antologia de față s-o dovedească – întâi de toate pentru a fi citite cu bucurie și uimire copilărească. Apoi recitite cu melancolia meditativă a celui ce a trecut prin atâtea și atâtea întâmplări neprevăzute ale vieții. Iar în cele din urmă – preponderent în textele de senectute –, versurile lui să te surprindă cu foșnetul discret al acelui inexorabil carese apropie pentru fiecare ființă gânditoare. Iertarea și extincția se proiectează acum laolaltă într-o blândă epifanie.” (Constantin Abăluţă) 

Dan Coman. Alesul. Poeme 2003-20. Fotografii de Elena Donciu 

(Cartier de colecție nr. 26). Legată, supracopertă, 256 pag. Preț: 99 MDL. Apare cu sprijinul AFCN

„Dan Coman, poet și prozator bistrițean închis în propria poezie ca un scafandru într-un acvariu, este poate creatorul celui mai coerent și mai consecvent mediu poetic din literatura noastră de după convențional alesul an 2000. Așezat la intersecția neoexpresionismului cu suprarealismul, el reușește să contopească cele două forme de expresie poetică într‑un melanj personal, legat definitiv de numele său, pe care-l exploatează cu autoironie amară (...)

Dan Coman este un poet de o exuberanță rece, poemele lui își au originea în acea plantă care „crește în cap“ și care se așază peste acoperișurile Bistriței ca ramurile unei jungle artificiale, din lame de cuțit, care „halesc tot oxigenul“. Poezia lui Dan Coman e una claustrofobică, chtonică, spațiul în care evoluează animalele lui totemice e închis, apăsător, greu, e „în cealaltă parte“, acolo unde respirația nu e decît un act mimat.

Am senzația din ce în ce mai pregnantă că Dan Coman este genul de poet care decupează din cînd în cînd fragmente dintr-un text interminabil, aflat în flux continuu, și pe care‑l muzicalizează și-l predă cu regret hîrtiei. Poemele lui, aflate într-o curgere constantă dinspre anul cîrtiței galbene spre Insectarul Coman, par concesii făcute unei cutume editoriale, fără a exista o legătură esențială între motorul care le pune în mișcare și existența lor finită. Sînt solilocvii care-și capătă sensul dacă le integrezi în mecanismul acela al curgerii continue din propria lor lume. Trebuie să ajungi să trăiești în capul lui Dan Coman pentru a decodifica aceste glosolalii. Iar accesul, interzis prin excelență, se face, paradoxal, tot prin text. Sînt aruncate peste tot capcane, unele dezamorsate, altele extrem de periculoase – esențial este să pășești cu grijă și să n-o apuci pe cărări greșite (...)” (Bogdan-Alexandru Stănescu)

Florin Iaru. Ospiciile imaginației. Poeme alese de Livia Ștefan. Fotografii de Vlad Bâscă 

(Cartier de colecție nr. 27). Legată, supracopertă, 256 pag. Preț: 25 RON/ 109 MDL. Apare cu sprijinul AFCN

„Mă feresc să spun că e unul dintre cei mai sau printre cei mai importanți poeți, nu  pentru că n-ar fi, ci pentru că toți o spun și pentru că nu îl văd ca pe Iaru-pe-un-piedestal, ci pe Iaru ca om, și poezia lui pentru mine este umană, cu tot ce implică umanitatea: răzvrătire, istericale, mult râs, mici delicii-bijuterii, glume de prost-gust, pasiuni și regrete, o bătaie prietenească pe spate de trezește-te, bă, dracului!, ghidușii, cârdășii și complicități la care chiar te simți părtaș, chiar dacă nu ai trăit în niciunul dintre actele orchestrate – reale sau imaginate, dar mai mult reale. Mă face să simt că este o butaforie inclusiv democrația, că realitatea pe care ne-am dorit-o ne-a înșelat amarnic, că ne rotim în același cerc al unei istorii din care nu pricepem nimic; știm cu toții că poezia poate demasca asta și trebuie să o facă.” (Livia Ştefan) 

Găgăuzii. Turcii ortodocși din Republica Moldova (album în română, găgăuză, engleză), de Alessandro Vincenzi

 (colecția Art). Legată, supracopertă, 114 pag. Preț: 49 RON/ 199 MDL

„Suntem rareori vizitați de profesioniști, artiști, jurnaliști sau scriitori din Occident, dornici nu numai să afle cine suntem și cum trăim, ci și să povestească despre aceasta. Unul dintre ei este Alessandro Vincenzi, cunoscut fotojurnalist italian stabilit la Barcelona și autor al acestei cărți-album despre Găgăuzia.

 Din 2008, Alessandro Vincenzi călătorește cu regularitate în fostele republici unionale, inclusiv în Moldova. Îl mobilizează destinul comunităților mici (etnice, culturale etc.), izolate și abandonate, pe cale de a-și pierde identitatea și unicitatea. Opțiunea „geografică” nu este nici ea întâmplătoare: descendent dintr-o familie de comuniști italieni, Alessandro a beneficiat de o educație ce privilegia în mod vădit interesul pentru spațiul cultural creat de imperiul de la Răsărit.

Găgăuzii din Republica Moldova s-au înscris perfect în profilul comunitar căutat de autor, fiind marcați de o cel puțin cvintuplă izolare:

1. sunt despărțiți teritorial și cultural de restul populațiilor turcice;

2. spre deosebire de majoritatea popoarelor turicice, islamizate,găgăuzii sunt creștini;

3. sunt situați la mii kilometri distanță față de Rusia, țara pe care o consideră drept garantul de facto al autonomiei (cu toate că, de iure, această obligație a fost asumată nu numai de Rusia, ci și de Turcia, în 1994) și, pe viitor, al suveranității lor în cazulreunificării moldo-române;

4. nu percep cu ochi buni guvernarea de la Chișinău, pentru mulți dintre ei, un accident al istoriei, condiționându-și loialitatea prin păstrarea independenței Republicii Moldova față de România;

5. o bună parte a populației găgăuze se află pe teritoriul țării vecine, Ucraina, relațiile dintre cele două comunități fiind precare și răzlețe.” (Adrian Ciubotaru)

Cărțile Cartier pot fi procurate online pe shop.cartier.md și în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

Ebookurile pot fi procurate pe iBooks sau shop.cartier.md.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Patru titluri de carte noi de la Cartier, într-un august dogoritor de pandemie

Patru titluri de carte noi de la Cartier, într-un august dogoritor de pandemie

Noutățile numai bune de luat la lectură în luna iulie, de la Editura Cartier

Noutățile numai bune de luat la lectură în luna iulie, de la Editura Cartier

Noutățile editurii Cartier: Gelu Diaconu, Constantin Cheianu, Vasile Romanciuc

Noutățile editurii Cartier: Gelu Diaconu, Constantin Cheianu, Vasile Romanciuc

Cărți online cu reducere mare și 100 de eBook-uri Cartier, absolut gratuite!

Cărți online cu reducere mare și 100 de eBook-uri Cartier, absolut gratuite!

Moș Niculae vine cu 50 la sută reduceri la cărțile bune Cartier

Moș Niculae vine cu 50 la sută reduceri la cărțile bune Cartier

Au identificat o mașină dată în căutare și ar fi cerut mită de 400 de euro. Trei polițiști INSP, documentați pentru corupție

Au identificat o mașină dată în căutare și ar fi cerut mită de 400 de euro. Trei polițiști INSP, documentați pentru corupție

Advertoriale
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual

Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual

În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino

În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino

Ce face copilul tău vara? Oferă-i activități utile și distractive cu Oratorica!

Ce face copilul tău vara? Oferă-i activități utile și distractive cu Oratorica!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Zdob și Zdub și Frații Advahov au revenit acasă. Primele declarații făcute pe peronul Gării Feroviare
 • 2
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • 3
  Zelenski și soția sa, Olena, prima apariție publică de la începutul războiului, la funeraliile fostului preşedinte al Ucrainei
 • 4
  SINTEZĂ | Ce se coace la Moscova în timp ce alte țări vor să adere la NATO, cum războiul a închis jumătate din afacerile ucrainești și când ne paște o criză de grâne
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.