Cu momente neprevăzute, traume, entuziasm și noi prieteni: Alergătorul care și-a propus să facă înconjurul Moldovei a revenit acasă. Iată ce experiență a trăit

Cu momente neprevăzute, traume, entuziasm și noi prieteni: Alergătorul care și-a propus să facă înconjurul Moldovei a revenit acasă. Iată ce experiență a trăit


Cu etuziasm, două picioare traumate, 166 de km parcurși și mulți prieteni receptivi din comunitatea de alergători. Așa a fost cursa parcursă la pas rapid de Petru Ciobanu. După ce a traversat Moldova de la Albița până la Criva, susținut de sportiva Ana Cazacu, tânărul a revenit acasă. Însă, cei doi au ținut neapărat să împlinească scopul propus, așa că distanța rămasă a fost acoperită de comunitatea de alergători, Run Moldova.

Tânărul și-a propus la acest început de toamnă să facă înconjurul Moldovei în două săptămâni, alergând. Distanța totală a traseului se estima la 1.150 km, iar pe lângă această performanță Petru și-a dorit să susțină și un caz de caritate. Din donații, alergătorul voia să ajute familia micuței Alexandra Stăvilă să acopere o parte din tratamentul costisitor de care are nevoie.

Ziua I-a: Din punctul Albița se fluieră semnalul de start

Cursa la pas rapid a început pe 17 septembrie din punctul de trecere a frontierei leușeni - Albița. La drum, tânărul a fost însoțit de un bun amic, Sorin Becciu. Acesta avea grijă să transporte cu automobilul toate cele necesare: alimente, apă, corturi, saci de dormit și multe cuvinte de susținere. Cei doi se întâlneau peste fiecare 20 de km pentru un răgaz și schimb de impresii.

În cea de-a întâia zi, plin de entuziasm și voie bună, Petru a parcurs 92,53 de km. „Au mers spre nord. Spre Grozești, apoi Ungheni, iar seara am ajuns în Taxobeni, localitate din raionul Fălești. Ziua a fost cam caldă cu temperaturi de 27-29 C, mai cu seamă în orele amiezii. Ne-am oprit lângă o fântână. Aveam cu mine un lighean de plastic. l-am umplut cu apă rece și mi-am odihnit picioarele”, povestește Petru. Cu toate acestea, tânărul spune că traseul din prima zi nu i-a părut dificil și l-a parcurs cu mare entuziasm.

Sursa foto: Petru Ciobanu/facebook

Ziua a II-a : Petru simte o problemă la un picior, însă continuă cursa și parcurge 58 de km

De dimineață, alergătorul a simțit o tensiune la un tendon din spatele genunchiului piciorului stâng. „Tendonul este ca și un elastic. Cu cât este mai tensionat el se restrânge opus. Dacă devine mai încordat, la un moment dat se poate rupe. Eu ca să combat acest lucru, am schimbat modul de alergare. Piciorul ateriza cu câțiva centimetri în altă poziție. 

Peste dureri musculare treci, peste unele presiuni psihologice treci, dar când este o tensiune în tendon nu prea poți depăși aceasta așa cum nu este o altă măsură de o combate decât odihna”, explică Petru.

Totuși, a continuat cursa, așa încât a doua zi a reușit să alerge circa 58 de km. Ultimii 12 km i-a mers mai mult, pentru că starea piciorului se agrava. „Am urmărit și un alt alergător care a fost într-o situație similară și după o zi de odihnă a putut continua cursa. Am sperat că dacă mă odihnesc o zi și la mine va fi la fel”.  Ziua s-a încheiat la intrarea în rezervația „Suta de movile”. 

Sursa foto: Petru Ciobanu/facebook

Ziua a III-a: Piciorul alergătorului se edemațiază. Ștafeta e preluată de sportiva Ana Cazacu

Starea piciorului s-a agravat. Pe lângă tendonul tensionat și talpa piciorului s-a edemațiat. Petru presupune că acest lucru s-a întâmplat din cauză că a schimbat poziția piciorului în timpul cursei din ziua precedentă. 

Ziua a III-a început la pas. „Era foarte dificil să merg din cauza tendonului încordat de la laba piciorului. Am mers cam 16 km”, spune Petru. Totuși, pentru că comunica tot prin ce trece pe rețelele de socializare, iată că a fost contactat de alergătoarea Ana Cazacu. Tânăra i-a propus să continue cursa în locul lui.

„Rezistența mea la durere e mare și pot neglija o durere în mușchi, dar nu poți neglija o durere de tendon  căci se poate rupe. Iar o rupere de tendon înseamnă jumătate de an de refacere. Și asta nu avea pe nimeni să ajute”, susține Petru.

Ajutat de prieteni să treacă strâmtoarea de la Duruitoarea cu caiacul și ajuns pe celălalt mal, Petru a decis că Ana va prelua cursa a doua zi din punctul în care el a încheiat. Când a predat ștafeta Petru avea alergați 166 km, pornit din Albița și ajuns în Duruitoarea Nouă.

Sursa foto: Petru Ciobanu/facebook

Ziua a IV-a: Încă un picior traumat

Cursa a fost preluată de Ana Cazacu, iar Petru și prietenul său au însoțit-o pe trauseul cu mașinile. Alergătoarea a reușit să parcurgă 45 de km când a simțit și ea o problemă, ca să vezi, tot la piciorul stâng. După o oră de odihnă, Ana a mai parcurs 10 km până în localitatea Pererîta, raionul Briceni, sat cunoscut ca fiind baștina poetului Grigore Vieru. Între timp, piciorul lui Petru s-a agravat, fiind tot mai edimațiat.

Sursa foto: Petru Ciobanu/facebook

Ziua a V-a: Cursa se încheie pentru cei doi. Distanța este preluată de alergătorii RUN Moldova

În ultima zi, Ana Cazacu a reușit să ajungă în Criva. Cei doi alergători ar fi vrut să continuie cursa, însă starea fizică nu le-a permis acest lucru. Așa că cursa a trebuit oprită.  „Mai mult eu am înclinat spre a ne opri din alergare. Dar probleme aveam ambii, ce nu ne permiteau să continuăm cursa”, spune Petru. Până la acea etapă, Ana a reușit în total să parcurgă peste 70 de km. Totuși, alergătorii și-au dorit neapărat să fie acoperită toată distanța rămasă. Așa că au avut o nouă idee.

Sursa foto: Petru Ciobanu/facebook

Comunitatea de alergători preiau ștafeta. Cei 1.150 km cumulativ sunt parcurși

Tinerii au contactat  comunitatea de alergători RUN Moldova ca aceștia să continue cursa așa încât oricine dorește, să participe ca să fie acoperită distanța care a mai rămas.  Aceasta era de 915 km, iar alergătorii s-au dovedit a fi receptivi. Fiecare a alergat cât a putut – 10-15 km. Distanța a fost acoperită în decursul a două zile. 

Iar în a treia zi s-a alăturat și Petru să încheie cursa. Aceasta deși medicul i-a interzis să o facă. „La nivel simbolic, dar și moral, am considerat normal să fac aceasta. Vreau să zic că îmi revin fizic repede. Practic nu mai am dureri în picior”, spune Petru.

Sursa foto: Petru Ciobanu/facebook

Alergătorul a reușit să colecteze 2.500 de euro din donații

Inițial, Petru și-a propus nu dar să treacă prin provocarea de a face înconjurul Moldovei, ci să ajute și familia Alexandrei Stăvilă, copila având nevoie de un tratament extrem de costisitor. Mare i-a fost surpriza când chiar în ziua startului a aflat că copila se numără printre câștigătorii unei loterii, beneficiind gratuit de vaccinul de care avea nevoie. 

Familia Stavilă a decis să direcționeze fondurile colectate altor copii cu același diagnostic - gemenii familiei Ciutac. Ei bine, la scurt timp și acești copii au avut norocul să se numere printre câștigătorii vaccinului scump.Acum Petru susține că banii vor fi direcționați acelui caz pe care îl vor alege familia Ciutac.

Mână de la mână, oamenii receptivi, printre care și prieteni de-ai Anei și ai lui Petru, au donat în total circa 2.500 euro. Iar din cauză că nu a putut continua cursa, Petru a decis că nu va pretinde la sume care să-i acopere cheltuielile, compensându-le din cont propriu. „Am considerat că n-o să fie  corect ca eu să-mi opresc careva procent. Absolut toți banii colectați o să-i donez”, precizează tânărul.

„Când alergi vezi locuri frumoase ale țării, dar și problemele ei”

Întors acasă, tânărul spune că a rămas cu impresii din cele mai uimitoare. „Atunci când alergi pe un traseu nou, la fiecare pas pe care îl faci, dacă nu dezvolți probleme accidentare, practic primești odihnă. Îți permiți în acest timp să reflectezi mai îndelung asupra unor lucruri. E odihnă mentală într-un fel și poți trece peste unele greutăți psihologice, lucru ce te  face mai puternic.

În plus, vezi locuri pe care nu le-ai mai văzut. Îți dai seama că Moldova nu e atât de mare când încerci să ți-o imaginezi. Vezi locuri frumoase. Am observat și lucruri negative și anume, cât de mult suferă agricultura și terenuri enorme cu porumb de 30 cm”, se împarte cu trăirile sale Petru.

După această experiență, tânărul nu exclude că se poate avânta într-o nouă cursă, dar nici nu a planificat una deocamdată. Alergătorul și-a făcut și câteva însemnări pe care trebuie să pună accent în pregătirea fizică de mai departe.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Un tânăr dă startul unui tur la pas rapid în jurul Moldovei: Vrea să alerge 1.150 km și să strângă fonduri pentru a salva viața unui copil (VIDEO)

Un tânăr dă startul unui tur la pas rapid în jurul Moldovei: Vrea să alerge 1.150 km și să strângă fonduri pentru a salva viața unui copil (VIDEO)

#FeteleEA aleargă pentru a readuce bucuria pe chipul a 10 femei care luptă cu cancerul. Cum poți participa la cursă sau face o donație

#FeteleEA aleargă pentru a readuce bucuria pe chipul a 10 femei care luptă cu cancerul. Cum poți participa la cursă sau face o donație

Pentru protecția stratului de ozon: 30 de sportivi amatori din Moldova și România au alergat aproape 1.600 de km în trei zile

Pentru protecția stratului de ozon: 30 de sportivi amatori din Moldova și România au alergat aproape 1.600 de km în trei zile

Advertoriale
Implică-te eficient în educația copilului tău - vino la prima Conferinţă de Parenting din acest sezon!

Implică-te eficient în educația copilului tău - vino la prima Conferinţă de Parenting din acest sezon!

Generația Inteligenței Financiare: Cum înțeleg copiii finanțele și gestionarea lor (VIDEO)

Generația Inteligenței Financiare: Cum înțeleg copiii finanțele și gestionarea lor (VIDEO)

Ce găsești toamna asta la expozițiile MOLDAGROTECH și FARMER 2021 și unde se vor ține acestea (VIDEO)

Ce găsești toamna asta la expozițiile MOLDAGROTECH și FARMER 2021 și unde se vor ține acestea (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  SUA a donat Armatei Naționale echipamente militare în valoare de 5.000.000 de dolari
 • 2
  Deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov, îl atacă în judecată pe Veaceslav Platon pentru „apărarea onoarei și demnității”
 • 3
  Ceban îi dă replica ministrului Culturii: „Terminați să vă ocupați de toate prostiile și aveți minim de respect față de actori”
 • 4
  Primele date de la alegerile din Germania: Exit-pollurile indică o victorie la limită a social-democraților de centru-stânga
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.