Mesajul lui Chicu de Ziua Națională a Viei și Vinului: „Depunem tot efortul ca lista celor circa 70 de state, în care se exportă astăzi vinurile noastre să fie extinsă”

Mesajul lui Chicu de Ziua Națională a Viei și Vinului: „Depunem tot efortul ca lista celor circa 70 de state, în care se exportă astăzi vinurile noastre să fie extinsă”

„Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, fiind și al 13-lea exportator din întreaga lume”. Asta susține premierul Ion Chicu care a ținut să vină cu un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Viei și Vinului. Șeful Executivului a declarat că va depune efortul „ca lista celor circa 70 de state, în care se exportă astăzi vinurile noastre să fie extinsă”. 

„Ziua Națională a Vinului a devenit deja o tradiție frumoasă și un omagiu adus muncii asidue a viticultorilor și vinificatorilor. Orice gospodar din țara noastră știe să sădească un butuc de viță de vie, știe să-l îngrijească până face roadă și știe să culeagă strugurii cu grijă pentru a face un vin gustos.

Se știe că peste 2% din podgoriile de viță de vie din lume sunt situate anume aici, pe meleagurile Moldovei. Datorită dedicației fiecăruia, datorită tehnologiilor moderne, implementate de producătorii autohtoni de vinuri, Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, fiind și al 13-lea exportator din întreaga lume”, a spus premierul.

La fel, Chicu reiterează că va depune toate eforturile pentru extinde lista țărilor unde vinificatorii își pot exporta producția.

Producătorii autohtoni înregistrează rezultate îmbucurătoare, iar producția vinicolă națională continuă să cucerească, prin calitățile sale incomparabile, noi piețe de desfacere. Cea mai nobilă băutură, produsă în țara noastră a ajuns în Vest și în Est, în locuri unde nici nu speram să ajungă, la mii de kilometri - în China, Australia, Orientul Îndepărtat sau America. Depunem tot efortul ca lista celor circa 70 de state, în care se exportă astăzi vinurile noastre să fie extinsă și în continuare”, a declarat Ion Chicu. Industria vitivinicolă asigură o pondere în PIB de circa 2% și un venit de aproape 9% din cifra totală a exporturilor. Doar în anul 2019, sectorul a exportat mărfuri în valoare de peste 200 milioane de euro.

Precizăm că astăzi și mâine, în toată țara, va fi celebrată Ziua Națională a Viei și Vinului cu sloganul „Eu deVIN Sărbătoare”.

Pe parcursul acestui weekend, au fost pregătite mai multe expoziții în inima Chișinăului, amenajate în scuarul Catedralei. E vorba de Expoziția de Etichete, dedicată sticlelor de vin produse în perioada 1950-1990 în R. Moldova. La fel, Expoziția Retrospectiva va cele mai importante momente din cei 19 ani de desfășurare a Zilei Naționale a Vinului.

Publicitate

Totodată, în această seară, la ora 19:00, va fi organizat un Webinar & Masterclass cu Jamie Goode și o degustare cu mai mulți jurnaliști internaționali.

Din cauza pandemiei, ONVV și Guvernul au încurajat vinăriile să organizeze sărbătorile în crame, cu număr mai mic de oaspeți, program cultural și respectând toate normele epidemiologice indicate.

Vezi aici: Provocarea „Eu deVIN sărbătoare”. Vinăriile din țară care vor primi oaspeți de Ziua Vinului 2020

Azi și în următoarele zile noi te îndemnăm să spui: „Eu deVIN sărbătoare” și „Eu deVIN membru AGORA”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal