Schimb de retorică, cu jumătate de zi înainte de decizia CEC: Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu spun că semnăturile în susținerea lor au fost reexaminate

Schimb de retorică, cu jumătate de zi înainte de decizia CEC: Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu spun că semnăturile în susținerea lor au fost reexaminate

Candidații la prezidențiale -  Dorin Chirtoacă, susținut de Mișcarea Politică „Unirea” și Octavian Țîcu, susținut de Partidul Unității Naționale (PUN) - revin cu declarații privind verificarea listelor de semnături colectate în susținerea lor pentru înscrierea în cursa electorală. După ce au spus că riscă ca o bună parte dintre acestea să nu fie validate, acum, cei doi afirmă că sunt pe punctul să-și găsească dreptatea. Declarațiile vin cu jumătate de zi înainte ca Comisia Electorală Centrală (CEC) să se pronunțe public asupra înscrierii lor în cursa electorală.

„Noi, cei de la Mișcarea UNIREA, am creat primul precedent din istoria R. Moldova: am demonstrat că instituția care nu are dreptul să greșească, a grești - CEC a fost nevoită să-și recunoască înfrângerea în confruntarea pe care am avut-o zilele trecute”, spune Dorin Chirtoacă într-o conferință de presă pe 5 octombrie.

Declarație vine după ce tot el a anunțat pe 3 octombrie că din 17.978 de semnături valabile, CEC ar fi acceptă doar 15.248 de semnături, din doar șapte raioane.

Publicitate

„După ce noi am obținut rezultat și alți candidați au mers la CEC pentru a-și apăra semnăturile. Pun întrebarea: dacă la 20.000 de semnături CEC a greșit, cum va fi la 2 milioane de voturi?”, mai adaugă Chirtoacă.

Declarație similară face și Octavian Țîcu, susținut de Partidul Unității Naționale (PUN), afirmând că deja este convins că va fi înscris ăn cursa electorală.

„Am avut parte de deschiderea totală a CEC- ului pentru verificarea listelor şi procesarea semnăturilor considerate eronate. S-a lucrat până aproape de miezul nopții, timp în care s-au depistat numeroase lacune ale sistemului şi greşeli umane la completarea listelor.

Vă informez că am depăşit 16 mii semnături în 18 raioane, pe care, din lipsă de timp, le-am selectat pentru verificare. Ne vom prezenta la şedinţa CEC din această seară, unde avem toate speranțele că vom fi înregistrați”, scrie Țîcu pe pagina sa de Facebook.

Aceasta după ce duminică a declarat că grupul de inițiativă a colectat numărul necesar de semnături pentru susținerea sa și acuză că cinci mii de semnături ar fi fost „aruncate”. „Nu ne-au ajuns 755 de semnături pentru a fi înregistrați, asta în condițiile în care 5 mii au fost aruncate. Dacă CEC-ul tăcea, filosof rămânea. Ei au spus că noi nu ne-am dus să vedem, dar noi de marți suntem în legătură permanentă cu CEC”, spune liderul PUN.

AGORA precizează că CEC nu s-a expus până acum în privința înregistrării celor doi pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. O decizie finală va fi pronunțată în cadrul ședinței din 5 octombrie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal