Agricultură modernizată în raionul Rîșcani, terapie prin zumzăit în Dondușeni și medicină performantă la Drochia - antreprenorii din zonele rurale se dezvoltă cu susținerea UE (VIDEO)

Agricultură modernizată în raionul Rîșcani, terapie prin zumzăit în Dondușeni și medicină performantă la Drochia - antreprenorii din zonele rurale se dezvoltă cu susținerea UE (VIDEO)

Uniunea Europeană și-a propus să îmbunătățească calitatea vieții în satele din Moldova, să-i ajute pe antreprenorii din zonele rurale să se dezvolte, să facă față provocărilor și să-și construiască un viitor de standarde europene la ei acasă.

De consultanță și suport financiar din partea Uniunii Europene a beneficiat și familia Guțu. În satul Țaul, raionul Dondușeni, Ion și Iulia au reușit să transforme o simplă prisacă, într-o pensiune unde turiștii se vor putea bucura de bucătăria tradițională și tratamente mai puțin obișnuite – terapia prin zumzăit.

Publicitate

„În căsuțele pe care le avem, acolo sunt doi stupi, în timpul când facem această terapie se iau capacele de la stupi și aerul care este în stup vine în căsuță. Acolo noi ne relaxăm, citim, dormim și în timpul acesta zumzetul de la albine foarte bine ajută la sistemul nervos”, spune Iulia Guțu, antreprenoare din satul Țaul.

Insistența și susținerea celor două fiice, aflate peste hotare, i-au ajutat să aplice la programul „PARE 1+1”. Din grantul obținut, soții Guțu au reușit să construiască afacerea la care nici nu au putut visa.

...

Un alt exemplu de transformare și o altă direcție de suport a Uniunii Europene pentru Moldova rurală sunt Grupurile de Acțiune Locală. Corina Triboi a adus în satul Chetrosu, raionul Drochia servicii medicale de înaltă calitate, fiind susținută de GAL-ul „Calea Dropiei”.

„Am început activitatea acum șase ani, este vorba de o activitate farmaceutică, mai întâi de toate, apoi a venit ideea de a forma și un centru de sănătate, anume în spațiul rural. La noi este un centru de sănătate privat, dar este contractat de Compania Națională în Asigurări. La baza centrului de sănătate se deservesc 2450 oameni care pot beneficia de servicii gratuite. Este vorba de o consultatie a medicului de familie, a medicului ginecolog, moașă și, totodată, avem servicii de laborator de o largă gamă. Datorită sprijinului uniunii europene am cumpărat un aparat de fizioterapie pentru extinderea gamei de servicii a centrului de sănătate Vladeliza. Acest proiect a fost realizat în contextul implementării abordării LEADER în Republica Moldova”, povestește Corina.

...

Regiunea de nord a țării înregistrează un înalt potențial agricol – un domeniu în dezvoltare datorită oportunităților proiectelor UE care au adus noi tehnologii și posibilități. Simion a muncit mai mulți ani peste hotare, dar a revenit acasă și a reușit să construiască o afacere de succes.

„Acum patru ani, am început să facem agricultură. Am construit prima seră din resurse financiare proprii. Ne-a reușit acest lucru și am continuat să ne dezvoltăm”.

Tânărul antreprenor, împreună cu partenerul de afaceri, cresc conopidă și gogoșari. Legumele sunt vândute, ulterior, pe întreg teritoriul țării.

„Inițial a fost greu, pentru că era un domeniu necunoscut pentru noi. Am apelat la serviciile unui agronom, iar cu timpul am început să studiem, să citim cărți de specialitate pentru ca astăzi să putem să îngrijim singuri plantația”.

Pentru o eficiență mai mare, procesul de prelucrare a pământului a fost modernizat în contextul implementării abordării LEADER în Republica Moldova.

...

Campania UE pentru Moldova rurală își propune să reflecte rezultatele și schimbările aduse în zonele rurale cu sprijinul Uniunii Europene. Pentru că una dintre direcțiile principale de asistență ale UE vizează creșterea nivelului de trai a cetățenilor din mediul rural, prin dezvoltarea infrastructurii, agriculturii și ocuparea forței de muncă, transformându-le în zone atractive pentru cetățeni.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal