Mai multe persoane din raionul Edineț s-au trezit cu datorii și penalități de un milion de lei (VIDEO)

Mai multe persoane din raionul Edineț s-au trezit cu datorii și penalități de un milion de lei (VIDEO)

184 de locuitori din satul Brătușeni, raionul Edineț s-au trezit cu datorii de un milion de lei. Totul din cauza că în 2005 au devenit fără să știe proprietari de Gospodărie Țărănească. Acum, oamenii s-au pomenit în lista datornicilor cu câte cinci mii de lei pentru că nu și-au achitat prima de asigurare medicală, iar penalitățile cresc în fiecare zi, scrie NordNews.

Constantin Gurău spune că la sfârșitul lunii septembrie, el și soția sa, au primit o scrisoare care i-a lăsat fără cuvinte. Bărbatul spune că nici măcar nu știe unde sunt aceste zece sote, partea sa în Godpodăia Țărănească.

„Ea nici nu știe unde se află de atâția ani, asta dacă s-a făcut prin 2005. Ea avea vreo douăzeci și ceva de ani, nici nu știe dacă este pământul acela sau nu este. De ce nu a venit această scrisoare în aprilie-mai, când se putea de achitat 1000 de lei, dar acum când cresc penalitățile. Am ajuns la cinci mii și ceva de lei”, menționează Constantin Gurău, locuitor Brătușeni.

Publicitate

Oamenii sunt nedumeriți de scrisorile primite și spun că nu au de unde achita penalități de mii de lei.

„Noi am primit scrisori, în care scrie că noi trebuie să achităm polița de asigurare de urgență. În caz contrar vom fi dați în judecată. Toate astea din motiv că noi avem „Gospodărie Țărănească” fără noi. Au deschis-o fără noi, noi suntem foarte mulți. Într-o zi au venit 184 de scrisori”, spune Eugenia Didaruc, locuitor Brătușeni.

Oamenii ar cere socoteală fostului primar care a înființat Gospodăria Țărănească, însă acesta a decedat. Actualul primar din Brătușeni, susține că depune tot efortul pentru a face dreptate sătenilor.

„Am ridicat toate actele noastre din arhivă, care nu prea ne-a ajutat în identificarea cauzelor. De asemenea, noi ne-am adresat la Arhiva Națională, am fost la secția judiciară. Noi, depunem tot efortul pentru a ajuta cetățenii. Ne-am adresat la Valentina Buliga cu rugămintea de a ne permite să achităm în rate penalitățile și de ce aceste întreprinderi sunt scrise pe numele celor care nu cunosc despre existența lor”, a declarat Mihail Andriuh, primar comuna Brătușeni.

Potrivit reprezentanților Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, proprietarii de „Gospodării Țărănești” beneficiază de o reducere de 75 % la procurarea poliței medicale. Dacă oamenii își achitau polița la timp, nu s-ar fi pomenit cu penalități de mii de lei.

„Termenul legal s-a finalizat pe data de 31 martie. Ianuarie, februarie, martie, a fost termen pentru a achita cu 50% la sută reducere din costul poliției, chiar 75% proprietarii de teren agricol. Ei nu și-au onorat în termen datoria. Noi am invitat prin notificare, ca să se prezinte să își onoreze datoria”, a afirmat Grigore Cugal, directorul Agenției Teritoriale Nord, CNAM.

Pentru a lichida Gospodăria Țărănească, dar și pentru a scăpa de datoriile pentru prima de asigurare medicală, cei 184 de săteni trebuie să achite peste șase milioane de lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal