Ombudsmanul Copilului  propune sancționarea concurenților electorali care folosesc imaginea copiilor în scopuri politice

Ombudsmanul Copilului propune sancționarea concurenților electorali care folosesc imaginea copiilor în scopuri politice

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, propune sancționarea concurenților electorali pentru exploatarea imaginii copiilor în campaniile electorale. Ombudsmanul Copilului și-a reafirmat îndemnul către actorii politici, demnitari și funcționarii publici, formatori de opinie ca să nu folosească imaginea copiilor în interes politic și să nu-i implice în acțiuni de acest gen. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc pe 6 octombrie.

Ombudsmanul Copilului a amintit de faptul că, potrivit standardelor naționale și internaționale, este interzisă utilizarea imaginii copilului în perioada campaniei electorale, în orice acțiuni de agitație electorală sau în contextul oricăror apeluri, declarații, fotografii şi alte materiale utilizate de concurenții electorali în scop de agitație electorală.

În corespundere cu standardele internaționale, copiii nu pot fi folosiți sau expuși de către părinți, reprezentanți legali, alte persoane responsabile de creșterea şi îngrijirea lor, în scopul de a obține avantaje personale sau instituționale sau de a influința deciziile autorităților publice. În egală măsură este inacceptabilă folosirea de materiale cu minori sau implicarea acestora în activități care ar putea aduce beneficii electorale.

Ombudsmanul precizează că legislația națională prevede aplicarea de sancțiuni pentru difuzarea informației publice cu impact negativ asupra minorilor și/sau încălcarea legislației privind protecția minorilor de impactul negativ al informației publice.

Totodată, Maia Bănărescu consideră că legislația urmează a fi modificată și completată pentru asigurarea protecției adecvate a copiilor. Astfel, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului pledează pentru:

  • includerea în Codul Electoral a unor prevederi cu privire la interzicerea folosirii de către concurenții electorali a copiilor sau a imaginii copiilor;
  • introducerea în Codul Penal a componentei de infracțiuni cu privire la folosirea ilegală a copiilor în campaniile electorale sau în scopul promovării imaginii demnitarilor publici.

Ombudsmanul Copilului a accentuat faptul că minorii au dreptul la opinie, la libertatea de întrunire și asociere, dar ei trebuie să fie liberi în luarea deciziilor la aceste subiecte, în funcție de gradul lor de maturitate și cu condiția că aceste întruniri sunt pașnice.

Maia Bănărescu a chemat concurenții în scrutinul prezidențial la corectitudine, inclusiv în ceea ce privește respectarea drepturilor copiilor, afirmând că minorii, din cauza vulnerabilității lor, nu trebuie să fie folosiți pe post de instrumente pentru sensibilizarea alegătorilor și atragerea simpatiilor electoratului.

Având în vedere desfășurarea campaniei electorale în condițiile pandemiei de COVID-19, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a atras atenția candidaților la funcția de președinte al țării și membrilor echipelor electorale ale acestora asupra importanței respectării stricte a normelor sanitare, mai ales în situațiile în care vor vizita instituții unde se vor afla copii.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal