Cum e să fii un pioner al industriei automotive într-o țară privită ca eminamente agrară? INTERVIU cu Guido Meinelt, administrator DRÄXLMAIER Moldova

Cum e să fii un pioner al industriei automotive într-o țară privită ca eminamente agrară? INTERVIU cu Guido Meinelt, administrator DRÄXLMAIER Moldova
Guido Meinelt, administrator DRÄXLMAIER Moldova

DRÄXLMAIER a fost prima companie din industria automotive care a deschis o fabrică în Moldova, încă în 2007. De atunci, au venit multe alte companii și industria a devenit principalul generator de exporturi din țară, depășind agricultura și alte produse tradiționale.Despre cum e să angajezi moldoveni și să generezi calitate germană pentru branduri de automobile de lux, Vitalie Condrațchi a discutat cu Guido Meinelt, administrator DRÄXLMAIER Moldova.Amintim că invitații acestei serii de interviuri sunt membri ai Asociației Investitorilor Străini, care activează în Moldova deja de 17 ani și cuprinde cele mai mari companii din țară. În total, cei 20 de membri ai FIA au peste 22 de mii de angajați și investiții de peste 1,15 milarde de euro.

DRÄXLMAIER este pionierul industriei automotive din Republica Moldova, compania care a intrat pentru prima dată pe piață și al cărei exemplu a fost urmat de mulți alții. Cum a fost luată decizia atunci, ce factori au fost decisivi?

DRÄXLMAIER a venit în Moldova în 2007, când a fost deschisă prima hală de producție de cablaje cu aproximativ 300 de angajați. Compania deschide întotdeauna fabrici în imediata apropiere a clienților noștri. Am reușit să creăm o echipă puternică de personal de producție și am atras experți în toate departamentele. Pentru a promova abilitățile angajaților noștri, ne concentrăm pe cursuri de formare pentru cele mai noi echipamente și tehnologii. Astfel, oferim angajaților noștri posibilitatea să se dezvolte în continuare. Compania a investit și a deschis a doua fabrică la Bălți în 2011, care a fost dublată ca dimensiune în 2017. Extinderea, combinată cu o creștere considerabilă a numărului de angajați, a fost un pas important pentru DRÄXLMAIER în Moldova.

În 2017, a fost deschis biroul de dezvoltare a produselor din Chișinău. Biroul este situat chiar lângă campusul Universității Tehnice din Moldova (UTM). La DRÄXLMAIER Chișinău, inginerii-proiectanți lucrează la proiecte internaționale pentru dezvoltarea iluminării ambientale și a pieselor de interior pentru industria auto premium. Ei folosesc cea mai recentă generație de tehnologie computerizată și software CAD.

Tot în 2017 compania a luat decizia să deschidă o fabrică de electrice în sudul Moldovei, la Cahul. Din 2018, uzina din Cahul a început să producă cablaje electrice.

DRÄXLMAIER Cahul

Vă ajută Asociația Investitorilor Străini să promovați modificări legislative, care să vă faciliteze munca? Prin ce mijloace? Vă rog să dați exemple.

DRÄXLMAIER este membru al Asociației Investitorilor Străini și este susținută prin diferite mijloace, precum Cartea Albă - setul de recomandări cu argumentări adresate Guvernului cu privire la dezvoltarea mediului de afaceri din țară. În plus, FIA organizează întâlniri tematice cu reprezentanții guvernului, unde avem posibilitatea să prezentăm propunerile noastre de afaceri.

DRÄXLMAIER livrează producția exact la timp. Ați întârziat vreodată? Dacă da, din ce motiv? Ați avut sancțiuni în acest sens?

Organizarea livrărilor Just-in-Time și Just-in-Sequence este punctul nostru de vânzare unic. Clienții ne contractează datorită fiabilității noastre 100%. Asigurăm acest lucru datorită proceselor noastre interne. Am reușit mereu să livrăm produsele noastre pe liniile de asamblare ale clienților la timp, destul de rar prin intermediul livrărilor urgente cu avionul.

Apropo, Aeroportul Mărculești este la 30 de kilometri de Bălți. V-ar ajuta să organizați livrările dacă ați putea transporta produsele de acolo?

Fabricile din Moldova organizează livrări către clienți prin intermediul camioanelor și a unui sistem de control inteligent. Datele live arată unde există probleme de trafic. Sistemele inteligente oferă șoferilor de camioane un interval de timp pentru livrarea mărfurilor. Utilizăm transportarea avia numai în cazuri foarte urgente.

Automobilele pentru care produceți cablaje electrice sunt schimbate periodic, care acum sunt mărcile care au cablaje produse în Moldova?

Proiectele, pe care le-am primit din 2007 și produsele fabricate de noi le-au demonstrat clienților, că suntem un partener serios, în care ei pot avea încredere datorită calității produselor noastre și livrărilor organizate Just-in-Time și Just-in-Sequence. Fabricile noastre produc cablaje pentru producători de automobile premium precum Audi, BMW, Jaguar, Land Rover, Mercedes-Benz, Porsche și Volkswagen, precum și pentru producătorii de automobile din California.

Este un lucru banal desigur, dar oricum o să întreb. Calitatea germană este deja un mit, cum explicați, de ce?

Fondat în Germania în 1958, Grupul DRÄXLMAIER numără peste 75.000 de angajați la nivel mondial. Fiind o afacere administrată de proprietar, gândirea responsabilă și cu accent pe viitor au stat întotdeauna la baza succesului economic al companiei. Prin urmare, este un element de bază al strategiei noastre de a proiecta procesele de afaceri și de producție, precum și produsele, într-o manieră sustenabilă și în acest mod să creștem competitivitatea companiei pe termen lung. În plus, DRÄXLMAIER se angajează să atingă neutralitatea climatică până în 2050. Astfel, strategia companiei, proiectele noastre pe termen lung și portofoliul durabil de produse și competențe asigură calitatea.

Muncitorii reprezintă un factor decisiv în producție și aveți mulți muncitori. Cum îi găsiți și cum îi motivați după angajare? Este un volum mare de personal în Moldova?

DRÄXLMAIER are peste 5.000 de angajați în Moldova. Compania își dezvoltă și își îmbunătățește constant fabricile, astfel suntem mereu în căutare de angajați motivați și talentați.

Considerăm că cel mai bun mod de a avea angajați de calificare înaltă este să investim singuri în educația lor.

Guido Meinelt, administrator DRÄXLMAIER Moldova

Compania realizează acest lucru cu ajutorul perioadei de școlarizare de trei luni pentru toți angajații noi la fabricile noastre. Oferim oamenilor locuri de muncă stabile, cu un salariu corect, bun și beneficii suplimentare, cum ar fi transportul gratuit, organizat de companie, card de prânz, precum și posibilități de creștere profesională în cadrul companiei. De asemenea, am organizat diverse campanii sociale, în cadrul cărora, după îndeplinirea anumitor criterii, angajații puteau câștiga premii sau deveni cei mai buni angajați ai lunii la fabrici. Pentru a asigura echilibrul dintre muncă și viață, angajații din Bălți au organizat o echipă de fotbal, care a participat la campionate internaționale, municipale și interne.

DRÄXLMAIER Bălți

Sunteți printre primele companii care promovează învățământul dual în Moldova. De ce? Care au fost rezultatele până acum?

DRÄXLMAIER a avut un rol de pionierat prin lansarea învățământului dual în Moldova în 2014. Partenerul nostru în această cooperare a fost Școala Profesională Nr.5 din Bălți, iar acum doi ani am extins implementarea programului și la Cahul cu Școlile Profesionale Nr.1 ​​și Nr.2. Programul de ucenicie implementat a fost organizat conform modelului german de 30% teorie și 70% studii practice. Grupul DRÄXLMAIER a investit în instructori calificați, săli de curs moderne și ateliere de lucru bine echipate. În cooperare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, instruirea se face timp de 1 sau 2 ani în domeniile tehnologiei de producție, personalului logistic la depozit și mecatronică, utilizând standarde, care asigură un nivel ridicat de pregătire și abilități. DRÄXLMAIER oferă ucenicilor salariu, transport gratuit și card de prânz pe toată perioada uceniciei lor. Toți absolvenții au prioritate în aderarea la echipa DRÄXLMAIER după absolvire. Majoritatea absolvenților din anii precedenți au rămas angajații noștri și au fost promovați pe plan intern în domeniul lor de activitate.

Ați reușit, de asemenea, să lansați învățământul superior în domeniul automotive, într-o țară care părea agrară și departe de o astfel de industrie. Ce v-a oferit aceasta?

Grupul DRÄXLMAIER consideră că o educație modernă, orientată către cerințele pieței muncii, este o investiție bună - în viitorul unei persoane și al unei țări. Astfel, compania deschide perspective de viitor pentru tineri și oferă oportunități de dezvoltare în țara lor de origine. DRÄXLMAIER din Republica Moldova a participat la proiectarea curriculumului pentru un nou program de studii de licență în inginerie și management în transportul auto. Studenții din universitate au posibilitatea de a realiza stagierea de vară plătită în cadrul fabricilor noastre, cei mai buni studenți ai specialității inginerie și management în transportul auto primesc bursa DRÄXLMAIER.

Cum a afectat pandemia COVID-19 operațiunile dumneavoastră în Moldova? Cum a afectat cererea pentru produsele și strategia viitoare?

Pandemia Covid-19 este probabil cea mai mare provocare postbelică la nivel mondial, inclusiv pentru compania noastră.

Guido Meinelt, administrator DRÄXLMAIER Moldova

Sarcina noastră principală este să avem grijă de sănătatea angajaților. Am pregătit compania și fiecare locație începând din ianuarie, analizând diferite scenarii pentru a pregăti fabricile și angajații. Din cauza opririlor temporare ale fabricilor clienților sau închiderii frontierelor din unele țări, a fost nevoie să reacționăm și să reducem sau să oprim temporar producția și livrările. Grupul DRÄXLMAIER a închis unele locații pentru o perioadă scurtă de timp și a trecut acolo la operațiuni de urgență. Astfel, pandemia a afectat parțial comenzile de producție, volumele de livrare și veniturile fabricilor.

Cine este mai important pentru conducere, acționarii sau angajații?

Cel mai important pentru Grupul DRÄXLMAIER este siguranța angajaților noștri. Am stabilit proceduri concrete pentru a ne desfășura activitățile în siguranță. Am dezvoltat o serie de ghiduri, liste de verificare și le-am implementat în fiecare sector din producție. Fabricile au urmat toate recomandările privind dezinfectarea și igiena și au distribuit aceste informații printre angajați pe toate canalele de comunicare. Am reorganizat locurile de lucru, cantinele și zonele de odihnă, amenajându-le în conformitate cu cerințele de distanțare. Compania furnizează echipamentele de protecție necesare tuturor angajaților. În general, am făcut tot ce ne stă în puteri pentru a crea un mediu de lucru sigur și fiabil. Este la fel de important pentru noi ca toți angajații să respecte regulile de protecție nu doar în cadrul locațiilor sau în transport organizat, ci și acasă și în alte locuri, întrucât sănătatea și siguranța colegilor depind de comportamentul celorlalți. Apreciem angajamentul și disciplina tuturor angajaților DRÄXLMAIER, care asigură siguranța comună a companiei noastre.

 Guido Meinelt, administrator DRÄXLMAIER Moldova

Cum vedeți evoluția industriei auto în următorii 10 ani? Există o tendință către mașinile electrice în produsele pe care le fabricați?

Noi la companie rămânem optimiști, deoarece portofoliul nostru de produse este orientat spre viitor. Producem în segmentele actuale de producție ceea de ce vor avea nevoie automobilele viitorului. Acest lucru este confirmat nu doar de clienți, ci și de partenerii noștri externi. E-mobilitatea și conducerea autonomă sunt cele mai noi tendințe în industria auto, care prezintă multiple provocări pentru producătorii de automobile. Încă de la început, am fost inovatori și vizionari în industria de automotive - și, în materie de e-mobilitate, aparținem „primilor motori” de pe piață. Încă din 2009, am lucrat intens la acest capitol și ne-am extins continuu expertiza și portofoliul de produse. Grupul DRÄXLMAIER este mândru să impresioneze clienții cu inovații inteligente pentru distribuția de energie, validarea, stocarea, iluminarea și contactele electrice pentru automobilele de clasa premium. DRÄXLMAIER oferă pachetul complet pentru e-mobilitate: de la priza de încărcare, prin cablajul și cutia de comutare de înaltă tensiune, și până la sistemul de baterii.

De la ce cifră de afaceri companiile trebuie să aibă grijă de comunitatea în care își desfășoară activitatea? Ce acțiuni de responsabilitate socială corporativă întreprinde DRÄXLMAIER?

Fiind angajatorul a peste 75.000 de oameni la nivel mondial, atractivitatea regiunii în care activează DRÄXLMAIER este o preocupare deosebită pentru companie. Prin urmare, DRÄXLMAIER modelează mediul de la toate locațiile într-un mod activ și pe termen lung. Accentul angajamentului nostru social este plasat pe domeniile educațional, social, cultural și sportiv. Conform deciziilor Grupului, susținem proiecte / instituții / organizații specifice, care oferă beneficii multor oameni din regiune. Donațiile din partea Grupului DRÄXLMAIER promovează viabilitatea viitoare a fabricilor noastre. În ceea ce privește dezvoltarea durabilă, se evidențiază avansarea tinerelor talente - de exemplu, prin sprijinirea universităților, școlilor și grădinițelor, prin contribuții la echipele sportive de copii și juniori sau la organizarea unor evenimente culturale. Colegii noștri de la fabricile germane de mulți ani colectează haine pentru bărbați, femei și copii, cât și lenjerie de pat, care sunt aduse în Moldova de Crăciun și distribuite grupurilor de persoane vulnerabile din punct de vedere social. Anul acesta am sprijinit, de asemenea, spitalele regionale din Bălți și Cahul, precum și partenerii noștri de învățământ dual, cu mijloace de protecție necesare pentru munca lor zilnică în situația actuală. În general, continuăm să susținem regiunile, în care sunt situate fabricile noastre.

Vă mulțumim.

* Acest material se înscrie în seria de interviuri „Afaceri cu față umană” și a fost realizat de jurnalistul Vitalie Condrațchi, în cadrul proiectului Contributori AGORA.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Ala Tocarciuc, noul contributor AGORA: Cine e și pe ce subiecte va scrie (VIDEO)

Ala Tocarciuc, noul contributor AGORA: Cine e și pe ce subiecte va scrie (VIDEO)

Barkin Secen, Moldcell: Pentru investitori este important nu doar să facă profit, ci și să contribuie la dezvoltarea țării și a societății (INTERVIU)

Barkin Secen, Moldcell: Pentru investitori este important nu doar să facă profit, ci și să contribuie la dezvoltarea țării și a societății (INTERVIU)

„Afaceri cu față umană” ți-l aduce azi pe Serghei Martînov, director general METRO Cash & Carry Moldova

„Afaceri cu față umană” ți-l aduce azi pe Serghei Martînov, director general METRO Cash & Carry Moldova

Igor Corman, SEBN: Toate afacerile își promovează interesele, însă e corect să o faci transparent, prin intermediul unei Asociații (INTERVIU)

Igor Corman, SEBN: Toate afacerile își promovează interesele, însă e corect să o faci transparent, prin intermediul unei Asociații (INTERVIU)

„Afaceri cu față umană” - noua serie de interviuri, realizate de contributorul AGORA, Vitalie Condrațchi

„Afaceri cu față umană” - noua serie de interviuri, realizate de contributorul AGORA, Vitalie Condrațchi

Satele Palanca și Tudora, acoperite de un fum dens. Care este motivul

Satele Palanca și Tudora, acoperite de un fum dens. Care este motivul

Advertoriale
Promoție de la Victoriabank. Aveți zero lei comision la efectuarea transferurilor online în MDL dintr-un cont curent în altul

Promoție de la Victoriabank. Aveți zero lei comision la efectuarea transferurilor online în MDL dintr-un cont curent în altul

Fagura.com anunță atragerea unei investiții de 100k euro de la V7 Capital

Fagura.com anunță atragerea unei investiții de 100k euro de la V7 Capital

Fabrica de mobilă TANDEM începe anul cu OFERTЕ SPECIALЕ. Doar luna ianuarie aveți reduceri de -25% la produsele preferate

Fabrica de mobilă TANDEM începe anul cu OFERTЕ SPECIALЕ. Doar luna ianuarie aveți reduceri de -25% la produsele preferate

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Cartea Neagră: Cum o parte din banii europeni donați Găgăuzei pentru echipament medical au ajuns la o firmă creată urgent de un activist pro-rus
 • 2
  Apeductele de sub Prut. Între interesele operatorului din Iași și apa de proastă calitate din Ungheni, Fălești, Glodeni și Nisporeni
 • 3
  Ceban și-a invitat prietenii de pe Facebook la el acasă: „Nu am garaj și nici beci de lux” (VIDEO)
 • 4
  A fost stabilită data ședinței comune a Guvernelor R. Moldova și României. Gavrilița: Va fi semnat un acord de asistență nerambursabilă
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.