Nemulțumiți de contractul de parteneriat public privat al gărilor auto, transportatorii au protestat în PMAN

Nemulțumiți de contractul de parteneriat public privat al gărilor auto, transportatorii au protestat în PMAN

Mai mulți șoferi de microbuze au protestat, miercuri, în Piața Marii Adunări Naționale. Ei susțin că autoritățile statului ar favoriza instituirea unui monopol în domeniu, iar gările auto ar fi transformate, cu bună știință, într-un instrument de stoarcere a banilor. Președintele Consiliului Asociației Patronale a Transportatorilor Auto, Oleg Alexa, a declarat că în pofida plângerilor depuse la Guvern și la Ministerul Economiei, în care au fost semnalate mai multe încălcări, nu a fost înreprinsă nicio măsură de soluționare a problemei.

„În lunile iunie, iulie 2018 s-a produs un eveniment marcat de CNA. Atunci mai mult de zece persoane au fost reținute pentru scheme de corupție și au arătat că se încasau ilegau de la transportatori pentru un milion de lei lunar. Odată cu apariția lui Vîlcu la Gările auto moderne au reapărut fărădelegile. De la 500 de angajați, peste 200 de persoane au fost lăsate fără lucru, concediate. Asta a dus la faptul că personalul de bază: casierii, dispecerii au fost înjumătățiți”, a declarat Alexa.

Președintele Consiliului Asociației Patronale a Transportatorilor Auto susține că, în prezent, gările nu mai funcționează așa cum ar trebui:

Publicitate

„Veniți vineri la gară și vedeți cum lucrează o casă sau două. Se fac cozi. Oamenii se supără că nu reușesc să ia bilete, iar șoferii le dau biletele lor. Avem peste 100 de plângeri de la Gările auto moderne cum transportatorii au fost filați pe traseu. Li s-a dat de înțeles că trebuie să ajungă la un numitor, să bată o anumită sumă în casierie în fiecare lună”.

AGORA precizează că, acum două zile, directorul companiei „Gările Auto Moderne” S.R.L., Iurie Moroz, a declarat că obligațiile contractuale ale companiei „Gările Auto Moderne” S.R.L. presupun investiții în reconstrucția gărilor în sumă de peste 200 milioane de lei. În plus, întreprindere va plăti statului suplimentar sumă de încă 250 milioane de lei, în schimbul dreptului de prestare a serviciilor și gestionare a activelor. Aceasta în decursul a 25 de ani de aplicare a proiectului.

Declarațiile vin după ce anul acesta Comisia parlamentară de anchetă a confirmat ceea ce a spus și Curtea de Conturi: Întreprinderea de Stat „Gările și Stațiile Auto” a fost concesionată netransparent, ba chiar cu încălcarea legislației. Prin urmare, scopul propus, de modernizare și eficientizare a activității întreprinderii, nu a fost atins. Raportul comisiei a fost prezentat în plenul Parlamentului.

Atunci comisia a concluzionat că Agenția Proprietății Publice și comisia de concurs ar fi admis în contract prevederi care prejudiciază interesele statului și îl lipsește de pârghii pentru a influența respectarea prevederilor contractuale.

Amintim că, în toamna lui 2018, s-a decis că cele 30 de filiale ale Întreprinderii de Stat „Gările și Stațiile Auto” vor trece în gestiunea unei companii private pentru o perioadă de 25 de ani. Un proiect în acest sens a fost aprobat de Cabinetul Filip.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal