„Nostalgia s-a înrădăcinat în cei care au eșuat să se realizeze în calitate de cetățeni ai noului stat”. De vorbă cu un analist politic, despre nostalgia post-sovietică

„Nostalgia s-a înrădăcinat în cei care au eșuat să se realizeze în calitate de cetățeni ai noului stat”. De vorbă cu un analist politic, despre nostalgia post-sovietică

În urmă cu 29 de ani atât Moldova, cât și Georgia, și Ucraina, după ce a avut loc destrămarea URSS, s-au proclamat state independente. Despre nostalgia după perioada sovietică în Republica Moldova, când va fi posibilă ruperea de trecut și dacă putem vorbi astăzi despre adevărata independență, AGORA a discutat cu Oazu Nantoi, politician și analist politic, fost director de programe la Institutul de Politici Publice.

După părerea dvs, astăzi, după aproape 30 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice, cât de puternic este sentimentul de nostalgie după perioada sovietică în Republica Moldova?

Atunci când s-a prăbușit URSS noi nu am avut o guvernare capabilă să meargă conștient pe calea edificării unui stat de drept funcțional, cu economie națională, în care cetățeanul să-și găsească locul. Populația RMSS nu era unită prin sentimentul de antagonism față de ideologia comunistă, față de partidul comunist și respectiv, spre deosebire de teritoriile baltice, marea majoritate a populației nu considera că noi suntem un teritoriu ocupat. Eu vreau să subliniez că era un segment îngust de intelectuali, vorbitori de limba română, care erau conștienți că a existat pactul  Ribbentrop-Molotov, că Basarabia a fost ocupată de Uniunea Sovietică, dar vorbesc despre majoritatea.

Totodată, dacă ne uităm la ultimul recensământ realizat în 1989 în fosta URSS, noi vedem că în RSSM era o structură socială absolut distorsionată. 83 la sută din cei care erau considerați moldoveni locuiau la țară, în colhozuri, fără drept la proprietate, fără viziune, fără sentimentul de demnitate civică. Și când fiecare a fost pus în fața necesității de a supraviețui, foarte multă lume s-a dovedit a fi incapabilă de a face față acestei provocări.

Dacă noi ne referim la sentimentul de nostalgie, el nu poate fi găsit printre cei care locuiesc în castelele luxoase din diferite zone ale Chișinăului, printre cei care circulă cu autoturisme luxoase. Nostalgia s-a înrădăcinat în cei care au eșuat să facă față provocărilor în situația în care nici statul nu a fost capabil să asigure o tranziție ușoară pentru ca acest șoc social să nu fie atât de dur.

„Nu cred că există cineva care dorește reconstituirea URSS sau cel puțin procentul lor este neglijabil. De aceea ce noi numim nostalgie, un sentiment al acelora care nu au reușit să se realizeze în calitate de  cetățeni ai noului stat.”

Oazu Nantoi

Considerați că în Republica Moldova este posibilă ruperea de acest trecut și sentiment de nostalgie?

Atâta timp cât purtătorii acestui sentiment sunt oameni vii, ruperea nu poate fi realizată instantaneu. Este vorba despre un proces. Noi, spre regret, pe durata celor 30 de ani a existenței RM în calitate de stat independent nu am avut nicio guvernare soldată cu apreciere pozitivă din partea societății. Noi peste tot mergem de la iluzii la deziluzii. Nu putem miza pe aceea că oamenii se vor schimba peste noapte, dar eu consider că o turnură radicală va putea fi numai în situația când Republica Moldova va avea o guvernare, care nu se va compromite în fața propriilor cetățeni.

„Din momentul când va fi creat un precedent pozitiv al guvernării eu cred că va fi întoarsă o pagină importantă în istoria chinuită a Republicii Moldova și fenomenul nostalgiei va fi ceva exotic, nu mai mult.”

Oazu Nantoi

Atunci eu cred că nostalgia va rămâne un segment cu noi, dar unul care nu va influența substanțial, cu atât mai mult  nu va influența decisiv rezultatele scrutinelor. Cel puțin dacă ne uităm la campania prezidențială electorală din 2016, noi vedem că pe deoparte a avut loc o manipulare grosolană din partea lui Igor Dodon, dar pe de altă parte multă lume a acceptat să fie manipulată prin asemenea metode.

Oazu Nantoi

Putem vorbi despre adevărată independență a Republicii Moldova în contextul în care și astăzi stau cu trupe rusești „sub coaste” și conflicte separatiste pe teritoriile lor?

Suveranitatea și Independența Republicii Moldova nu este una desăvârșită atât timp cât nu este rezolvat conflictul transnistrean. Eu sunt acela, care cu mai mult de 20 de ani în urmă, am declarat că greșesc acei care spun că cheia pentru soluționarea conflictului se află la Moscova. Nu.

„Cheia soluționării se află la Chișinău. O guvernare corectă și necoruptă, o guvernare responsabilă este capabilă să rezolve acest conflict fără ca să bocească cum că cheia este la Moscova.”

Oazu Nantoi

Prin conflicte similare trec și Georgia și Ucraina. Care credeți că ar fi alternativele de ameliorare a acestor situații? Ar putea fi o abordare comună pentru soluționarea acestor conflicte sau totuși sunt multe aspecte diferite și caracteristice fiecărei țări separat?

Abordările sunt diferite. R. Moldova se confruntă cu problema Transnistriei, convențional vorbind din 2 septembrie 1990, când la Tiraspol a fost proclamată așa zisa Republica Moldovenească Sovietică Socialistă Transnistreană în componența URSS, pe când Georgia are probleme cu Osetia de Sud și Abhazia și cu Federația Rusă din 1993, asta pe lângă războiul din 2008, iar Ucraina s-a confruntat cu aceste probleme în 2014.

Spre regret, în Moldova a fost acceptată formula impusă de Federația Rusă precum că, conflictul transnistrean este intern și este nevoie de mediatori și pacificatori pentru ca să fie soluționat. Noi ne bălăcim în capcana formatului 5+2, iar în spatele acestei bălăceli se ascund interesele Rețelei Internaționale  de Crimă organizată, care realizează contrabandă în proporții astronomice.

În Georgia și Ucraina nu s-a mers pe această cale și este evident că în spatele acestor conflicte și pierderi teritoriale se află Federația Rusă. Chiar dacă abordările din partea Georgiei și Ucrainei sunt corecte din punct de vedere terminologic, nu înseamnă că aceste probleme pot fi soluționate ușor și rapid.

„Ucraina și Georgia au frontieră cu Federația Rusă, iar noi nu, ceea ce pe noi ne salvează”.

Oazu Nantoi

Dacă ar fi să facem o comparație a acelorași trei state, din punct de vedere al nivelului de dezvoltare, politica internă, politica externă, dvs ce reușite și restanțe întrezăriți la fiecare?

Republica Moldova nu are o politică externă. Politica externă s-a terminat din momentul când noi am constatat că este un stat captiv. Politica externă a Ucrainei acum este determinată de căutarea susținerii și aliaților în război cu Rusia, lor le vine greu din simplu motiv că războiul rămâne război, dar celelalte probleme ale unui stat post-sovietic, cum ar fi corupția sistemică, încă mai rămân. Georgia își fortifică reformele și își accelerează pasul spre a deveni țară membru NATO. Ele au o politică externă, dar provocările sunt mult mai grave pentru că au frontieră comună cu Rusia.

Ce ține de nivelul de dezvoltare, R. Moldova este la coada cozilor și la capitolul economie națională. Societatea noastră se află într-o stare de apatie și depresie și deocamdată lucrul acesta afectează mai multe probleme. 

La capitolul politicii interne, Georgia a avut parte de faza guvernării care s-a identificat cu reforme radicale în ceea ce privește combaterea corupției și consolidarea statului de drept. În Ucraina procesele merg mai lent, în pofida faptului că s-a schimbat nu doar președintele, dar și componența Radei Supreme. Pentru prima dată, va exista un Guvern monocolor, dar reformele în ceea ce privește consolidarea statului cam frânează.

„Moldova, care discută unde se află Plahotniuc și unde este miliardul furat șase ani în urmă, este pe ultimul loc în ceea ce privește funcționalitatea statului de drept democratic”.

Ce credeți că îi lipsește Republicii Moldova pentru a trece de nostalgia de după perioada sovietică?

E vorba de atitudinea noastră față de Republica Moldova. Nimeni astăzi nu ar accepta să revină la URSS, renunțând la internet, gadgeturi, libertatea de a umbla prin lume. Este o chestie pur psihologică.

Sistemul sovietic a fost bazat pe o ideologie falsă și pe moralitate dublă, toată lumea era conștientă că spunem public minciuni, iar în realitate împărtășeau cu totul alte lucruri. Majoritatea dublă de pe timpurile sovietice în mod firesc se transformă în contabilitate dublă de pe perioada capitalismului sălbatic. Eu nu sunt adeptul căutării cauzelor în trecut, trebuie să ne uităm ce depinde de noi azi, mâine. Iar de noi, azi, mâine, depinde cu ce se vor solda alegerile prezidențiale și ce Parlament vom avea după alegerile prezidențiale.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului multimedia „AntiNostalgia - privind spre viitor”, realizat cu sprijinul Ambasadei SUA în țara noastră.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
„Ne-a fost frântă coloana vertebrală”. De vorbă cu un istoric, despre deportările sovietice și consecințele lor resimțite și în prezent (INTERVIU)

„Ne-a fost frântă coloana vertebrală”. De vorbă cu un istoric, despre deportările sovietice și consecințele lor resimțite și în prezent (INTERVIU)

„Această pandemie trebuie să fie despre echilibru”. De vorbă cu un istoric despre COVID-19 și trecutul sovietic, pericolele pentru omul modern și rolul său astăzi (INTERVIU)

„Această pandemie trebuie să fie despre echilibru”. De vorbă cu un istoric despre COVID-19 și trecutul sovietic, pericolele pentru omul modern și rolul său astăzi (INTERVIU)

„Propaganda, mai eficientă decât tancurile, în ocuparea unui teritoriu”. Cum funcționa dez(INFORMAREA) în Uniunea Sovietică și ce tehnici mai sunt folosite astăzi (VIDEO)

„Propaganda, mai eficientă decât tancurile, în ocuparea unui teritoriu”. Cum funcționa dez(INFORMAREA) în Uniunea Sovietică și ce tehnici mai sunt folosite astăzi (VIDEO)

Advertoriale
Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Automation Testing (VIDEO)

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Automation Testing (VIDEO)

OTP Bank face tranziția către o generație nouă de bancomate

OTP Bank face tranziția către o generație nouă de bancomate

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Respect sporit pentru propria persoană sau eroare mecanică? Gafa pe care a comis-o prim-ministra la un eveniment public (FOCUS)
 • 2
  Rusia respinge solicitarea Republicii Moldova de retragere a trupelor ruse din Transnistria: „Afirmații departe de realitatea istorică”
 • 3
  Partidul Șor a scos oamenii la protest. UPDATE: Consiliu raional Orhei a acordat vot de neîncredere Guvernului
 • 4
  Oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliul șefei ANI. Reacția instituției (UPDATE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.