Curtea Constituțională s-a pronunțat: ONG-urile pot presta servicii cu plată în perioada campaniei electorale

Curtea Constituțională s-a pronunțat: ONG-urile pot presta servicii cu plată în perioada campaniei electorale

În urma examinării cauzei, Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea deputatului Sergiu Litvinenco cu referire la textul legii cu privire la ONG-uri, prin care acestea au interdicția de a presta servicii contra cost în campania electorală. Înalta Curte a emis o adresă deputaților prin care cere să fie reglementată legea așa încât organizațiilor necomerciale să le fie interzisă doar prestarea serviciilor gratuite pentru concurenții electorali.

„Se admite parțial sesizarea depusă de deputatul Sergiu Litvinenco. Se recunoaște constituțional textul „presta servicii și/sau” de la articolul 6, alineatul 5 din legea nr. 86 cu privire la ONG-uri în măsura în care organizațiilor necomerciale le este permisă prestarea de servicii oneroase.

Totodată, CC a emis o adresă Parlamentului în vederea reglementării art 6, aliniatul 5 din Lega cu privire la ONG-uri, în conformitate cu hotărârea pronunțată, așa încât în perioada campaniei electorale organizațiilor necomerciale să le fie interzis doar prestarea serviciilor gratuite nu și a serviciilor oneroase”, se arată în decizia Înaltei Curți.

„Curtea a observat că atât organizațiile comerciale, cât și organizațiile necomerciale, de asemenea pot presta servicii pentru potențialii concurenți electorali în afara campaniei electorale. CC nu a identificat motive pertinente care ar justifica aplicarea interdicției prestării serviciilor oneroase, contra plată doar față de organizațiile necomerciale, având în vedere că legea le permite ONG-urilor să presteze aceste servicii în afara campaniei electorale”, s-a expus președinta Înaltei Curți, Domnica Manole.

Examinarea cauzei a avut loc ca urmare a sesizării deputatului Sergiu Litvinenco, care face referire la articolul 6, alineatul 5 din lege cu privire la ONG-uri, intrată în vigoare în luna august curent. Potrivit lui, textul diferă în varianta aprobată de Guvern de varianta aprobată în lectură finală de Parlament.

Inițial, în proiectul de lege aprobat de miniștri era notat că „În perioada campaniei electorale, organizația necomercială nu poate presta gratuit servicii concurenților electorali sau nu poate face agitație electorală”.

Ulterior, textul aprobat de deputați suna diferit: „În perioada campaniei electorale organizația necomercială nu poate presta servicii și/sau susținere material sau gratuit concurenții electorali și nu poate face agitație electorală”.

„În timp ce interdicția privind imposibilitatea prestării serviciilor cu titlul gratuit și susținerii materiale a concurenților electorali este justificată pentru a asigura transparența campaniei electorale, o interdicție absolută pentru organizațiile necomerciale să presteze contra cost servicii concurenților electorali în perioada campaniei nu poate fi justificată și este neconstituțională. Organizațiile necomerciale participă în circuitul economic în condiții de egalitate alături de organizații cu scop lucrativ”, se arată în sesizarea deputatului Sergiu Litvinenco.

Potrivit deputatului, în țară sunt peste 11.000 de organizații de necomerciale. Iar o parte sunt agenții de presă și radiodifuziune. Forma aprobată a legii ar putea afecta posibilitatea lor de a obține venituri în perioada electorală.

Litvinenco a cerut să fie declarată neconstituțional textul „presta servicii și/sau”. Deputatul a argumentat solicitarea prin faptul că s-ar fi produs o eroare, or, consideră el, organizațiile necomerciale pot desfășura activități economice și presta servicii contra cost, inclusiv pentru perioada electorală: să încheie contracte de chirie a spațiilor, să tipărească contra cost produse informaționale și poate încheia contracte plătite pentru plasare de publicitate.

Pe 11 iunie deputații R. Moldova au votat în lectură a doua ­­­Legea cu privire la organizațiile necomerciale. Legea a fost promulgată pe 17 iulie, publicată în monitorul Oficial pe 27 iulie și a intrat în vigoare pe 27 august. Aceasta stabilește principiile de constituire, înregistrare, de desfășurare și încetare a activității organizațiilor necomerciale.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.