Potrivit explicațiilor oferite de reprezentanții postului de televiziune TVC 21, în condițiile în care transmisiunea a avut loc în direct, mesajul acesteia nu putea nici moderat și nici influențat. Totuși, aceștia se declară deschiși pentru a oferi dreptul la replică fiecărei persoane care va demonstra că i-au fost lezate drepturile într-un anumitor program difuzat de respectiva televiziune. Mai mult, instituția susține că îl va invita pe Cojocaru pentru a-și exercita dreptul la replică.
Și BTV Bălți a venit cu scrisoare explicativă către Consiliul Audiovizualului. Potrivit radiodifuzorilor, după încheierea transmisiunii, postul de televiziune a realizat un subiect în care a cerut și poziția șefului interimar al Inspectoratului de Poliție Bălți, distribuind reacția și pe pagina oficială de Facebook.
Jurnal TV a replicat că evenimentul organizat de Renato Usatîi nu este un produs al televiziunii.
„Nu poate fi pus semnul de egalitate între postul nostru și celelalte posturi enumerate în poziție, deoarece subiectul a fost limitat doar la punerea pe post a evenimentului integral”, se arată în reacția JTV.
„Cu privire la poziția Jurnal TV: ei spun că nu sunt responsabili de conținutul acestui live. Jurnal TV se eschivează de la legislația în vigoare pentru că furnizorul poartă răspundere pentru conținutul media difuzat”, a declarat membra CA Lidia Viziru.
„Ei nu pot să disocieze de la regulile stabilite. Cu același succes pot să ignore articolul prin care li se interzice să difuzeze ură rasială, pornografie infantilă, etc”, a declarat Iulian Roșca.
„Tonul persiflant cu care Jurnal TV răspunde adresărilor CA s-a repetat și de această dată. Ce înseamnă că ei nu pun semn de egalitate între ei și celelalte posturi tv? Cu toții sunt radiodifuzori”, a declarat Larisa Manole.
În consecință, membrii Consiliului Audiovizualului au sancționat Jurnal TV cu avertizare publică.
AGORA precizează că Valeriu Cojocaru a fost demis, pe 14 ianuarie 2013 , din funcția de şef al Inspectoratului de Poliţie Făleşti de către ex-ministrul de Interne, Dorin Recean, pentru faptul că nu a informat Ministerul Afacerilor Interne despre incidentul săvârşit la vânătoarea din „Pădurea Domnească”, în care a fost rănit mortal Sorin Paciu.
Atunci, locotenent-colonelul de poliţie nu a fost de acord cu ordinul MAI şi, pe 3 februarie 2013, l-a atacat în judecată, cerând restabilirea în funcţie, achitarea salariului mediu pe durata lipsei forţate de la muncă, repararea prejudiciului moral cauzat în sumă de 100 de mii de lei, precum şi încasarea cheltuielilor de judecată în sumă de 7.500 de lei.
În mai 2013, prin hotărârea Judecătoriei Centru, acţiunea a fost admisă parţial, Cojocaru a fost restabilit, i s-au plătit 26.112 lei, salariul mediu lunar pentru perioada absenţei nemotivate de la serviciu, 10 mii de lei – prejudiciu moral, şi 7500 de lei – cheltuieli de judecată.
În noiembrie 2013, Curtea de Apel (CA) Chişinău a anulat această hotărâre. Pe 14 aprilie 2014, CSJ a respins recursul fostului comisar, decizia fiind una definitivă şi irevocabilă.
Ulterior, în decembrie 2015 lui Valeriu Cojocaru, șef al Direcției nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigație a IGP pe atunci, a fost avansat în grad: „Pentru atitudine conștiincioasă față de exercitarea atribuțiilor de serviciu, profesionalism înalt, responsabilitate, contribuție la realizarea obiectivelor Ministerului Afacerilor Interne.”
În Iunie 2019 Cojocaru și-a dat demisia din funcția șef al Direcției nr. 5.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.