
Împotriva guvernării, corupției sau rasismului. Unde în lume au avut loc proteste pe timp de pandemie (FOTO)
Organizația Mondială a Sănătății a declarat, pe 11 martie, o pandemie COVID-19. De atunci și până acum, peste 38 de milioane de oameni s-au îmbolnăvit și peste un milion au decedat. Acest motiv, însă, nu i-a oprit pe oameni ca să iasă în stradă și să protesteze împotriva guvernării, corupției, rasismului și chiar a restricțiilor impuse de state pentru prevenirea noului virus. AGORA a creat cronologia mitingurilor ce au avut loc chiar dacă au fost impuse restricții de OMS.
・
Harta lumii a protestelor care au început de pe 11 martie:
.png)
Serbia - 11 mai 2020
Starea de urgență a fost abolită la începutul lunii mai, deși au existat câteva adunări sporadice. Alegerile parlamentare din 21 iunie au fost boicotate de Alianța pentru Serbia, Partidul Social Democrat, Împreună pentru Serbia, Platforma Civică și alții.

Belarus - 10 august
Demonstrații care continuă până astăzi împotriva guvernului belarus și a președintelui Alexandr Lukașenko. Acestea sunt cele mai mari proteste de la independența țării. Forțele de securitate au arestat peste 3.000 de oameni într-o noapte. Unii dintre protestatari au fost grav răniți, cel puțin 50 de protestatari au fost duși la spital, unii dintre ei se aflau în stare critică, iar unul dintre protestatari și-a pierdut viața. Pe 23 august au protestat aproximativ 500.000 de oameni, iar bilanțul mitingurilor au avut pierderi de aproximativ 450, 6+ morți decedați, peste 13.000 de oameni arestați.

SUA, protestele George Floyd - 26 mai 2020
Demonstrații care continuă și astăzi, ce s-a manifestat ca parte a răspunsurilor oamenilor la uciderea lui George Floyd, un bărbat afro-american în vârstă de 46 de ani. Acesta a fost sufocat de către Derek Chauvin, un ofițer al Departamentului de Poliție din Minneapolis, în timpul reținerii. Floyd a fost imobilizat de polițiști, iar Chauvin și-a pus genunchiul stâng pe gâtul bărbatului. „Nu pot să respir”, a spus Floyd de câteva ori, implorând: „Vă rog, vă rog, vă rog”. Chauvin și-a ținut genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de 8 minute și 46 de secunde, potrivit raportului procurorului. Șase minute însă din acest timp, Floyd părea deja să nu mai reacționeze.

Bulgaria - 9 iulie 2020

Rusia - 11 iulie 2020

Franța - iunie-iulie 2020

Republica Moldova - iulie 2020
.png)
Republica Moldova - 10 august 2020

Africa de Sud - 5 septembrie 2020

Thailanda - 19 septembrie 2020

Kârgâzstan - 5 octombrie 2020

Indonezia - 8 octombrie 2020

Protestele împotriva sancțiunilor impuse de conducerea statelor împotriva COVID- 19
.png)
Reacția Organizației Mondiale a Sănătății
OMS consideră că toate țările trebuie să ia în considerare în mod serios amânarea sau reducerea adunărilor în masă care aduc oamenii împreună și care au potențialul de a amplifica bolile și fără a susține cele mai bune practici recomandate de distanțare fizică. Orice decizie va fi susținută prin utilizarea instrumentelor OMS, în special „Evaluarea riscurilor pentru adunări în masă în timpul COVID-19”. Dacă în țările respective au fost stabilite restricții de circulație și alte măsuri naționale, organizația nu se va implica.