Circa 71.000 de persoane cu probleme de sănătate mintală se află în prezent sub monitorizarea specialiștilor din cadrul Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală din țara noastră. Numărul celor care au apelat după asistență medicală psihologică, însă, depășește 200.000 de cazuri în anul trecut, informează Ministerul Sănătății. În context, sistemul de sănătate atrage atenția asupra importanței sănătății mentale a populațieii și necesitatea investițiilor continue în domeniu.
Conform statisticii internaționale, aproximativ 1 miliard de persoane din întreaga lume are o problemă de sănătate mintală, 3 milioane de oameni decedează anual din cauza consumului de alcool, iar o persoană își pierde viața la fiecare 40 secunde prin suicid, care este și a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-29 ani.
În R. Moldova, în prezent activează 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM) în fiecare raion și municipiu. În supravegherea specialiștilor din CCSM se află 71.086 persoane cu probleme de sănătate mintală.
Datele prezentate de Ministerul Sănătății arată că pe parcursul anului 2019, în cadrul CCSM au fost asistate 214.904 persoane, din care 83,69 % repetat cu scop de diagnostic și tratament. Totodată, 5.227 persoane au beneficiat de serviciile Centrelor de zi, iar 3820 pacienți au fost asistați la domiciliu de către echipele multidisciplinare mobile.
Astfel, pentru reformarea domeniului, în ultimii cinci ani, investițiile în serviciile comunitare de sănătate mintală la nivel național au crescut de aproape trei ori. În 2015, bugetul acordat centrelor era de 9,5 milioane lei, iar în 2019 acesta constituia 25,6 milioane lei.
Totodată, pentru asigurarea tratamentului ambulator al persoanelor cu tulburări mintale aflate în evoluţie nefavorabilă (cu demență, schizofrenie, tulburare afectivă bipolară, epilepsie cu tulburări psihice) în lista medicamentelor compensate integral din fondurile asigurării obligatorii de asistență medical au fost incluse 11 denumiri comune internaționale, suplimentar fiind eliberate gratis și medicamente psihotrope pentru tratamentul tulburărilor mintale cronice și evolutive.
Investițiile în programe de sănătate mintală la nivel național și internațional sunt acum mai importante ca oricând, susțin autoritățile. Organizația Mondială a Sănătății estimează că necesitatea intervențiilor de sănătate mintală va crește considerabil în lunile și anii ce vor urma.
În acest an, Ziua Mondială a Sănătății Mintale, este marcată pe 10 octombrie, iar sloganul propus pentru a marcarea această zi este „Să protejăm sănătatea mintală: e timpul pentru investiții”.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
