Fructele și strugurii din Moldova, pe placul consumatorilor din Croația. Care sunt condițiile solicitate la export (VIDEO)

Fructele și strugurii din Moldova, pe placul consumatorilor din Croația. Care sunt condițiile solicitate la export (VIDEO)

Consumatorii din Croația sunt interesați să procure fructe proaspete și struguri de masă din Republica Moldova. Recent, în cadrul unei inițiative de promovare a fructelor și strugurilor moldovenești a fost lansat un video informativ pentru agricultorii din Moldova despre piața și importatorii croați.

Promovarea fructelor și strugurilor produși în Moldova în țări din Europa Centrală și de Est a început în 2019, prin organizarea diferitor întruniri și misiuni comerciale cu scopul de promova producătorii autohtoni și de a spori accesul acestora la noi piețe.

„Reprezentați ai importatorilor din Croația și Slovenia au vizitat producătorii moldoveni, au inspectat plantațiile și infrastructura de păstrare, sortare și ambalare de care dispun antreprenorii noștri”, a declarat Octavian Olaru, reprezentantul CRCB.

Publicitate

În rezultatul acestor activități, struguri de masă, soiul Moldova, au ajuns pe rafturile rețelelor Konzum din Croația și Mercator din Slovenia.

Tatiana Burca, specialist marketing, proiectul USAID/APM, afirmă că pe piața din Croația, Slovenia, Polonia există loc pentru fructele și strugurii din Moldova, iar importatorii din Europa Centrală vor să importe din Republica Moldova dar este necesar să respecte mai multe condiții.

Principalele condiții solicitate de importatorii din Croația pentru strugurii de masă sunt: calibru 18+, ciorchine verde, ambalare în lăzi de lemn a câte 8 kg cu logo imprimat și prevăzute cu generatoare de dioxid de sulf pentru păstrarea strugurilor, iar certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP constituie un avantaj.

Totodată, strugurii care nu respectă aceste criterii vor fi tratați ca struguri de calitate inferioară, comercializați la un preț corespunzător.

Conform datelor statistice, în 2019 Croația a importat din Republica Moldova 619 tone de prune în valoare de aproximativ 300 de mii de dolari și peste 160 de tone de struguri de masă în valoare de circa 151 de mii de dolari. În anul 2020 sezonul comercial pentru prune și struguri abia începe, iar prin intermediul USAID/APM deja au fost livrate în Croația 20 de tone de prune.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal