Trei partide în cinci ani și 11 ani de deputăție. Vezi traseul Violetei Ivanov, care se vrea președintă a țării din partea Partidului Șor

Trei partide în cinci ani și 11 ani de deputăție. Vezi traseul Violetei Ivanov, care se vrea președintă a țării din partea Partidului Șor

Lupta pentru fotoliul de președinte al țării e tot mai aproape. Printre cei opt concurenți care vor cu ardoare „tronul” e fosta comunistă, fosta democrată și proaspăta membră a P. Șor, Violeta Ivanov. „Tranzițiile sale” au avut loc în doar câțiva ani. Ivanov a părăsit rândurile PCRM în anul 2015 alături de alți 13 colegi, iar în 2017 s-a alăturat Partidului Democrat. Ulterior, peste trei ani în echipa condusă inițial de Marian Lupu, apoi de Vlad Plahotniuc, deputata a decis să plece după ce lider PD a devenit Pavel Filip. În mai 2020, Ivanov se alipește partidului lui Ilan Șor, care a promovat-o aproape imediat în funcția de vicepreședinte a fracțiunii parlamentare, iar peste doar câteva luni - a propus-o în calitate de candidată la prezidențiale din partea partidului. 

De la Guvern a ajuns în Parlament

După mai mulți ani de muncă în cadrul Agenției Ecologice din Chișinău în anii 2007 - 2009, a deținut mai multe funcții în Guvernul Tarlev și Greceanîi, precum cea viceministră și ministră a Ecologiei și Resurselor Naturale a R. Moldova. În 2009, Violeta Ivanov a ocupat fotoliul de deputată în Parlamentul R. Moldova din partea Partidului Comuniștilor. Peste cinci ani, în 2014, deputata este avansată în funcția de președintă a fracțiunii parlamentare PCRM.

Violeta Ivanov părăsește rândurile PCRM și rămâne deputată neafiliată

La data de 21 decembrie 2015, un grup de 14 deputați ai PCRM au anunțat că părăsesc fracțiunea și că urmează să creeze o platformă social-democrată în scopul soluționării crizei politice în care se află țara. Printre deputații deciși a fost și Violeta Ivanov, care deținea funcția de președintă a fracțiunii parlamentare. Schimbarea s-a produs imediat după demiterea Guvernului Streleț și arestarea liderului PLDM, Vlad Filat. 

Ulterior, liderul PCRM, Vladimir Voronin, i-a acuzat pe cei 14 transfugi că s-ar fi lăsat cumpărați. În cadrul unei emisiuni televizate, Voronin a declarat că deputații ar fi primit cinci milioane de euro, sumă de bani împărțită între ei, iar în fiecare lună se alegeau și cu alte plicuri cu bani.

Citește și: Violeta Ivanov promite că n-o să-l dezamăgească pe Vladimir Voronin (FOCUS)

„Dacă vorbim despre pantofi, îmi place Loriblu. În ceea ce ține de îmbrăcăminte, prefer Calvin Klein, Tahari”

La scurt timp după „migrarea” dintr-un partid în altul și acuzațiile lansate de Voronin, în 2016, deputata a acordat un interviu unei reviste din R. Moldova unde a vorbit despre locurile unde face shopping, brandurile preferate și bijuteriile pe care le are. Politiciana le-a numit „detalii plăcute din viața sa”, scria ea.md. 

Ivanov declara că nu face cumpărături în R. Moldova, ci peste hotarele țării. 

„În Moldova, aproape nu trec pe la magazine – nu am timp. Practic completez garderoba grație cumpărăturilor făcute în timpul deplasărilor în străinătate. Atunci când preconizez o vizită undeva în altă țară, îmi fac un program astfel încât o zi să dedic cumpărăturilor. Îmi place să fac cumpărături în Geneva și Paris.  Dacă vorbim despre pantofi, îmi place Loriblu. În ceea ce ține de îmbrăcăminte, prefer Calvin Klein, Tahari. Ei știu cum să creeze costume clasice și, în același timp, să le înzestreze cu caracteristici unice (ornamente interesante, brodate cu mărgele, etc.)”, a spus atunci Ivanov. 

Fiica Violetei Ivanov ajunge în atenția presei din cauza fotografiilor cu mașini și haine scumpe

Tot în același an, fiica deputatei, Margareta, a ajuns în „gura lumii” după ce oamenii s-au arătat uluiți de hainele, bijuteriile și mașinile scumpe pe care le afișa aceasta pe rețelele de socializare. Ulterior, accesul la pagina sa de instagram a fost restricționat, iar Violeta Ivanov a declarat presei că cel mai probabil fiica sa le-a văzut undeva și doar le-a probat. Mai mult, deputata a declarat că aceasta nu deține nici măcar o casă. 

Deputata, în vizorul jurnaliștilor de investigație 

Scandalul în care a fost implicată fiica deputatei a continuat cu o investigație marca Ziarul de Gardă. Jurnaliștii au scris că familia deputatei Ivanov şi-a ridicat o casă cu două niveluri în Chişinău.

„Nu am maşină de lux, nici curte şi nici casă nu am…”. „Nu are copi­lul…, cu părere de rău, casă”, se plângea depu­tata Iva­nov. Datele ofi­ci­ale însă o con­tra­zic. În 2008, Vasile Iva­nov, bunicul Mar­ga­ri­tei, îi dona o casă de 66 m.p. cu tot cu tere­nul pen­tru con­stru­cţii pe str. Bise­ri­cii, în sect. Buiu­cani al Capi­ta­lei.

Atunci, la acea adresă se înă­lţa o altă casă, cu două nive­luri şi man­sardă, aproape fina­li­zată. Casa a fost construită după demo­la­rea căsu­ţei bătrâ­neşti (de 66 m.p.) care apa­rţi­nea socru­lui depu­ta­tei.

La fel, Violeta Ivanov deţinea şi un apartament, declarat în 2013 şi 2014, de 73 m.p. pe str. Iazului din Chişinău. Imobilul a fost obţinut de aceasta încă în 1995, fiind înregistrat pe numele de fată al deputatei, Violeta Coşuneanu. 

Aderarea la Partidul Democrat

În primăvara anului 2017, cei 14 foști deputați PCRM au anunțat că se alătură Partidului Democrat din Moldova. Printre aceștia a fost și Violeta Ivanov. 

„La un an după învestire, guvernul Filip a demonstrat că e capabil să restabilească statalitatea, să facă ordine la vamă și alte realizări concrete. Guvernul Filip a demonstrat că e capabil să-și asume angajamentele față de cetățeni”, a spus Ivanov. 

Astfel, PD a devenit atunci cea mai numeroasă fracțiune parlamentară, depășind socialiștii, și având 34 de deputați. 

Ulterior, Ivanov a participat la alegerile parlamentare din anul 2019 și a astfel și-a asigurat un nou mandat de deputat.

Vezi aici: Două lupte pierdute la primărie și un tron cedat în 2016. File din dosarul lui Andrei Năstase, care se vrea președinte de țară

Pleacă din Partidul Democrat și aderă la Partidul Șor 

Un an mai târziu, Violeta Ivanov alături de colegul ei Vladimir Vitiuc anunță că părăsește fracțiunea Partidului Democrat și se alătură ideii fostului coleg Andrian Candu, cea de a forma un bloc anti-guvernamental.

Partidul Șor a anunțat că se alătură acestei inițiative, iar ulterior Ivanov a declarat că se aliază cu echipa condusă de Ilan Șor. 

Întrebată de ce a ales să adere la Partidul Șor și nu la Pro Moldova, Violeta Ivanov a menționat că doar în această fracțiune se fac lucruri bune și că nu e deranjată că Ilan Șor ar fi condamnat. 

„În 11 ani de politică am fost în segmentul de centru sau centru-stânga, am muncit mult pe aceasta filieră. Pentru mine e mult mai aproape implementarea și faptele concrete decât valorile pe hârtie. În Partidul Șor am văzut început de europenizare în R. Moldova. Vreau să fugim de la lozinci și să acceptați faptul ca în Partidul Șor se fac lucruri bune”, spunea Ivanov.

După doar câteva săptămâni de la aderare, Violeta Ivanov se alege cu o funcție de conducere în formațiunea politică. Deputata a fost aleasă în funcție de vicepreședintă a fracțiunii parlamentare a Partidului Șor.

Vezi aici: Renato Usatîi, primul din buletin care se vrea „înscăunat” la conducerea țării. Cum a ajuns în politică și cu ce experiență e înarmat

După câteva luni în echipa lui Șor, aleasă în rolul de candidată la funcția de președinte a țării din partea Partidului Șor 

La începutul lunii septembrie curent, Partidul Șor a anunțat că cea care urmează să reprezinte partidul în cursa prezidențială din 1 noiembrie e fosta democrată Violeta Ivanov. Asta în contextul în care Ivanov face parte din echipa Partidului Șor din luna mai 2020. 

Astfel, Violeta Ivanov s-a lansat în cursa prezidențială la începutul lunii octombrie. Pretendenta la fotoliul de președinte promite indemnizații de 166 mii de lei la naștere, mai multe magazine și farmacii sociale, drumuri bune, judecători responsabili și infrastructură dezvoltată. De altfel, prezent la eveniment în format online, liderul Ilan Șor a declarat că e convins că R. Moldova se va transforma într-o mică Singapore. 

În buletinul de vot, Violeta Ivanov va apărea sub numărul 5. 

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Violeta Ivanov: „Eu știu cum în patru ani să rezolvăm problema secetei în R. Moldova!”

Violeta Ivanov: „Eu știu cum în patru ani să rezolvăm problema secetei în R. Moldova!”

Violeta Ivanov: Agricultorii trebuie să beneficieze de credite cu dobânda 0% în primii 3 ani

Violeta Ivanov: Agricultorii trebuie să beneficieze de credite cu dobânda 0% în primii 3 ani

Violeta Ivanov: Vom construi fabrici de conserve în toate raioanele unde va fi nevoie

Violeta Ivanov: Vom construi fabrici de conserve în toate raioanele unde va fi nevoie

Opt din zece persoane condamnate pentru corupție nu petrec nici o zi în penitenciar, arată datele unui raport al CRJM

Opt din zece persoane condamnate pentru corupție nu petrec nici o zi în penitenciar, arată datele unui raport al CRJM

Recomandările din avizul Comisiei de la Veneția din decembrie 2021 vor fi implementate în legea cu privire la procuratură, susține ministrul justiției

Recomandările din avizul Comisiei de la Veneția din decembrie 2021 vor fi implementate în legea cu privire la procuratură, susține ministrul justiției

Advertoriale
Testarea pentru Covid-19 e mai accesibilă cu TESTRAPID.MD

Testarea pentru Covid-19 e mai accesibilă cu TESTRAPID.MD

Câștigătoarea tombolei IuteCredit s-a ales cu un premiu în valoare de 100 000 lei (VIDEO)

Câștigătoarea tombolei IuteCredit s-a ales cu un premiu în valoare de 100 000 lei (VIDEO)

Aveți nevoie de un credit? Acum puteți solicita un împrumut de până la 300.000 de lei fără gaj de la FinComBank

Aveți nevoie de un credit? Acum puteți solicita un împrumut de până la 300.000 de lei fără gaj de la FinComBank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Vicepremierul Spînu: Există riscul de sistare a livrărilor de gaz, dacă nu se va face auditul datoriei „Moldovagaz”
 • 2
  Plătesc mai mult, dar consumă mai puțin. Factura pentru căldură la Parlament, ANRE și Curtea de Conturi sau cât costă încălzirea instituțiilor (INFOGRAFIC)
 • 3
  Pompierii, în zona fostei uzine Alfa din sectorul Buiucani al capitalei. UPDATE: Zona a fost verificată de angajații IGSU și nu s-a confirmat informația că ar fi avut loc un incendiu
 • 4
  Meta, compania mamă a rețelei sociale Facebook, anunță că a construit cel mai rapid supercomputer din lume. Când va intra în funcțiune
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.