Cetățenii din diasporă nu vor putea vota două zile la rând. Propunerea lui Candu, respinsă de CEC

Cetățenii din diasporă nu vor putea vota două zile la rând. Propunerea lui Candu, respinsă de CEC

Cetățenii din diasporă nu vor putea vota două zile la rând. Comisia Electorală Centrală a respins o propunere lansată în acest sens de liderului Partidului „Pro Moldova”, Andrian Candu. Anunțul a fost făcut de șeful CEC, Dorin Cimil, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit lui Cimil, exercițiul electoral se va desfășura într-o singură zi, cum se întâmpla și până acum.

AGORA precizează că, acum trei zile, liderul grupului Pro Moldova, Andrian Candu, a solicitat Parlamentului modificarea și completarea Codului Electoral astfel ca la secțiile de votare deschise în afara țării alegerile să se desfășoare pe parcursul a două zile: sâmbătă și duminică.

Această propunere nu a fost promovată pentru prima dată. Schimbările la Codul Electoral, promovate de blocul ACUM în vara anului 2019 prevedereau inițial votarea peste hotare timp de două zile.

Publicitate

În august 2019, când proiectul a fost votat, acest lucru a fost exclus în urma amendamentelor parvenite de la deputați. Totuși, s-a aprobat revenirea la Ziua Tăcerii în ziua alegerilor și în ziua precedentă alegerilor, eliminarea prezentării certificatelor de integritate pentru înregistrarea candidaților în alegeri, înăsprirea pedepselor pentru coruperea alegătorilor, precum și modificări pentru a face mai transparentă finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

În acest an, CEC a decis deschiderea 139 de secții de votare în 36 de țări, cu 39 de secții mai mult față de scrutinul prezidențial din 2016. Alegătorii vor putea vota în baza buletinelor de identitate, dar și a pașapoartelor cu termenul de valabilitate expirat, precum și cu livretul de marinar.

În cazul în care, din cauza pandemiei de COVID-19, autoritățile anumitor state vor refuza să deschisă anumite secții de votare, opțiunea alternativă ar fi exercitarea dreptului la vot la altă secție de votare apropiată de locul aflării persoanei.

De asemenea, precizăm că deși pentru alegerile prezidențiale din acest an, peste hotarele țării au fost deschise cu 39 de secții de votare mai mult decât în cadrul alegerilor din anul 2016, numărul acestora ar putea fi, totuși, redus. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, susține că în cazul în care votarea va deveni imposibilă la o anumită secție, alegătorii ar putea să-și exercite dreptul a vot mergând la cea mai apropiată secție de votare. Schimbările pe ultima sută de metri ar putea să apară din cauza agravării situației epidemiologice într-un stat sau altul.

La alegerile din 1 noiembrie moldovenii din diasporă vor putea vota în baza buletinului de identitate, a pașaportului, inclusiv cel expirat și a livretului de marinar.

În total, în afara țării vor fi deschise 139 de secții de votare.

Ialia - 30 de secțiiRusia - 17 secțiiRomânia - 13 secții (a fost adăugată încă una)SUA - 12 secțiiFranța - 8 secțiiMarea Britanie - 7 secțiiGermania - 6 secțiiSpania - 5 secții (a fost adăugată încă una)Canada, Irlanda - 4 secțiiPortugalia - 3 secții; Israel, Turcia, Grecia și Ucraina - câte 2 secții. (în Grecia plus o secție)

Câte una urmează să fie fi deschise în alte 20 de țări, printre care Bulgaria, Grecia, Olanda, Ungaria, Belgia, China.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal