Dodon s-ar fi întâlnit cu Plahotniuc, în Grecia, când a fost pe muntele Athos. Cum comentează președintele în exercițiu

Dodon s-ar fi întâlnit cu Plahotniuc, în Grecia, când a fost pe muntele Athos. Cum comentează președintele în exercițiu

În cele câteva zile cât s-a aflat pe muntele Athos în vara lui 2020, Igor Dodon s-ar fi văzut cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc. Cel puțin, asta scrie ziarulnational.md. Informația este, însă, negată de Igor Dodon, care spune că ultima dată a discutat față-n față cu Vladimir Plahotniuc pe 7 iunie 2019.  

Pe 28 august, președintele Igor Dodon anunța, printr-un mesaj scris, că pleacă pe muntele Athos pentru a se ruga pentru „popor și o Moldovă care să trăiască în pace și unitate”.

În aceeași zi, din SUA a plecat și Vladimir Plahotniuc. Potrivit Ziarului Național, acesta ar fi ajuns inițial la Berlin, ulterior a zburat spre Nice, iar apoi, pe 30 august zboară spre Thessaloniki, locul unde cu două zile mai înainte a aterizat și președintele Igor Dodon.

Publicitate
...

La Thessaloniki, Plahotniuc s-a oprit la hotelul Pomegranate din Halkidiki, hotel care îi aparține fiului fostului procuror-șef al Federației Ruse, Artiom Ceaika, și unde mai târziu, în aceeași zi, ar fi ajuns și Igor Dodon. Acesta la rândul său ar fi ajuns la hotel cu o barcă de viteză – MIRYANA, aflată sub pavilion bulgăresc, care l-ar fi preluat pe șeful statului prin portul Uranopolis, care este și poarta maritimă a muntelui Athos.

Barca cu care ar fi fost transportat Igor Dodon spre hotelul Pomegranate operează sub pavilion bulgar și e deținută de New games AD, companie din Bulgaria care aparține controversatului om de afaceri Vasil Bojkov. Bojkov se află în prezent la Dubai, unde se ascunde de justiția de la Sofia, care a emis mandat de arestare pe numele lui, exact ca și în cazul lui Plahotniuc.

Bojkov este, de asemenea, și patronul din spatele afacerii Loteria Moldovei din Republica Moldova și partenerul de business al lui Plahotniuc.

Ziarul Național mai menționează că la întâlnire din Halkidiki, ar fi participat și un oficial de rang înalt de la Kremlin. Pe 29 august, acesta ar fi zburat de la Moscova până în Thessaloniki cu o cursă charter, cu un avion privat fantomă, care, pe parcursul zborului, ar fi avut sistemul de identificare a navelor aeriene deconectat.

Ce spune Dodon?

Solicitat de autorii articolului să comenteze informația, Igor Dodon a negat că o astfel de întâlnire ar fi avut loc.

Același lucru, actualul președinte în exercițiu l-a repetat și astăzi, în cadrul unei transmisiuni LIVE „Igor Dodon răspunde”.

„Din 2019, din luna iunie, data de 7, au fost și acele înregistrări renumite, am avut ultimele întrevederi cu Vlad Plahotniuc. Și sper foarte mult ca următoarea întrevedere, dacă va avea loc, poate avea loc în unul dintre penitenciarele R. Moldova”, a declarat Dodon.

Amintim că la final de septembrie, Ziarul de Gardă a scris că Plahotniuc a părăsit orașul Miami din SUA, iar candidatul la prezidențiale și primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, spune că fostul lider al democraților se află la Istanbul. Potrivit lui, zilnic, Plahotniuc desfășura întâlniri cu politicienii din R. Moldova, inclusiv din echipa lui Igor Dodon, pentru a influența viața politică din țară.

Ulterior, autoritățile de la Chișinău au solicitat Turciei extrădarea lui Plahotniuc, astfel încât politicianul să fie tras la răspundere în Republica Moldova. O asemenea cerere a fost semnată, pe 29 septembrie, de procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) susținea că ex-democratul a traversat, în luna septembrie, atât frontiera Turciei, cât și cea a României. Mai mult, se planifica identificarea și reținerea politicianului. Doar că pentru acest lucru „a fost necesar ca aceste date să nu apară în spațiul public”. Acum, instituția așteaptă ca autoritățile de la Ankara să confirme că Plahotniuc nu a părăsit teritoriul Turciei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal