Primul raport tehnic privind starea clădirii Filarmonicii Naționale: Există pericol sporit ca părți din construcție să cedeze

Primul raport tehnic privind starea clădirii Filarmonicii Naționale: Există pericol sporit ca părți din construcție să cedeze

La două săptămâni de la producerea incendiului de proporții ce a distrus clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Ministerul Economiei și Infrastructurii prezintă raportul preliminar de expertiză tehnică a edificiului. Potrivit informațiilor, există pericol sporit ca părți din clădire să cedeze.

„În urma accidentului tehnic, produs în rezultatul arderii, s-a format o zonă avariată cu construcții prăbușite și elemente constructive degradate, care prezintă pericol de cedare. Zona cu cel mai mare risc este în sala mare cu partea scenei și încăperile auxiliare aferente, precum și partea superioară a sălii mici cu foaierul”, scrie într-un comunicat al MEI.

Potrivit raportului, construcțiile din metal și-au pierdut stabilitatea din cauza temperaturii mari și nu mai pot fi utilizate. Iar unele porțiuni ale zidăriei pereților din blocuri de calcar și elementele din beton armat au devenit fragile, proprietățile de rezistență a materialelor s-au diminuat brusc și prezintă pericol de prăbușire.

În plus, în urma acțiunilor întreprinse de pompieri și a volumului mare de apă folosit la stingerea incendiului, starea structurii de rezistență s-a agravat și a crescut masa elementelor constructive, ceea ce la fel poate duce la prăbușiri ulterioare.

Experții au constatat că la această etapă construcțiile prăbușite nu permit examinarea detaliată a structurii de rezistență a clădirii ca să fie întocmite concluzii și propuneri pentru intervenții ulterioare. Urmează ca deșeurile de la ardere să fie evacuate, iar părțile ce prezintă pericol de prăbușire vor fi demolate. După aceasta se va efectua o nouă etapă a expertizei tehnice.

De altă parte, grupul de lucru recomandă autorităților abilitate să elaboreze un studiu de fezabilitate privind reconstrucția Filarmonicii Naționale cu evaluarea cheltuielilor necesare și Conceptului de proiect privind viitorul clădirii.

Reamintim că Filarmonica Națională din centrul capitalei a fost cuprinsă de flăcări pe 24 septembrie. Pompierii au luptat ore bune pentru a stinge incendiul. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat și s-a prăbușit. Preliminar, a fost afectată o suprafață de 3.500 de metri pătrați. Nu au fost raportate victime.

Publicitate

Specialiștii au înaintat trei versiuni de producere a incendiului: defecțiunea echipamentului electric, producerea unui scurtcircuit și nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului.

Atât Ministerul Finanțelor, cât și Guvernul au anunțat deschis un cont pentru colectarea fondurilor sub formă de donație pentru reconstrucția Filarmonicii.

De cealaltă parte, contrar informațiilor furnizate oficial, președintele în exercițiu, Igor Dodon, a spus că Filarmonica Națională nu va putea fi reconstruită. Mai mult, se arată sigur că lucrările de construcție a unei noi clădiri vor începe anul viitor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal