
Ce spun două dintre cele patru persoane, sechestrate în stânga Nistrului și eliberate ulterior. Promo-LEX: Despre alți doi bărbați nu se știe nimic
Două dintre cele patru persoane sechestrate de așa-zisele forțe de ordine din stânga Nistrului, au ajuns acasă. Bărbații susțin că se simt bine și că nu au fost torturați. Iar despre alte două persoane, în continuare nu se știe nimic, potrivit informațiilor publicate de organizația Promo-LEX.
・
Pe 8 octombrie, în jurul orelor 20:00, Andrei Amarfi și Alexandru Puris au ajuns acasă, fiind eliberați. Unul dintre ei, Alexandru Puris, susține că a fost reținut în toiul nopții, în propria casă din orașul Camenca, stânga Nistrului, de către persoane mascate. A fost încătușat, i s-a pus o glugă pe față și, fiind doar în lenjerie și șlapi, a fost urcat într-un microbuz și dus la Tiraspol, unde a fost deținut într-un izolator al structurilor de securitate locale.
Promo-LEX mai notează că, între timp, acasă la bărbat colaboratorii structurilor de securitate au desfășurat percheziții în prezența tatălui, care suferă de probleme cardiace. Perchezițiile au început în jurul orelor 03:00 și au durat 2-3 ore. Colaboratorii structurilor de securitate au confiscat: computer, laptop, telefon și bani. Sumele sunt de aproximativ 6.000 de lei și 2.000 de ruble.
Pe parcursul zilei de joi Alexandru a fost audiat și i s-a adus la cunoștință că este acuzat de spionaj în favoarea Republicii Moldova. La finalul zilei, i s-a comunicat că în privința lui a fost aplicată măsura preventivă „interdicția de a părăsi regiunea”.
În legătură cu alte două persoane sechestrate nu sunt informații. În cazul lui Glijin Adrian, mama și soția acestuia afirmă că, încă nu cunosc nimic despre el. De asemenea, nu există nici o informație despre o altă persoană răpită, Mînzarari Stanislav.
Reamintim că patru cetățeni moldoveni au fost sechestrați de așa-numitele forțe de ordine de la Tiraspol. Unul dintre ei este angajat al IP Florești, în timp ce alții trei sunt civili. Potrivit autorităților de la Chișinău, operațiunea a fost efectuată conform unui calapod: „oamenii au fost răpiți, puși saci în cap, iar răpitorii au venit cu același vehicul. O persoană e angajată a ASP, celelalte două nu sunt funcționari public. Rudelor li s-ar fi comunicat că oamenii sunt reținuți pentru spionaj”, a comunicat anterior deputatul Alexandru Jizdan, șef al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică din Parlament.
Pe cazul polițistului de la IP Florești este deschis dosar penal, inițiat pe faptul „răpirii unei persoane” și „uzurparea de calități oficiale”, urmărirea penală fiind efectuată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
Mai devreme, și președintele în exercițiu, Igor Dodon, i-a cerut așa-numitului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski să intervină în cazurile de sechestrare a cetățenilor R. Moldova de așa-zisele forțe nistrene.