
Parcul Țaul: 46 de hectare cu specii rare de vegetație și un conac, surprinse de obiectivul camerei foto (GALERIE FOTO)
La circa 200 km de capitală este situat Parcul Țaul, în imediata apropiere a satului Țaul din raionul Dondușeni. Parcul ocupă o suprafață de 46,2 ha, fiind fondat de către bancherul și proprietarul acelei moșii – Andrei Iacob Pommer din Odesa, originar din Grecia, scrie ea.md. Fotografa Cristina Tocan a surprins cu obiectivul ei câteva imagini absolut deosebite din cel mai mare parc din țară, pe care te invităm să le savurezi.
・
Parcul cu circa 150 de specii de conifere
Parcul Țaul este planificat în stil landșaft. Acest lucru se observă mai ales în partea de nord-vest, pe platou mărginit cu drumul satului, cât și în toată zona centrală a parcului, de la spatele conacului până la lac. Partea de jos, înconjurată din trei părți de pante cu expoziție estică, sudică și vestică, are poieni, pădurici și grupuri izolate de plante și ocupă o suprafață de peste 16 ha. Pantele sunt amenajate ca silvo-parc: suprafața acestuia este de 13 ha pe panta de esste și de 5 ha pe cea de est, în total 80% din suprafața teritoriului „de jos”.

Solul este reprezentat de un strat de 0,7-0,8 m adâncime de cernoziom, urmat de argilă roșie, pe alocuri galbenă, iar dedesubt nisip argilos de culoare verde.

Din parcurile Republicii Moldova, parcul Țaul are cele mai multe specii de conifere și foioase de origine străină — aproape 150 de specii.

Vezi în galeria de mai jos cum arată conacul.