La 8 km de orașul Comrat, satul Dezghingea te întâmpină cu un tablou dezolant – drumuri dezgolite de prundiș, șesuri în nămol, multe case părăsite, uitate de lume și de vreme și altele – afectate de inundații. Pagubele de la ultimele ploi se ridică la 800 de mii de lei.
La 7 octombrie, Guvernul a decis că Ministerul Finanțelor va aloca, din fondul de rezervă, mijloace financiare în sumă de 1798,2 mii de lei Consiliului municipal Comrat, UTA Găgăuzia, pentru curățarea canalelor de evacuare a apelor pluviale și amenajarea digului de protecție în municipiul Comrat, afectate de ploile torențiale și inundațiile din 29 septembrie 2020 transmite zdg.md
Locuitorii au pierdut atât din păsări și animale domestice, cât și tehnica ce le asigura munca în câmp. Din cauza ploilor, la fel, au avut de suferit temeliile și pragurile caselor, iar gunoaiele au fost luate de ape. Satul este împrejmuit de trei râuri. Atunci când cad ploi abundente, apa din râuri depășește barajul și inundă satul, întrucât canalele de drenaj sunt învechite și nu fac față presiunii apei.
„Au venit, au făcut fotografii cu gunoiul din grădină, dar au zis că nu sunt dovezi care ar arăta că, într-adevăr, am avut pierderi de la ploaie. Eu doar am aruncat ce am reușit să arunc, nu puteam lăsa așa să miroase a mortăciune și a mâl”, povestește Inna.
„Am construit casa pe locul care mi-a fost dat de primărie. Atunci eram bucuros că voi avea cuibul meu, nu am mai zis că refuz din cauza că mă tem de eventuale inundații, dar o tot pățesc la ploi mari”, povestește Ion.

„Mașina noastră de mare tonaj înota pe acest râu ca o barcă. De pe terasă apa a spălat tot ce era – umbrela de soare, scaunele. Apa a ajuns și în casă, și în garaj, și în magazin. Salvatorii scoteau apa din subsol. În garaj mai este și acum mâl. Dacă va mai fi așa o ploaie, va pluti pe apă și garajul, și magazinul, și casa”, se neliniștește Valentina.
Primarul satului, Vasile Capsamun, ales acum un an în fruntea Primăriei Dezghingea, povestește pentru zdg.md că o asemenea ploaie s-a mai înregistrat în 2002, dar consecințele de acum sunt mult mai grave. Potrivit acestuia, valoarea pagubelor ajunge la 800 de mii de lei, dar primăria nu are asemenea resurse. Primarul își mai pune speranța în ajutorul agenților economici locali.
Amintim că după precipitațiile abundente de pe 29 septembrie au fost afectate mai multe localități din Leova, Cimișlia și UTA Găgăuzia.
Vezi și aceste știri

Ploile și vântul puternic au lăsat primării, biserici și case, fără acoperișuri. Ce promite statul

Cod galben de instabilitate atmosferică. Se anunță ploi puternice și vijelie

Bilanțul consecințelor în urma ploilor: Zeci de gospodării inundate, două conducte de gaz deteriorate

Comrat: Zeci de gospodării, afectate de ploi. Pentru lichidarea consecințelor inundațiilor este nevoie de peste un milion de lei (FOTO)

La costum, în cizme de cauciuc, premierul s-a pornit la inspectat localitățile inundate de ploi din sudul țării (LIVE)

Ploile au făcut ravagii: Gospodării și școli inundate, două poduri deteriorate, persoane evacuate (VIDEO)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
