Decizii în capitală: Elevii de gimnaziu și liceu, obligați să poarte masca și la lecții

Decizii în capitală: Elevii de gimnaziu și liceu, obligați să poarte masca și la lecții

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău s-a întrunit astăzi în ședință pentru a analiza situația epidemiologică actuală și posibilitatea procurării noilor aparate pentru respirație artificială. Astfel, autoritățile au decis să nu recurgă deocamdată la sistarea circulației transportului public și nici a activității instituțiilor de învățământ. Totuși, elevii mai mari de 10 ani, vor fi obligați să poarte în permanență masca, inclusiv în timpul lecțiilor.  

„Situația este stabilă și nu avem o creștere semnificativă a numărului cazurilor de îmbolnăviri între profesori sau copii. Sunt cazuri de îmbolnăvire comunitară a acestora în familie și ca urmare sunt autoizolați. Specialiștii spun că în continuare poate fi desfășurat procesul educațional și cu acționare imediată în caz de necesitate. Comisia a luat decizia de purtare permanentă a măștilor de la vârsta de 10 ani, începând cu clasa a 5-a în toate instituțiile educaționale din municipiu inclusiv la lecții”, a scris primarul general de Chișinău, Ion Ceban.

În grădinițe, vor fi redeschise grupele pentru copiii de vârsta 2-4 ani, care au frecventat instituția de învățământ preșcolar până la suspendarea activității pe motiv pandemic. Potrivit medicilor, riscul de îmbolnăvire este mai mic la copii.

Publicitate

Deși anunța despre o eventuală suspendare a circulației transportului public, edilul capitalei spune că membrii comisiei nu au recurs la acest lucru întrucât asta ar fi coondiționat o creștere a cazurilor de infectare.

„Potrivit analizelor, dacă s-ar interveni la programul actual, riscul ar fi mai mare de îmbolnăvire, asta deoarece fluxul de persoane în transport ar fi mai mare în intervalul orelor permisive pentru circulație”, a mai adăugat Ceban.

În continuare, numărul de persoane care se adună la un eveniment în spațiile închise nu trebuie să depășească de 50, iar în spațiile deschise cei prezenți trebuie să păstreze distanța și toate măsurile recomandate, măști dezinfectarea mâinilor.

În localuri, magazine, piețe, rămân aceleași măsuri, termometria și purtarea măștilor.

Autoritățile municipale anunță că vor organiza controale inopinate pentru a asigura respectarea normelor.

Până în prezent, în Chișinău au fost înregistrate 27.224 de cazuri de infecție cu COVID-19. Dintre acestea, în jur de 18.500 de persoane s-au tratat. Alți 500 de pacienți au decedat însă.

La nivel național sunt întregistrate peste 60 de mii de cazuri de infecție și aproape 1.500 de decese.

Restricții general-valabile

Menționăm că la nivel național, indiferent de codul de alertă, rămâne valid un set de măsuri ce se implementează pe teritoriul întregii țări. Se interzice aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane. Se impune respectarea distanței fizice de un metru. Totodată se interzice aflarea pe terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracții și zone de agrement.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal