Barurile și restaurantele se închid în Europa din cauza coronavirusului. Experții pun la îndoială eficiența măsurii

Barurile și restaurantele se închid în Europa din cauza coronavirusului. Experții pun la îndoială eficiența măsurii

Numărul cazurilor de COVID-19 crește alarmant în Europa, depășind Statele Unite, Brazilia și India, potrivit datelor comunicate de Organizația Mondială a Sănătății. Ritmul accelerat de răspândire a infecției cu SARS-CoV-2 e resimțit în egală măsură și de afacerile din domeniul HoReCa, proprietarii de restaurante și baruri fiind nevoiți, rând pe rând, să restrângă programul de lucru sau chiar să pună semnul „Închis” pe uși, scrie Mediafax.

Veștile i-au întristat pe iubitorii de băuturi alcoolice și de ieșiri cu prietenii din Bruxelles, Paris, Edinburgh și nu numai, iar specialiștii se tem că măsurile nu vor avea un impact pozitiv nici asupra economiei, dar nici asupra sănătății, arată CNN.

Restricții în Berlin, Germania. COVID-19, o provocare pentru proprietarii de restaurante și baruri

Publicitate

Berlinul, unul dintre orașele europene renumite pentru viața de noapte, păstrează barurile deschise. Condițiile au devenit, însă, mult mai stricte începând de sâmbătă. Localurile vor pune lacătul în fiecare seară, la ora 23.00, odată cu magazinele.

Între orele 23.00 și 6.00, grupurile mai mari de 5 persoane sunt interzise. De asemenea, nu este permis accesul simultan a peste 10 persoane într-un spațiu închis. Restricțiile vor fi valabile toată luna octombrie, cu posibilitatea prelungirii lor.

Barurile din Bruxelles, Belgia, se închid timp de o lună

În timp ce Germania doar limitează activitatea restaurantelor, barurilor și cafenelelor, alte state adoptă măsuri mult mai dure. Localurile din capitala Belgiei au primit joi ordinul de închidere până la finalul lunii, în încercarea autorităților de a diminua rata transmiterii comunitare a virusului SARS-CoV-2. De asemenea, consumul băuturilor alcoolice este complet interzis în Bruxelles, a anunțat miercuri președintele Rudi Vervoort.

Oficialul Yves Van Laethem a declarat că, în ceea ce privește infectarea cu noul coronavirus, Bruxelles se află pe a doua poziție în topul celor mai afectate capitale europene, între Madrid și Paris, cu 505 de cazuri la 100.000 de cetățeni.

Închiderea restaurantelor a venit la doar o zi după un alt val de restricții care limitează contactul între cele 11,5 milioane de locuitori ai țării. Belgienii trebuie să se rezume la a întreține contacte sociale cu cel mult trei persoane pe lună, întrunirile în afara locuinței fiind permise pentru grupuri de până la patru oameni, exceptând membrii acelorași familii.

Premierul belgian Alexander de Croo a declarat că restricțiile au fost implementate pentru a „evita un blocaj general” pe fondul evoluției „extrem de îngrijorătoare” a pandemiei de coronavirus.

Coronavirus în Franța: Paris, Lille, Lyon, Grenoble și Saint-Etienne - vizate de restricții

În Franța vecină, cafenelele și barurile pariziene au închis deja de marți pentru două săptămâni. Restaurantele au doar o șansă să-și păstreze ușile deschise, anume să respecte cu sfințenie normele de igienă și distanțare.

Alte patru orașe din Franța - Lille, Lyon, Grenoble și Saint-Etienne - au fost ținta restricțiilor după creșterea semnificativă a numărului de cazuri de COVID-19. În Toulouse și Montpellier, nivelul infectării atinge cote „îngrijorătoare”, fapt ce le plasează în vizorul oficialilor. Ministrul Sănătății, Olivier Veran, avertizează că acestea ar putea fi următoarele orașe unde se vor impune restricții.

Barurile de pe coasta mediteraneană a Franței, sunt închise de luna trecută, când situația epidemică din Marsilia a ridicat un semnal de alarmă.

Spania a închis deja restaurantele. Restricții impuse la Madrid

Restricții severe împotriva coronavirusului au intrat în vigoare de vinerea trecută și în capitala spaniolă, Madrid, precum și în orașele din jur. Oamenii trebuie să rămână în case, cu excepția cazului în care merg la muncă, la cursuri, pentru a susține examene sau pentru a îndeplini obligații legale. Există însă și circumstanțe distincte de cele enumerate care permit deplasarea în afara domiciliului.

Magazinele, barurile și restaurantele trebuie să își reducă la 50% capacitatea, să ofere servicii exclusiv la masă și să închidă mai devreme. Pentru baruri și restaurante, ora închiderii a devenit 23.00, ultimul client fiind acceptat cu 60 de minute mai devreme.

Scoția interzice consumația în interiorul localurilor pentru două săptămâni

Nici în Scoția nu se mai poate servi masa ori consuma alcool în interiorul puburilor, barurilor și restaurantelor. Anunțul a fost făcut de premierul Nicola Sturgeon săptămâna aceasta. În schimb, hotelurile le pot servi rezidenților masa de seară, dar nu alcool.

În cinci zone din Scoția se constată o situație îngrijorătoare: Greater Glasgow și Clyde, Lanarkshire, Lothians, Ayrshire și Arran și Forth Valley

Baruri, cluburi și săli de fitness închise în Islanda

Chiar și în Islanda, unde numărul cazurilor de COVID-19 scăzuse puternic în timpul verii, s-a impus reluarea restricțiilor. Luni, oficialii au solicitat închiderea barurilor și a cluburilor de noapte, a sălilor de fitness și a celor de jocuri. Măsurile sunt valabile pentru două săptămâni, timp în care adunările sunt limitate la cel mult 20 de persoane.

Expertul în sănătate globală Peter Drobac, directorul Centrului Skoll pentru Antreprenoriat Social din cadrul Școlii de Afaceri Saïd de la Universitatea din Oxford, a declarat pentru CNN că guvernele din Europa încearcă să găsească un echilibru între impunerea restricțiilor necesare și menținerea afacerilor pe linia de plutire. Barurile, cluburile de noapte și restaurantele candidează „evident” pentru închiderea imediată, având în vedere ceea ce se știe despre transmiterea virusului, spune el. Cu toate acestea, există numeroase voci care susțin redeschiderea imediată a restaurantelor, pe care nu le consideră un pericol din punctul de vedere al transmiterii SARS-CoV-2.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal