De vorbă cu studenți moldoveni de peste hotare: Cum decurge procesul de instruire în condiții de pandemie

De vorbă cu studenți moldoveni de peste hotare: Cum decurge procesul de instruire în condiții de pandemie

Pandemia de COVID-19 a perturbat procesul de învățământ atât în Republica Moldova, cât și peste hotarele ei. La universitățile din țară orele sunt ținute atât online, pe platforme speciale, cât și cu prezența fizică a studenților în aule. În acest context, am decis să aflăm cum are loc procesul de studiu în universitățile din străinătate.

Laura Zagareanu este studentă în anul întâi la o universitate din Franța. Ea spune că situația este un pic mai gravă în orașul în care se află, totuși atât studenții, cât și profesorii respectă regulile anticovid.

„Distanța socială se păstrează în fiecare amfiteatru, fie stăm peste un scaun unul de altul, fie peste două. Profesorii sunt destul de severi la acest capitol, ei urmăresc ca distanța să fie respectată. În interiorul universității sunt indicatoare pentru ca fiecare să mergă pe partea sa. Și studenții sunt destul de responsabili, nu se opun regulilor. De asemnea, purtăm măști, inclusiv profesorii. Facem și cursuri on-line, atunci când profesorii ne predau, dar și ore cu prezență fizică atunci când facem exerciții. Dar din câte am înțeles se preconizează ca toate orele să treacă pe online”, ne-a povestit tânăra.

Un alt student cu care am discutat este Constantin Cainarean. Tânărul își face studiile la o universitate din Olanda. El spune că în această perioadă administrațiile universităților aleg și decid cum anume vor decurge orele.

„La universitatea la care învăț, toate cursurile se fac online. Atât lecțiile teoretice cât și cele practice se înregistrează, astfel avem posibilitatea să le vizionăm după. Dar sunt și universități care au ales sistemul mixt, spre exemplu universitățile de medicină. Deci lecțiile teoretice le fac online, prin programe speciale, iar la cele practice, tot torentul este divizat în grupuri a câte 20 de persoane, care se duc pe rând la practică. Totuși se respectă distanța de minim doi metri, studenții sunt cu mască și dezinfectant. Dacă nu ai dezinfectant, ți-l oferă universitatea. Deocamdată învăț primul semestru online. Vom vedea deja pe parcurs dacă ne vom reîntoarce la ore”, ne-a spus Constantin.

Albert-Andrei Moldovanu este student în anul doi la o universitate din Danemarca. Astfel, tânărul ne-a putut face o comparație cu felul în care se făcea orele anul trecut și cum se fac acum.

„Am început să învățăm cu prezență parțială. În continuare voi avea două discipline online și două cu prezență fizică. În linii generale nu s-au schimbat multe. În Danemarca oamenii reacționează mai calm la toată situația. S-au pus peste tot aparate pentru dezinfectarea mâinilor, la scări sunt indicatoare cu săgeți pentru a arăta direcția. Ceea ce ține de distanța socială, aici e la nivel cultural, a fost și până la pandemie, acum doar s-au pus niște linii delimitatoare pe jos. În universitate tot sunt restricții. Mesele care erau unite și unde de obicei stăteau câte 10 oameni acum stau doar câte patru. Studenții nu trebuie să poarte măști în universitate. Nici profesorii nu poartă atunci când predau, dar dacă se apropie de noi atunci când ne explică ceva, îmbracă masca și își pun viziere”, a mărturisit Albert-Andrei.

O mare parte a universităților din România își continuă activitatea în regim online. Doar câteva dintre ele au revenit la sistemul mixt de predare. „Cursurile se fac online. Doar la laboratoare se cere prezența fizică. Regulile se respectă în linii generale. Accesul în universitate este permis permite doar cu măști. Chiar și la manifestarea de începere a anului academic au participat doar bobocii, în aer liber, la distanță și cu măști”, ne-a explicat Liuba Bordeniuc, studentă în România.

Amintim că anul academic în Republica Moldova a început la unu septembrie în acest an. Totodată fiecare instituție de învățământ superior a revenit treptat la ore, implementând modelul mixt de predare.

* Autor: Ana Baciu, stagiară

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal