Usatîi investește milioane în publicitate, Sandu - aproape 700 de mii pe materiale promoționale. Câți bani au cheltuit concurenții electorali în campanie

Usatîi investește milioane în publicitate, Sandu - aproape 700 de mii pe materiale promoționale. Câți bani au cheltuit concurenții electorali în campanie

Șase din cei opt candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova au prezentat rapoartele financiare la Comisia Electorală Centrală (CEC), pentru primele săptămâni de campanie electorală. Potrivit datelor făcute publice, Renato Usatîi a cheltuit cei mai mulți bani, urmat de Maia Sandu și Igor Dodon.

Renato Usatîi

Primul în buletinul de vot a fost și primul la cheltuieli. Potrivit raportului financiar prezentat de Renato Usatîi la CEC, liderul Partidului Nostru a înregistrat venituri în campania electorală în valoare de 6.130.900 de lei. Din suma totală, candidatul la prezidențiale a cheltuit peste 4 milioane de lei, 3 milioane - chiar din primele zile ale electoralei, începând cu octombrie, iar încă un milion - în ultima săptămână de raportare.

Până acum, liderul PN a scos din buzunar peste 3 milioane de lei pentru publicitate. Cea mai costisitoare a fost cea de la TV, în valoare de 1,8 milioane de lei. Bunăoară, la TV Prim s-au dus 36.736 de lei, TV Primul în Moldova a obținut de la Usatîi 190.799 de lei, iar NTV - 190.799 de lei.

Pentru publicitatea online, candidatul la prezidențiale a scos din buzunar peste 570.000 de lei: Cerere și Oferta SRL-27.000 de lei, Privesc Eu SRL-2.868 de lei, Informatix SRL-85.551 de lei, OPEN SRL-57.359 de lei. 

369.400.160 mii de lei au fost cheltuiți cu presa scrisă. (Simbol-N.P SRL- 203.900 mii de lei, INTELREFLECT SRL-160.500 mii de lei, Europres SRL- 5.000). Totodată, pentru prima săptămână de electorală, primarul de Bălți a cheltuit jumătate de milion de lei pentru combustibil.

Usatîi a beneficiat de donații de la 64 de persoane. Cele mai mari donații i-au venit prin transfer, de la doi „suporteri”, sume a câte 45.000 de lei. Suma totală din donații a constituit peste 1,2 milioane de lei.

Maia Sandu

Lidera PAS a fost al doilea candidat ce înregistrează cele mai mari cheltuieli. Aceasta raportează venituri în valoare de peste un milion de lei, dintre care 140.370 de lei cu titlu de donație. 

Din suma totală, au fost raportate cheltuieli în valoare de 853.803 mii de lei. Cea mai mare sumă de bani a fost alocată pentru întruniri și evenimente electorale - 105.090 de lei. Pentru chirie și alte cheltuieli precum energie electrică sau salubrizare au fost alocați 104.440 de lei. 

Pentru publicitate, candidata la prezidențiale a cheltuit 72.443 de lei, dintre care 59.203 pentru mijloace de informare electronică. Cheltuielile pentru materialele promoționale (tricouri, carnețele, pixuri, chipiuri) au fost în valoarea de 675.730 de lei. Mijloacele bănești primite din donații au ajuns la suma de 133.070 de lei. Cea mai mare sumă donată a fost 23.800 mii lei, primiți din partea liberului profesionist Iosif Moldovanu.

Igor Dodon

Președintele în exercițiu a înregistrat o sumă de aproape jumătate de milion de lei drept venituri în campania electorală, bani pe care-i declară drept donații. Cea mai mare sumă, de 13.200 de lei, a fost donată de consilierul Oleg Ciornîi și contabila Elena Bratunova. 

Din suma totală de bani, 486.731 de lei au fost cheltuiți. Pentru întruniri și evenimente electorale, Igor Dodon a achitat 29.219 de lei. Pentru publicitate, șeful statului în exercițiu a cheltuit 21.000 de lei. Cea mai mare sumă alocată, și anume 431.100 mii de lei, a fost pentru materialele promoționale. Pentru combustibil au fost cheltuiți 5.000 de lei.

Andrei Năstase

Liderul Platformei DA raportează o sumă considerabil mai mică decât oponenții săi politici.

Năstase înregistrează venituri în valoare de 919.022 mii de lei, dintre care 889.602 au fost cheltuiți în campanie electorală. Cea mai mare sumă a fost alocată pentru publicitatea TV: 234.784  mii de lei, (Reforma Art SRL-99.600 de lei) urmând cheltuielile cu materialele promoționale (tricouri, chipiuri, postere, pixuri) în valoare de 136.675 mii de lei. 

Pentru mijloace de informare electronice, Andrei Năstase a cheltuit 225.287 mii de lei. (SafeNews.md SRL-9.940 de lei , Ziarul de Gardă - 17.000 de lei, Diez Media SRL - 69.580 de lei, Miraza SRL - 39.760 mii lei). De asemenea, Năstase raportează și cheltuieli pentru promovarea pe Facebook - nici mai mult nici mai puțin - 50.000 mii de lei. Acesta mai indică și 39.000 lei pentru servicii de filmare și editare de spot video.

Suma totală din donații a constituit 648.022 de lei. 12 persoane, inclusiv Năstase în persoană, au oferit câte 23.000 lei, aceasta fiind și cea mai mare sumă donată.

Tudor Deliu

Candidatul PLDM a raportat cele mai mici cheltuieli de la începutul campaniei. La capitolul venituri în campanie electorală, acesta înregistrează suma de 210.400 de lei, dintre care mai mult de jumate, și anume 115.400 de lei, au fost primiți prin donațiile persoanelor fizice din țară. Din suma totală, au fost cheltuiți doar 27.200 mii de lei, dintre care 14.200 - cheltuieli pentru publicitatea TV. Astfel, soldul mijloacelor bănești la sfârșitul perioadei a fost de 183.199 mii de lei.

Violeta Ivanov 

Candidata P. Șor a raportat doar donații. Suma totală este de 862.335 mii de lei. Cea mai mare sumă oferită ca titlu de donație a fost de 90.000 mii de lei, oferită de compania Aerofood SRL, sub formă de servicii de publicitate web.

Ceilalți candidați înscriși în cursă, Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu, nu au raportat nici o cheltuială în campania electorală.

Scrutinul electoral este preconizat pentru data de 1 noiembrie. În cursa electorală sunt înregistrați opt candidați. Este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

AGORA amintește că, cinci candidați nu au fost înregistrați de CEC în cursa electorală. E vorba de Andrian Candu, Alexandr Kalinin, Ion Costaș, Constantin Oboroc și Serghei Toma.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Rusia ar fi cheltuit 82 de miliarde de dolari în cele nouă luni de război în Ucraina

Rusia ar fi cheltuit 82 de miliarde de dolari în cele nouă luni de război în Ucraina

PORȚIA de istorie | Evreii din Basarabia: Minoritatea care a ajuns de la 11% din populație la doar 0,1% în ultimele două secole

PORȚIA de istorie | Evreii din Basarabia: Minoritatea care a ajuns de la 11% din populație la doar 0,1% în ultimele două secole

Organizau migrația ilegală a ucrainenilor. Fost polițist de frontieră de la Giurgiulești și un transportator, reținuți de PCCOCS

Organizau migrația ilegală a ucrainenilor. Fost polițist de frontieră de la Giurgiulești și un transportator, reținuți de PCCOCS

Advertoriale
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară (VIDEO)

Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară (VIDEO)

Proiectul „maib recomandă” se extinde: Beneficiază de servicii de consultanță de la parteneri

Proiectul „maib recomandă” se extinde: Beneficiază de servicii de consultanță de la parteneri

Teatru Fără Nume te invită la Repetiţia cu Spectatorii

Teatru Fără Nume te invită la Repetiţia cu Spectatorii

EMISIUNI
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
  PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Compensații: Cetățenii vor fi anunțați despre categoria de vulnerabilitate energetică atribuită treptat
 • 2
  Livada fraților Stăvilă: Cum pot fructele din Moldova să crească din bani europeni (VIDEO)
 • 3
  Dodon, despre războiul declanșat de Rusia: „Niciodată n-am condamnat agresiunea cuiva. Dacă Rusia atacă Transnistria, eu am să-i condamn” (VIDEO)
 • 4
  Ce facem în cazul deconectărilor de la energia electrică? Autoritățile au elaborat un ghid cu recomandări
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.