Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la UE, 39,5% ar vota în favoarea acestuia, iar 41,8% a ar vota împotrivă. Procentul indecișilor și celor care nu ar participa s-ar ridica la aproape 20%.

Totodată, 31,1% din respondenți declară că în urma aderării la UE, țara noastră ar avea mai multe dezavantaje în timp ce 30,1% mai multe avantaje. Peste 13,5% au declarat că sunt doar dezavantaje, iar 11% că Moldova ar avea doar de câștigat.

Comparativ cu datele de la BOP-ul din luna noiembrie a anului trecut, UE a pierdut 5% din susținători.

Uniunea Vamală câștigă teren

În schimb dacă ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Moldovei la Uniunea Vamală, 58% din respondenți ar vota pentru. Împotriva aderării la Uniunea Vamală s-ar pronunța doar 26,4%.

Totodată, peste 57% din moldoveni cred că aderarea la uniunea (Rusia-Belarus-Kazahstan) ar avea doar avantaje, în timp ce doar 27% cred că Moldova ar avea doar dezavantaje.

Față de luna noiembrie, procentul celor care ar vota pentru Uniunea Vamală a crescut cu 7%.

Dacă aceste două opțiuni ar fi puse în același buletin de vot, rezultatele ar arăta astfel: 

Unde v-ați stabili cu traiul?

Aproape un sfert din Moldoveni ar prefera să trăiască în Federația Rusă. Doar 6,5% ar prefera Germania, 3,6% - Italia, 2,9% - Canada sau 2,2% - Statele Unite.

Iar asta în ciuda faptului că 42% din respondendenții aceluiași sondaj au declarat că în Rusia este un nivel mai înalt al corupției decât în Uniunea Europeană (21,2%).

 

 

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!