STUDIU: În jur de 14% din totalul tinerilor din Republica Moldova sunt plecați la muncă peste hotare

STUDIU: În jur de 14% din totalul tinerilor din Republica Moldova sunt plecați la muncă peste hotare

Pe fundalul reducerii numărului populației ocupate, se observă și o reducere constantă a populației tinere angajate. O analiză privind ocuparea acestora arată că inactivitatea și șomajul sunt caracteristice persoanelor mai tinere, care au vârsta de 15-24 de ani.

Conform BNS rata șomajului pentru grupul de vârstă 15-24 de ani a constituit în 2015 - 12%, în 2016 - 11%, în 2017 - 12% și respectiv cca 7% în 2018. Tinerele femei par a fi și mai defavorizate pe piața muncii. Circa 42% sunt ocupate pe piața muncii sau aproximativ o pătrime din numărul total al tinerelor femei.

Publicitate

„Din cauza tranziției dificile de la școală la muncă, circa 31% dintre tineri au un loc de muncă informal, fapt ce explică de ce numărul tinerilor integrați în munca sezonieră din agricultură este atât de ridicat”, arată datele unui raport privind situația tinerilor din Moldova și interacțiunea acestora cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Autor:

Totodată, numărul tinerilor încadrați în câmpul muncii la „negru” sau care primesc salariile în plic este cu aproximativ 2% mai mare decât cel al adulților.

Printre principalele cauze ale ponderii mici a tinerilor în totalul populației ocupate se numără dificultățile cu care se confruntă aceștia în procesul de angajare, în special din cauza cerințelor angajatorilor privind experiența în muncă și competențe pe care le dețin, dar și necorespunderea ofertelor de muncă cu așteptările lor. Migrația pe termen lung, de asemenea, este răspândită și în permanentă creștere printre tineri. Totodată cunoștințele tinerilor nu întotdeauna corespund cu necesitățile pieței de muncă, fapt ce constituie o barieră în angajare.

În ceea ce privește numărul tinerilor plecați la muncă peste hotare, aceștia reprezintă în jur de 14% din totalul tinerilor din Republica Moldova. Iar cota tinerilor în totalul persoanelor care muncesc peste hotare este una semnificativă, constituind în jur de 39% din totalul imigranților.

Autor:

În jur de 800 de respondenți au participat la chestionarele de pe platforma U-Report Moldova, dintre care 59%, consideră că vor emigra în căutarea unui loc de muncă și alte 41% își văd viața profesională în Moldova, majoritatea din respondenți fiind preponderent de genul feminin.

Moldova înregistrează și o rată înaltă a tinerilor inactivi, care nu urmează nici un program de educație, de formare și nici nu au un loc de muncă (categoria de vârstă 15-29 ani cu reședință obișnuită). Nivelul acesteia era de cca 36,3% în 2015, 35% în 2016, 26% în 2017 și cca 24% în 2018.

O problemă specifică pentru Moldova este vulnerabilitatea femeilor și tinerilor din zonele rurale de a rămâne în afara pieței muncii, precum și a sistemului de învățământ. În Moldova, diferența de gen a indicatorului NEET (n. r. persoană cu vârsta cuprinsă între 16-25 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională) este mai critică decât în alte țări din regiune: aproximativ 32% pentru femei și 23,2% pentru bărbați.

Raportul este realizat în cadrul Campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale” implementată de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu UNFPA, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și UNICEF.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal