
Studiu Promo-LEX: În ultimii 20 de ani, 12 persoane au murit în urma fărădelegilor înregistrate în Zona de Securitate
În ultimii 20 de ani, 12 persoane și-au pierdut viața în urma fărădelegilor înregistrate în Zona de Securitate. Concluzia aparține unui studiu privind impactul incidentelor din Zona de Securitate asupra drepturilor omului în ultimele două decenii. Cercetarea a fost realizată la comanda Asociației Promo-LEX. Potrivit documentului, în ultimii 20 de aniau fost înregistrate mai multe incidente grave care au avut loc, cu precădere, în Zona de Securitate.
・
„Vorbim despre libertatea persoanei dar și despre atentatele la proprietate. Au fost înregistrate un șir de încălcări care atentează la viața și sănătatea persoanei, cum ar fi: focuri de arme, omucideri, explozii și vătămări corporale grave. De asemenea, mai mulți oameni au fost sechestrați și le-au fost sechestrate bunurile”, a declarat directorul executiv al Promo-LEX, Ion Manole.
Potrivit studiului, în ultimele două decenii bilanțul victimelor fărădeligilor din Zona de Securitate a ajuns la 12 persoane. Dintre acestea, zece persoane au fost ucise în două cazuri de explozii în transportul public, o persoană a fost ucisă cu armă automată de un pacificator al Federației Ruse și un alt pacificator a murit, cazul fiind prezentat ca o sinucidere cu arma din dotare la post.
Aceeași cercetare arată că în ultimii 20 de ani în Zona de Securitate au avut loc 30 de incidente grave, 15 dintre care s-au produs pe parcursul anilor 2004, 2006 și 2009.
Totodată, în perioada 2001 – august 2020 au fost identificate 136 de incidente majore.
„Se prezumă că această cifră nu reflectă numărul total al încălcărilor regimului Zonei de Securitate, întrucât majoritatea lor – în primul rând fiind vorba de obstrucționarea liberei circulații – se prescriu în momentul soluționării, persoanele ale căror drepturi au fost lezate cedează și nu apelează la autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, astfel asemenea cazuri rămânând nedocumentate sau, în cel mai bun caz, documentate, dar necomunicate”, se mai arată în studiu.
Anul 2004 a fost marcat de criza școlilor, preluarea căii ferate și arestarea și detenția a două persoane în legătură cu acest caz. În 2006 au avut loc cele două explozii în transportul public, cazul portului Varnița, dar și arestarea și detenția a 5 polițiști. Iar toate cazurile din 2009 și 2010 se referă la arestarea și detenția de persoane civile și ofițeri de poliție.