Pentru ziua scrutinului din 1 noiembrie au fost stabilite noi reguli de desfășurare a procesului de vot, prin decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 13 octombrie. Astfel, persoanele ce urmează tratament la domiciliu, care sunt în autoizolare sau prezintă simptome ale infecției cu COVID-19, pot solicita serviciul echipei mobile la domiciliu, inclusiv în ziua alegerilor. Iar la secțiile de vot, toți cetățenii vor purta măști, asigurate se secțiile electorale. Iată prevederile Hotărârii nr. 34.
CNESP a decis că accesul în secţia de votare va fi permis doar alegătorilor care vor purta mască de protecţie. Acestea vpor fi oferite gratuit de către biroul electoral al secţiei de votare.
Cum se va proceda în cazul persoanelor cu simptome de infecție?
Potrivit hotărârii din 13 octombrie, persoanele care manifestă simptome ca temperatura mai mare de 37 C, tuse, respiraţie îngreunată și alte simptome specifice infecției virale COVID-19, şi se prezintă la secţia de votare în ziua alegerilor până la ora 15;00, nu vor fi admise să intre, dar vor fi înscrise în lista pentru votare la domiciliu.
De altă parte, cei care prezintă simptome, dar s-au apropiat la secţia de votare după ora 15:00, vor intra purtând mască, mănuşi, vor trecerea prioritar până la cabina de vot, şi vor evita pe cât posibil contactul cu persoanele aflate în secţia de votare. După ce persoana suspectă va pleca, se va fi efectua dezinfecţia tuturor suprafeţelor cu care a contactat.
În cazul alegătorilor din diasporă și a celor domiciliați în stânga Nistrului se va permite accesul în secțiile de vot între orele 08:00-21:00 indiferent de starea de sănătate.
Alegătorii din grupul de risc pot solicita urna mobilă până la ora 15:00
CNESP precizează că alegătorii care sunt în autoizolare, pentru tratament la domiciliu, care au revenite de peste hotare din zona roşie şi cei care manifestă simptome ale infecţiei respiratorii acute, îşi vor putea exercita dreptul la vot la locul aflării, prin depunerea unei cereri la biroul electoral al secţiei de votare unde acest alegător își are reședința.
Cererile pot fi depuse în scris sau în formă verbală, începând cu două săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 18:00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile pot adresate până la ora 15:00.
Amintim că pe 1 noiembrie, cetățenii R. Moldova sunt chemați la urnele de vot, pentru a-și exprima alegerea. În urma scrutinului urmează să fie ales președintele țării pentru următorii 4 ani.
Vezi și aceste știri

Alegătorii ar putea primi măști gratuite la alegerile prezidențiale. „Măsura va fi asigurată de guvern pentru a spori gradul de protecție epidemiologică”

Ce se va întâmpla cu alegătorii din diasporă care vor veni la vot cu febră? Soluțiile autorităților pentru desfășurarea scrutinului în afara țării

Diasporei îi revin 556.000 de buletine de vot. Membru CEC, către președintele comisie: „Nu mai existați pentru mine” (FOCUS)

Lista căilor de acces disponibile către localitățile în care vor fi deschise secții de votare pentru cetățenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană

De la 202 au ajuns la 139. Cum a decis CEC numărul secțiilor de vot din străinătate și amplasarea acestora
