„Acest text este plin de stereotipuri”. O elevă de la un liceu din Chișinău îi cere Ministerului Educației să revadă conceptul cursului „Dezvoltare personală”. Reacția instituției

„Acest text este plin de stereotipuri”. O elevă de la un liceu din Chișinău îi cere Ministerului Educației să revadă conceptul cursului „Dezvoltare personală”. Reacția instituției
Foto simbol


O elevă de clasa a XI-a de la un liceu din Chișinău îi cere Ministerului Educației să revadă conceptul cursului „Dezvoltare personală”. Asta după ce în cadrul orelor de dezvoltare personală, adolescenților li s-ar fi predat o temă „plină de stereotipuri de gen”, precum că fetele sunt cele care depun tot efortul pentru a obține atenția băieților, iar aceștia, la rândul lor, nu sunt interesați de relații serioase. Eleva a postat pe Facebook un fragment din notițele conspectate la lecție, fotografie care a stârnit reacții printre internauți. Cu privire la acest subiect, membra Platformei Egalitate de Gen, Alina Andronache, susține că astfel de mesaje găsite fragmentar în diferite manuale doar întăresc anumite percepții ale elevilor asupra diferitor grupuri de oameni. De partea cealaltă, reprezentanții Ministerului Educației afirmă că manualul după care s-ar fi predat ora nu ar fi fost avizat de MECC. 

Teodora Drucec este elevă în clasa a XI-a. Fata spune că la lecția de Dezvoltare personală elevii au studiat subiectul „Formarea și menținerea relațiilor din perspectiva de gen”, iar în cadrul orei profesoara le-ar fi dictat câteva „reperele teoretice” care ar conține mai multe stereotipuri. Tânăra a publicat și lista cu notițe luate la acea lecție.

„La lecția de Dezvoltare personală am trecut subiectul „Formarea și menținerea relațiilor din perspectiva de gen”. Aceasta este informația care o studiem, dată de minister. Ideea principala a textului este că statutul băieților depinde de cuceririle lor, ei nu au nevoie de relații, iar scopul principal al adolescentelor este de a capta atenția băieților, în aceasta direcție își concentrează eforturile și reușitele lor academice sunt mai scăzute din acest motiv. În viziunea mea, acest text este plin de stereotipuri, care creează asemenea opinii unor adolescenți de vârsta mea”, a scris eleva pe pagina sa de Facebook. 

Teodora cere autorităților să revizuiască conceptul de „dezvoltare personală” și vine cu sugestii pe care Ministerul ar trebui să le ia în considerare atunci când elaborează conținutul curriculei școlare.

„Mi se pare o sursă greșită de informare, iar Ministerul ar trebui să revizuiască conceptul de „dezvoltare personală”. Am 16 ani, anul viitor absolvesc liceul, dar niciodată nu am avut parte de educație financiară la școală, nu mi s-a explicat cum funcționează impozitele, cum ar trebui să îmi gestionez banii și multe alte lucruri importante de care voi avea nevoie după ce absolvesc, în schimb ni se spune că „pentru băieți, cuceririle în rândul fetelor sunt o modalitate de a atinge sau a-și consolida un anumit statut”, iar „fetele își concentrează eforturile pe captarea atenției băieților”, a mai adăugat adolescenta.

FOTO: Teodora Drucec/Facebook

Teodora Drucec a prezentat pentru jurnaliștii AGORA manualul din care a fost dictat textul „plin de stereotipuri”.

„Ne-au spus că manualul îl putem procura doar dacă dorim. Nimeni nu l-a procurat, așa că lucrăm după un singur caiet”, susține eleva. 

Opinia expertei Alina Andronache

Alina Andronache, membră a Platformei Egalitate de Gen, este de părere că atâta timp cât autoritățile nu vor revizui toate manualele școlare, societatea va avea de suferit, întrucât cel mai grav ar fi faptul că „stereotipurile duc spre violență, discriminare și stigmatizarea unor grupuri din societate”. 

„Avem niște repere care sunt foarte stereotipice și nu doar la obiectul dat. În acest caz demonstrează încă o dată necesitatea revizuirii tuturor manualelor. Atâta timp cât copilul crește cu aceste stereotipuri, pur și simplu ca societate noi degrabă nu o să ne dezvoltăm”, a spus Alina Andronache pentru AGORA.

Andronache afirmă că în cazul în care autoritățile nu vor întreprinde nicio măsură, următoarea generație va crește cu asemenea stereotipuri.

„Astfel de mesaje găsite fragmentar în diferite manuale, doar întăresc anumite percepții a elevilor asupra diferitor grupuri. Noi ne dăm seama că la capitalul de respectarea drepturilor omului nu ne vom mișca deloc încă vreo zece ani. Asta înseamnă că următoarea generație crește cu aceleași stereotipuri în cap”

Alina Andronache

Alina Andronache mai susține că au mai fost și alte incidente de acest gen. Anul trecut ea a observat că în manualul obiectului „Educaţia moral-spirituală” erau fraze discriminatorie pe criteriul religios.

Experta în egalitate de gen spune că împreună cu câțiva colegi vor sesiza Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității și se vor adresa către Ministerul Educației. 

Ce spune Ministerul Educației

Reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării susțin că un astfel de manual nu ar fi fost avizat de instituție, întrucât toate manualele aprobate de MECC sunt încărcate în format PDF pe site-ul ctice.md.

„Toată țara trebuie să lucreze în baza manualelor aprobate de Ministerul Educației. Ele sunt anume pe site-ul ctice.gov.md. Alt manual Ministerul nu recomandă, doar cel care este aprobat și este cu sigla MECC. Nici într-o curriculă nu o să găsiți elemente de discriminare. În cazul acesta, profesorul putea să ia manuale de alternativă și atunci predă la elevi astfel de chestii”, a spus pentru jurnaliștii AGORA secretara de stat în domeniul educației, Natalia Grîu.

„De multe ori se selectează nu cel mai bun manual, dar cel mai ieftin”. Cum are loc selectarea manualelor în școli

În instituțiile de învăţământ de stat sau private se utilizează manuale şcolare aprobate de Ministerul Educaţiei. La rândul lor, manualele şcolare sunt elaborate şi evaluează în baza curriculumului elaborat de MECC. Mai apoi, ministerul anunță un concurs la care participă editurile. În 60% din cazuri, câștigă editurile care oferă cel mai mic preț. Până acum, manualele au fost alese anume în felul acesta, susțin reprezentanții MECC.

„Responsabilitatea pentru calitatea cărții și-o asumă în primul rând editura. În curricula pe care a elaborat-o Ministerul Educației și în baza căreia trebuie să fie făcut manualul nu o să găsiți astfel de teme. Dacă se întâmplă la lecție că se face dictare, atunci este regretabil. Ministerul nu are dreptul să intervină pe conținutul manualelor și nici în procedura de selecție a manualelor. De multe ori se selectează nu cel mai bun manual, dar cel mai ieftin. În 40% din cazuri se ia în calcul corespunderea cu curricula și în 60%  - se ia în considerare prețul. Aceasta este legea funcțională cu privire la achiziții”, susține Natalia Grîu.

Secretara de stat mai spune că pentru prima oară, anul acesta, MECC a încercat să modifice aspectul după care sunt selectate editurile cărților.

„În premieră, anul acesta, noi ne-am permis să schimbăm metoda de lucru cu editurile și nu permitem publicarea manualului dacă acesta nu are concluzia „bun de tipar”, pe care o dă o comisie făcută de minister. Intervenim în multe cazuri, dar o facem pentru noua generație de manuale. Nu este un secret pentru nimeni că în unele dintre ele conținutul nu este întotdeauna unul calitativ. Asta se explică prin modul în care se fac manualele în R. Moldova. Drepturile de autor aparțin editurii”, afirma Grîu. 

În anul 2019 s-a atestat o creștere a plângerilor privind faptele de discriminare pe criteriu de sex și/sau gen. În 25% din totalul deciziilor de constatare, Consiliul pentru egalitate a observat că faptele de discriminare au fost determinate de acest criteriu.

În 50% din deciziile de constatare pe criteriu de sex și/sau gen emise în 2019, Consiliul a constatat caracterul sexist al materialelor publicitare deduse examinării. În toate cazurile raportate, Consiliul a stabilit că corpul femeii este folosit pe scară largă în industria publicitară, chiar și atunci când produsul sau serviciul promovat nu are o legătură directă cu rolul și caracteristicele femeii. Mai mult, în mare parte, imaginea femeii este redată într-un mod provocator, drept un obiect sexual. Astfel, faptul că femeia sau părțile corpului acesteia sunt folosite drept instrumente în industria publicitară, lezează demnitatea umană și contribuie la perpetuarea stereotipurilor de gen în societate.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Varianta Delta reprezintă aproape 90% dintre noile cazuri înregistrate la Moscova

Varianta Delta reprezintă aproape 90% dintre noile cazuri înregistrate la Moscova

Noi alerte de călătorie! Vezi unde pot pleca moldovenii fără a sta în carantină (DOC)

Noi alerte de călătorie! Vezi unde pot pleca moldovenii fără a sta în carantină (DOC)

UEFA le cere fotbaliştilor să nu mai mute sticlele sponsorilor EURO 2020. S-a stabilit o singură excepţie

UEFA le cere fotbaliştilor să nu mai mute sticlele sponsorilor EURO 2020. S-a stabilit o singură excepţie

Advertoriale
Finanțările acordate agricultorilor moldoveni de către Banca Europeană de Investiții au crescut de patru ori, în 2020

Finanțările acordate agricultorilor moldoveni de către Banca Europeană de Investiții au crescut de patru ori, în 2020

Suplimentele alimentare, vitale și în sezonul estival. Top 5 suplimente, recomandate de nutriționist (VIDEO)

Suplimentele alimentare, vitale și în sezonul estival. Top 5 suplimente, recomandate de nutriționist (VIDEO)

FinComBank oferă Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” un analizator performant de echilibru acido-bazic al sângelui

FinComBank oferă Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” un analizator performant de echilibru acido-bazic al sângelui

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • LIVE cu Radu Marian despre viziunile și promisiunile electorale ale PAS
  LIVE cu Radu Marian despre viziunile și promisiunile electorale ale PAS
 • De la 11, discutăm LIVE cu vicepreședinta P. Șor Marina Tauber
 • De la 11, cu Iurie Muntean, candidat al Congresului Civic la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021
 • De la 11 ne vedem LIVE cu liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc
 • De la 11 suntem LIVE cu Nina Cereteu, candidată a Blocului Electoral Renato Usatîi
Cele mai populare
 • 1
  Imagini în care Usatîi și Jizdan trag din Kalashnikov, publicate de un membru PPDA (VIDEO)
 • 2
  Up grup al Partidului „Democrația Acasă” îl acuză pe Vasile Costiuc că i-a trădat și s-a autoproclamat liderul formațiunii fără să organizeze un Congres
 • 3
  Discuția cu Grigoriu, înregistrată de Platon: „Sunteți o mincinoasă și ați făcut o muncă inutilă”. Deputata: „Adresați-vă la alte organe, nu la comisia de anchetă” (AUDIO)
 • 4
  Președinta comisiei „Laundromat” spune că Veaceslav Platon ar fi telefonat-o și ar fi încercat să o intimideze. Omul de afaceri promite să publice discuția
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.