
Insuficiența forței de muncă în anumite sectoare ale economiei, împinge executivul să identifice soluții urgente de suplinire a golului creat. Remediul identificat de Guvern este suplinirea deficitului existent al forței de muncă pe contul lucrătorilor străini. În acest scop, Guvernul intenționează să simplifice procedura de angajare a imigranților străini în câmpul muncii prin ajustarea cadrului legislativ existent și prin promovarea politicilor de încurajare a imigrației temporare.
Vitalie Sprînceană, contributor AGORA, vine cu o analiză a acestei inițiative și posibilele efecte.
În acest articol vom analiza premizele politicii imigraționiste propuse de Guvern precum și vom prezenta riscurile de implementare a acesteia. În continuare vom analiza impactul importului de emigranți temporari asupra diverselor sfere ale vieții economice, sociale și culturale din Moldova în caz că politica imigraționistă lansată de Guvern va fi implementată în formatul propus. În continuare vom prezenta efectele adverse ale implementării unei politici similare pe cazul statului Israel. Iar în final, vom propune un model de politică emigrațională alternativă care este diferită de modelul arborat de Guvern în proiectul de lege recent discutat în Parlament. Acest model își propune tratarea imigranților străini drept viitori cetățeni, ceea ce este cardinal diferit de modelul propus de Guvern care percepe lucrători străini exclusiv în calitatea lor de compensatori temporari de servicii.
În ședința Guvernului din 23 septembrie 2020, a fost adoptat un proiect de lege care introduce un șir de amendamente speciale la Legea nr. 200/2010 care vizează modificarea regimului de aflare a străinilor în Republica Moldova. Proiectul de lege a fost propus de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) propulsat pe agendă de mediul de afaceri, în scopul facilitării angajării muncitorilor străini calificați și necalificați în economia națională.
Problemele complexe necesită soluții complexe
Cum intenționeaza Guvernul să abordeze criza identificată?
Să fie oare frustrarea națiunii noastre într-atât de mare ca să avem nevoia morală să ne creăm o clasă de servitori drept recompensă pentru anii de „lucru la negru”?
Studiu de caz - asupra limitării perioadei de ședere a muncitorilor străini pe modelul Israelului
Respectarea drepturile muncitorilor străini
Evidența străinilor în baza Listei Ocupațiilor Prioritare
Soluții potențiale
Poți face diferența
Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.