Viceprimar, despre evenimentul de la Catedrală: „Probabil trebuia să intervină poliția și să disperseze oamenii”

Viceprimar, despre evenimentul de la Catedrală: „Probabil trebuia să intervină poliția și să disperseze oamenii”

„Dacă avem anumite protocoale și instituții responsabile de respectarea lor, de ce nu au fost luate măsuri când s-a observat că lumea devine tot mai multă?”. Așa a comentat viceprimarul Victor Chironda evenimentul din fața Catedralei, organizat de hramul Chișinăului pe 14 octombrie, unde numărul participanților l-a depășit pe cel de 50, cât este permis. Chironda a spus la emisiunea Politica la TV8 că în acest caz trebuia să intervină poliția pentru a împrăștia lumea.

Viceprimarul capitalei afirmă că s-a aflat doar câteva minute la eveniment, în jurul orei 10:00, când lumea a început să se adune la Catedrală. Iar despre aglomerație a văzut ulterior din imaginile făcute publice.

„Dacă avem anumite protocoale și instituții responsabile de respectarea lor, de ce nu au fost luate măsuri când s-a observat că lumea devine tot mai multă? Probabil trebuia să intervină poliția și să disperseze oamenii.

În principiu legea permite să se adune lume în parc, accesul nu e interzis. Este problemă că s-au concentrat mulți în același spațiu. De ce nu s-au luat aceste măsuri? Eu bănuiesc că mâine sau în cel mai scurt timp o să aflăm de la organele competente. După mine, nu a fost bine să se adune atâta lume chiar dacă aveau măști”, a spus Victor Chironda.

În apărarea autorităților municipale, viceprimarul a ținut să menționeze că, programul de sărbătoare prevedea mai multe evenimente în cursul zilei, în diferite locații. Aceasta pentru a evita astfel de aglomerații. „Au fost planificate mai multe evenimente cu respectarea tuturor cerințelor și protocoalelor stabilite de organele competente. Să nu se adune mai mult de 50 de persoane, dezinfectanți, să fie poliția care să intervină dacă se încalcă regulile”, a spus Chironda.

La rândul ei, activista civică și membra Asociației Obștești „Primăria Mea”, Vlada Ciobanu, a menționat în cadrul aceleiași emisiuni că persoane care au cerut intervenția poliției au fost chemate pentru a depune plângeri. „Poliția vede fotografii și video și cheamă cetățenii la comisariat. În plus, eu intuiesc că atât administrația Chișinăului, cât și alți participanți au realizat că nu poți să te aștepți la 50 de persoane la eveniment și că vor fi mult mai multe”, a spus Vlada Ciobanu.

Amintim că, la sărbătoarea Hramul Orașului, organizată în inima capitalei, pe lângă faptul că numărul celor prezenți în scuarul Catedralei depășea cifra de 50, agreată de autorități, evenimentul a reunit adulți, vârstnici și copii în același lor. Unii purtau mască, alții - nu. Nici distanța socială nu s-a bucurat de prea mult respect.

Tot aici o să amintim că azi, 14 octombrie, în R. Moldova a fost anunțat un număr record de cazuri noi de infecție cu COVID-19 -1149. Iar numărul celor decedați din cauza complicațiilor infecției virale a ajuns în ultimele 24 de ore la 19 victime. Totodată, menționăm că pentru Chișinău a fost instituit Cod Roșu de urgență în sănătate publică.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal