Pro Moldova propune ca pensia minimă să fie cel puțin egală cu minimul de existență. Cer convocarea ședinței plenare

Pro Moldova propune ca pensia minimă să fie cel puțin egală cu minimul de existență. Cer convocarea ședinței plenare

Grupul Pro Moldova propune un proiect de lege ce prevede ca pensia minimă în R. Moldova să fie cel puțin egală cu minimul de existență. În acest scop se dorește modificarea Legii cu privire la sistemul public de pensii, dar și a unor prevederi din Constituție. Pentru aceasta, Pro Moldova cheamă deputații la ședință pentru 22 octombrie, lucru pentru care cer să le fie susținută cererea de convocare a ședinței plenare speciale.

„Propun modificări la Legea cu privire la sistemul public de pensii, așa încât la articolul 12 să fie stipulat că minimul pensiei nu poate fi mai mic decât minimul de existență care în R. Moldova este de 2.100 de lei. Astfel toți pensionarii indiferent de vechimea în muncă sau activitate, vor avea minim 2.100 de lei”, a spus Andrian Candu într-o conferință de presă.

Totodată, se dorește modificarea Constituției la articolul 47, care prevede „trai decent asigurat de stat pentru toți cetățenii țării”. Pro Moldova propune introducerea unui nou alineat – „statul va asigura fiecărui pensionar o pensie minimă egal cel puțin cu minim de existență”.

Publicitate

Pentru a iniția procedura de modificare a Constituției, este nevoie de semnătura a cel puțin 34 de deputați. Astfel, pentru a demara inițiativa propusă, Andrian Candu a pregătit și o cerere de convocare a ședinței plenare pentru 22 octombrie. Și aceasta trebuie semnată de cel puțin 1/3 dintre deputați.

„Este un subiect promis de toți candidații incluși în cursa electorală. Majoritatea au un grup parlamentar în Parlament care-i susțin. Acest lucru poate fi considerat test”, a adăugat Candu. Liderul Pro Moldova susține că astfel va verifica intențiile promise în campania electorală ce țin de sprijinul pensionarilor.

Menționăm că, în prezent, pensia minimă pentru limita de vârstă este de puțin peste 1.130 de lei. Promisiunile de majorare a pensiilor și sprijin pentru pensionari se regăsesc în programele electorale a tuturor candidaților la șefia statului.

Anterior, și fracțiunea Partidului Platforma DA a elaborat o inițiativă legislativă de revizuire a Constituției prin care se dorește includerea unei noi prevederi, care spune că salariile și pensiile nu pot fi mai mici decât minimul de existență.

Menționăm că alegerile prezidențiale în R. Moldova vor avea loc pe 1 noiembrie. În cursa electorală sunt înregistrați opt candidați. Este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

AGORA amintește că, cinci candidați nu au fost înregistrați de CEC în cursa electorală. E vorba de Andrian Candu, Alexandr Kalinin, Ion Costaș, Constantin Oboroc și Serghei Toma.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal