Lavrov: SUA încearcă să provoace în R. Moldova „un abces” al spațiului post-sovietic. Candidat la șefia țării: Declarațiile sunt amestec în treburile țării

Lavrov: SUA încearcă să provoace în R. Moldova „un abces” al spațiului post-sovietic. Candidat la șefia țării: Declarațiile sunt amestec în treburile țării

SUA încearca să provoace în R. Moldova „un abces” al spațiului post -sovetic. Este declarația ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse Serghei Lavrov, într-un interviu pentru Sputnik. Lavrov a amintit de formatul „5+2” în soluționarea problemei transnistrene, la care participă Chișinău, Tiraspol, Rusia , Ucraina, SUA, OSCE și UE, însă, a dat vina pe SUA că din cauza intervențiilor sale mecanismul nu funcționează. Declarațiile au fost interpretate de candidatul la șefia statului Dorin Chirtoacă ca fiind „implicare în treburile interne ale unui stat independent” și cere să se ia măsuri. 

„Până acum, din păcate, acest mecanism de soluționare transnistreană nu funcționează, în primul rând pentru că americanii încearcă să treacă totul sub control propriu și să creeze încă un „abces” din Moldova în spațiul post-sovietic. Să nu permită coaliția, care cu ceva timp în urmă s-a format între Maia Sandu și Igor Dodon, astfel încât acesta să nu aibă loc niciodată în practică și ca forțele pro-occidentale să câștige o victorie fără echivoc ", a spus Serghi Lavrov.

În plus, ministrul rus al Afacerilor Externe a subliniat că Statele Unite este cea mai puternică țară de până acum, dar acest stat nu mai poate rezolva nicio problemă de pe agenda internațională. „Promovează în mod deschis agenda anti-rusă, încearcă să modeleze procesele de formare în continuare a statelor din Asia Centrală, Ucraina, Transcaucazia și Moldova într-o direcție favorabilă ", a spus Lavrov.

La cele menționate a reacționat candidatul Mișcării UNIREA la șefia țării, Dorin Chirtoacă. Acesta a calificat declarațiile ca fiind jignitoare și un „amestec în treburile interne ale țării”.

„Declarațiile sunt făcute în plină campanie prezidențială pentru R. Moldova. Acestea contravin Constituției prin fiecare propoziție spusă de Lavrov în adresa noastră. O afirmație jignitoare a fost că fără Rusia nu se mai rezolvă nicio problemă în spațiul post-sovietic. A spus expres - „Dombas, Transnistria”. Constituția spune că suntem stat independent care nu permite nimănui din afară să ne spună cum și cu cine să rezolvăm problemele. Când partea rusă își pemite să spună aceste lucruri, acesta este un amestec direct și brutal în treburile R. Moldova”, a declarat Chirtoacă într-o conferință de presă.

Chirtoacă este nedumerit de ce la aceste declarații nu reacționează nici șefia statului, nici candidații la prezidențiale. „Mișcarea UNIREA și eu, Dorin Chirtoacă, cerem să fie convocat ambasadorul Federației Ruse la Ministerul de Externe, să-i fie înmânată o notă de protest și să fie condamnate oficial declarațiile lui Lavrov pentru amestec direct în afacerile interne ale R. Moldova, mai ales că sunt lucruri făcute în toiul campaniei electorale”, a adăigat Chirtoacă.

La același subiect o să amintim că subsecretarul de stat pentru afaceri politice din SUA, David Hale, a discutat, separat, cu președintele în exercițiu, Igor Dodon, și cu lidera PAS, Maia Sandu. Despre asta anunță Departamentul de Stat al SUA, într-un scurt comunicat oficial. Discuțiile au avut ca subiect central alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

El a subliniat sprijinul SUA pentru observarea consistentă a alegerilor, inclusiv prin intermediul unor observatori pe termen lung de la Biroul OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului.

Precizăm că în buletinul de vot la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020 se vor regăsi opt candidați. Este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal