Situația în cauzele soluționate irevocabil în perioada 2014 și în prezent nu s-a schimba major. Este observația experților Centrului de Resurse Juridice din Moldova care au ajuns la concluzia că la distanță de șase ani, compensațiile pentru prejudiciu moral sunt mult mai mici decât cele acordate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) în cazuri comparabile, durata de examinare a cauzelor este destul de lentă, iar calitatea motivării hotărârilor necesită îmbunătățiri. Iată cu ce recomandări vin.
Studiul realizate de CRJM a avut în centrul atenției 176 de cauze soluționate irevocabil în perioada octombrie 2017 – martie 2020, în temeiul Legii nr. 87. Această lege oferă posibilitatea persoanelor ale căror cauze în instanță se examinează excesiv de lent, sau hotărârile în folosul cărora nu se execută de prea mult timp, să solicite instanței de judecată acordarea compensațiilor morale și compensarea prejudiciilor materiale cauzate.
Rezultatele acestui mecanism s-au dovedit la fel de modeste ca cele din anul 2014, când CRJM a efectuat o analiză a peste 90% din toate procedurile intentate în temeiul Legii nr. 87 și în care a fost adoptată o decizie irevocabilă în perioada septembrie 2012 – octombrie 2013. Mai exact, experții au observat o lipsă de progres față de acum șase ani.
Drept soluție ce va reduce numărului de adresări la CtEDO, CRJM recomandă să fie schimbată procedura de acordare a compensațiilor pentru încălcarea termenului rezonabil. Mai exact, propune să fie instituit un mecanism prin care compensațiile să fie acordate de Ministerul Justiției în baza unor criterii clare. Aceasta după modelele aplicate de țări ca Cehia, Anglia și Spania.
Iar dacă se va rămâne pe actualul mecanism, CRJM propune să fie prevăzut ca instanțele judecătorești să examineze prioritar cauzele urgente, inclusiv a celor privind Legea nr. 87.
În plus să fie instruiți și judecătorii care examinează procedurile privind Legea nr. 87 pentru aplicarea standardelor CtEDO. Se recomandă și ca Curtea Supremă de Justiție să instituie practici care să asigure compensații adecvate pentru încălcarea termenului rezonabil de examinare a cauzei, dar și să monitorizeze modul de examinare a acestui tip de cauze pentru racordarea practicii în domeniul dat la standardele CtEDO .
Studiul „Eficiența mecanismului de reparare de către stat a prejudiciului cauzat prin examinarea prea lungă a cauzelor sau neexecutarea hotărârilor judecătorești”, a fost elaborat în perioada 2017-2020 de către Ilie Chirtoacă, Vladislav Gribincea, Ecaterina Popșoi, experți ai Centrului de Resurse Juridice din Moldova.
Vezi și aceste știri

Primele schimburi comerciale de energie electrică cu Ucraina și R. Moldova încep pe 30 iunie pe interconexiunea dintre Ucraina și România

Lituania a interzis importurile de gaze naturale din Rusia
