53% dintre tinerii moldoveni spun că nota de plată într-un local trebuie să o achite ambii, arată un studiu UNICEF

53% dintre tinerii moldoveni spun că nota de plată într-un local trebuie să o achite ambii, arată un studiu UNICEF

Fenomenul de discriminare a fetelor începe din societate, unde de cele mai multe ori populația generală stereotipizează rolul femeii în societate, cum ar fi faptul ca fetele și femeile sunt gospodine bune de asta ele trebuie să se ocupe de gospodărie și creșterea copiilor, în caz de urgență nu pot lua o decizie potrivită. Întru a vedea viziunea tinerilor vis-a-vis de egalitatea de gen, pe platforma U-Report Moldova a fost lansat un chestionar dedicat stereotipurilor de gen la care au participat aproape 2.000 de tineri. Rezultatele arată că peste 45% din respondenți cred că fetele și băieții nu sunt tratați în mod egal la școală.

...

...

Publicitate
...

Studiu arată că discriminarea fetelor în câmpul muncii începe de la etapa de angajare unde de multe ori acestea în timpul interviului unde primesc întrebări cu privire la situația sau responsabilitățile familiale, fapt ce ar fi interzis din punct de vedere legal. Ulterior la etapa post-angajare, fetele de multe ori sunt victime a procesului de hărțuire la locul de muncă, aceasta fiind atestat inclusiv prin cazurile examinate de către Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

O altă inegalitate în câmpul muncii este generată și de discriminarea pe criteriu de gen atunci când vorbim despre salarizarea diferită pentru o muncă similară. Drept exemplu, în 2019 a fost înregistrată cea mai mare inechitate salarială dintre femei și bărbați în ultimii șase ani – de 14,4%. Astfel, în 2019, o femeie angajată a pierdut 14.490 MDL, pe fonul discrepanțelor salariale, aceasta fiind cea mai mare pierdere anuală financiară din ultimii șase ani.

Autor:

În cazul participării politice și publice a fetelor se conturează două situații:

Fetele până la 19-20 de ani sunt mai active considerabil decât băieții la participarea în procesele decizionale și activități de educație non-formală. Pe de altă parte, fetele care deja se căsătoriseră, datorită noilor obligațiuni pe care le obțin în familie de a avea grijă de casă, copii și lipsa timpului liber, la această etapă a vieții dispar de pe mapamondul vieții de activiste, astfel dând pozițiile celor de genul masculin.

Raportul este realizat în cadrul Campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale” implementată de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu UNFPA, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și UNICEF.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal