Au reușit să combată stereotipurile și să-și mobilizeze comunitățile. Vezi povestea a trei primare din R. Moldova

Au reușit să combată stereotipurile și să-și mobilizeze comunitățile. Vezi povestea a trei primare din R. Moldova

Și femeile pot obține rezultate frumoase în funcții de conducere. Cel puțin asta demonstrează trei primare din R. Moldova, ale căror activitate a fost descrisă și povestită de UN Women Moldova cu ocazia Zilei internaționale a femeilor din mediul rural. Acestea au reușit să combată stereotipurile de gen privind abilitățile de conducere ale unei femei și să mobilizeze comunitatea din care fac parte. 

...

„Inițial, mulți localnici erau sceptici, dar acum majoritatea și-au schimbat radical părerea. Dacă mai multe femei vor fi la conducere, țara noastră va fi una prosperă. Consider că femeile sunt capabile în orice domeniu. Ați observat cât de prospere sunt țările în care la conducere se află femei? Ele pot schimba lumea”, spune Elena.

Publicitate

Și cu toate că acum se află într-o nouă funcție, Elena continuă să ofere ajutor medical gratuit localnicilor care au nevoie. Mai mult, în așa fel a reușit să mobilizeze rapid comunitatea pentru a răspunde cât mai eficient nevoilor urgente ale cetățenilor, cauzate de răspândirea pandemiei de COVID-19.

„Grație donației generoase din partea unei familii localnice, am reușit să procurăm o ambulanță. Până atunci însă, medicii erau nevoiți să transporte pacienții într-o ambulanță aflată în stare deplorabilă. Acum, noua ambulanță deservește șapte sate și peste 10.000 de persoane. Am făcut toate acestea împreună cu cetățenii. În contextul pandemiei, am creat un grup pe platforma Viber în care discutăm cu localnicii problemele comunității”, a mai spus Elena.

Deși pandemia a adus o mulțime de provocări, timp de un an în calitate de primară, Elena a îmbunătățit sistemul de gestionare a deșeurilor din localitate, a contribuit la instalarea unui sistemul de iluminare stradală în unele zone și a acordat prioritate reparațiilor uneia dintre grădinițe pentru a asigura accesul neîntrerupt la educația preșcolară.

...

„Acum nouă ani, m-am întors din străinătate unde am locuit timp de trei ani. Atunci când m-am întors înapoi, nu am găsit nicio schimbare în localitatea mea și apoi, inspirată de ceea ce am văzut în alte țări, am spus că pot schimba ceva și am candidat la funcția de primară. Anterior, activasem timp de 17 ani la școală ”, povestește Tatiana.

Pe parcursul celor nouă ani în calitate de primară, Tatiana a reușit să îmbunătățească infrastructura și serviciile locale, prin reconstrucția grădinițelor, investițiile în liceul din localitate și reconstruirea unui parc public. La fel, a reabilitat centrul de sănătate, iar în acest an a contribuit la deschiderea secției COVID-19 în cadrul spitalului raional din Cahul.

„Condițiile din centrul de sănătate sunt foarte bune și centrul a fost, de asemenea, echipat anul acesta cu încă două dispozitive performante pentru analiza sângelui. La începutul pandemiei, am achiziționat viziere pentru acest centru și, din bugetul local, am contribuit la deschiderea secției COVID-19 în cadrul spitalului raional din Cahul. De asemenea, am achiziționat produse igienice și am furnizat echipamentele de protecție necesare grădinițelor”, a mai spus Tatiana.

...

„În zonele rurale, mai multe femei sunt implicate în procesele de luare a deciziilor, respectiv consider că este respectat echilibrul de gen. Femeile sunt active, se implică în toate activitățile și petrec mult timp la serviciu. Familia mea niciodată nu mă limitează, însă înțeleg că ar trebui să petrec mai mult timp alături de cei dragi. Le sunt recunoscătoare pentru înțelegere”, a spus aleasa.

Primărița a soluționat problema managementului deșeurilor, a dat start reparației drumurilor și se pregătește să dea în explotare un sistem de aprovizionare cu apă potabilă în satul Sărata Veche.

„Cea mai de succes inițiativă este proiectul datorită căruia locuitorii au acces la informație. Noi am organizat sesiuni de instruiri datorită cărora cetățenii au aflat cum funcționează administrația publică locală. În urma acestor sesiuni, împreună cu localnicii, am deschis o grădiniță, la reparația căreia au participat toți părinții, iar acum în grădiniță sunt toate condițiile necesare”, a declarat Maria.

Elena, Tatiana și Maria au participat la diverse programe susținute de UN Women Moldova și Suedia privind abilitarea femeilor în roluri de conducere și pot reprezenta un exemplu pentru fetele din zonele rurale și urbane care aspiră la o carieră politică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal