Vaccinul antigripal pentru acest sezon întârzie să ajungă în R. Moldova. Două licitații au fost anulate

Vaccinul antigripal pentru acest sezon întârzie să ajungă în R. Moldova. Două licitații au fost anulate

R. Moldova încă nu are vaccin antigripal pentru sezonul 2020-2021. Autoritățile promit că primele doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2020-2021 ar urma să ajungă în R. Moldova până la 1 decembrie. După ce au fost anulate două licitații privind achiziția vaccinului, autoritățile nu cunosc exact când va începe vaccinarea împotriva gripei sezoniere, scrie Ziarul de Gardă.

Șeful Secției supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii acute din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Ștefan Gheorghiță, a precizat pentru ZdG că este preconizată achiziția a 200 de mii de doze vaccin antigripal precalificat și recomandat de OMS pentru sezonul gripal 2020-2021, emisfera de nord.

„Acesta este un vaccin care se produce în fiecare sezon gripal. Ceea ce a fost în sezonul trecut nu se utilizează în cel curent, deoarece componența se schimbă de la sezon la sezon. Noi am comandat un vaccin tetravalent, cu patru componente ale tulpinilor de virusuri gripale, care conține A(H1N1), două componente, A(H3N2) și de tip B (Victoria și Yamagata). Suntem în așteptarea, în luna octombrie, a 100 de mii de doze de vaccin, care vor fi livrate prin intermediul UNICEF”, a menționat acesta.

Reprezentantul ANSP a subliniat că primul lot va fi utilizat pentru a vaccina persoanele aflate în grupul de risc sporit de îmbolnăvire: femeile gravide, copiii, bolnavii cu maladii cronice, cu imunitatea compromisă, bolnavii de diabet zaharat, cei cu afecțiuni ai aparatului respiratoriu sau circulator și cei din prima linie – lucrătorii medicali, vameșii, polițiștii de sector etc.

Totodată, el a spus că al doilea lot ar urma să ajungă în R. Moldova în luna noiembrie.

Consiliera în cadrul Cabinetului ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat, a declarat că în R. Moldova vor ajunge, în trei loturi, 200 de mii de doze de vaccin antigripal.

Potrivit acesteia, pentru 100 de mii de doze a fost alocată suma de 16 milioane 616 mii de lei, iar pentru 15 mii, destinate copiilor și procurate prin intermediul UNICEF – circa 83 de mii de lei. Totodată, 85 de mii de doze reprezintă o donație din partea SUA.

„Dozele vor ajunge la sfârșitul lunii octombrie – început de noiembrie. Vaccinarea va începe imediat ce ajung în țară”, a menționat ea pentru ZdG, adăugând că perioada respectivă este potrivită pentru vaccinare.

Între timp, centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a anunțat două licitații pentru procurarea vaccinului antigripal pentru sezonul 2020-2021, dar nicio ofertă nu a fost acceptată.

Într-un răspuns la solicitarea de informații expediată de ZdG, directorul CAPCS, Ivan Antoci, a explicat că Licitația deschisă nr. 20/00051 din 15.06.2020 a fost anulată în temeiul art. 71, alin. (1), lit. (d), lin. 1 din Legea nr. 131/2015 privind achizițiile publice.

„A fost depusă o singură ofertă – din partea operatorului economic „Dita EstFarm” SRL – care la etapa de evaluare s-a constatat a fi neconformă, fiind ofertate o cantitate mai mică de doze (50.000) decât cea solicitată (150.000), un termen mai târziu de livrare decât cel solicitate și o componență antigenică a vaccinului diferită de cea solicitată”, se arată în răspuns.

Licitația deschisă nr. 20/00084 din 11.08.2020 a fost anulată în temeiul art. 71, alin. (1), lit. (d), lin. 6 din Legea nr. 131/2015 privind achizițiile publice.

„În cadrul procedurii de achiziție publică a participat același operator economic, care a depus o ofertă neconformă din următoarele puncte de vedere: vaccinul ofertat fiind indicat pentru copii cu vârsta de la 3 ani (în conformitate cu documentația de atribuire a fost solicitată posibilitatea administrării copiilor cu vârsta de la 6 luni); termenul de livrare ofertat fiind mai târziu decât cel solicitat; termenul de valabilitate restant la momentul livrării vaccinului ofertat fiind mai mic (nu mai puțin de 8 luni) decât cel solicitate (nu mai puțin de 9 luni); valoarea ofertei (fără TVA) a depășit suma alocată cu 78,32%, iar, în conformitate cu art. 71, alin. (1), lit. (d), lin. 6 din Legea nr. 131/2015 privind achizițiile publice, procedura de achiziție publică se anulează în cazul depășirii cu 30% a valorii estimate a achiziției”, au explicat reprezentanții CAPCS.

Întrebat despre riscul ca dozele de vaccin antigripal să ajungă mult mai târziu sau deloc în acest sezon, Ivan Antoci a notat că instituția pe care o conduce „a minimizat orice risc aferent achiziționării vaccinului antigripal tetravalent, luând în considerare procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare nu prevede o perioadă minimă obligatorie cuprinsă între publicarea în Buletinul Achizițiilor Publice și termenul-limită de deschidere a ofertelor sau un termen obligatoriu de așteptare de 11 zile după anunțarea rezultatelor procedurii de atribuire”.

Anul trecut, primele 50.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns în R. Moldova la 7 noiembrie, a doua zi fiind începută livrarea către instituțiile medicale.

Publicitate
Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal