Vaccinul antigripal pentru acest sezon întârzie să ajungă în R. Moldova. Două licitații au fost anulate

Vaccinul antigripal pentru acest sezon întârzie să ajungă în R. Moldova. Două licitații au fost anulate


R. Moldova încă nu are vaccin antigripal pentru sezonul 2020-2021. Autoritățile promit că primele doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2020-2021 ar urma să ajungă în R. Moldova până la 1 decembrie. După ce au fost anulate două licitații privind achiziția vaccinului, autoritățile nu cunosc exact când va începe vaccinarea împotriva gripei sezoniere, scrie Ziarul de Gardă.

Șeful Secției supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii acute din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Ștefan Gheorghiță, a precizat pentru ZdG că este preconizată achiziția a 200 de mii de doze vaccin antigripal precalificat și recomandat de OMS pentru sezonul gripal 2020-2021, emisfera de nord.

„Acesta este un vaccin care se produce în fiecare sezon gripal. Ceea ce a fost în sezonul trecut nu se utilizează în cel curent, deoarece componența se schimbă de la sezon la sezon. Noi am comandat un vaccin tetravalent, cu patru componente ale tulpinilor de virusuri gripale, care conține A(H1N1), două componente, A(H3N2) și de tip B (Victoria și Yamagata). Suntem în așteptarea, în luna octombrie, a 100 de mii de doze de vaccin, care vor fi livrate prin intermediul UNICEF”, a menționat acesta.

Reprezentantul ANSP a subliniat că primul lot va fi utilizat pentru a vaccina persoanele aflate în grupul de risc sporit de îmbolnăvire: femeile gravide, copiii, bolnavii cu maladii cronice, cu imunitatea compromisă, bolnavii de diabet zaharat, cei cu afecțiuni ai aparatului respiratoriu sau circulator și cei din prima linie – lucrătorii medicali, vameșii, polițiștii de sector etc.

Totodată, el a spus că al doilea lot ar urma să ajungă în R. Moldova în luna noiembrie.

Consiliera în cadrul Cabinetului ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat, a declarat că în R. Moldova vor ajunge, în trei loturi, 200 de mii de doze de vaccin antigripal.

Potrivit acesteia, pentru 100 de mii de doze a fost alocată suma de 16 milioane 616 mii de lei, iar pentru 15 mii, destinate copiilor și procurate prin intermediul UNICEF – circa 83 de mii de lei. Totodată, 85 de mii de doze reprezintă o donație din partea SUA.

„Dozele vor ajunge la sfârșitul lunii octombrie – început de noiembrie. Vaccinarea va începe imediat ce ajung în țară”, a menționat ea pentru ZdG, adăugând că perioada respectivă este potrivită pentru vaccinare.

Între timp, centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a anunțat două licitații pentru procurarea vaccinului antigripal pentru sezonul 2020-2021, dar nicio ofertă nu a fost acceptată.

Într-un răspuns la solicitarea de informații expediată de ZdG, directorul CAPCS, Ivan Antoci, a explicat că Licitația deschisă nr. 20/00051 din 15.06.2020 a fost anulată în temeiul art. 71, alin. (1), lit. (d), lin. 1 din Legea nr. 131/2015 privind achizițiile publice.

„A fost depusă o singură ofertă – din partea operatorului economic „Dita EstFarm” SRL – care la etapa de evaluare s-a constatat a fi neconformă, fiind ofertate o cantitate mai mică de doze (50.000) decât cea solicitată (150.000), un termen mai târziu de livrare decât cel solicitate și o componență antigenică a vaccinului diferită de cea solicitată”, se arată în răspuns.

Licitația deschisă nr. 20/00084 din 11.08.2020 a fost anulată în temeiul art. 71, alin. (1), lit. (d), lin. 6 din Legea nr. 131/2015 privind achizițiile publice.

„În cadrul procedurii de achiziție publică a participat același operator economic, care a depus o ofertă neconformă din următoarele puncte de vedere: vaccinul ofertat fiind indicat pentru copii cu vârsta de la 3 ani (în conformitate cu documentația de atribuire a fost solicitată posibilitatea administrării copiilor cu vârsta de la 6 luni); termenul de livrare ofertat fiind mai târziu decât cel solicitat; termenul de valabilitate restant la momentul livrării vaccinului ofertat fiind mai mic (nu mai puțin de 8 luni) decât cel solicitate (nu mai puțin de 9 luni); valoarea ofertei (fără TVA) a depășit suma alocată cu 78,32%, iar, în conformitate cu art. 71, alin. (1), lit. (d), lin. 6 din Legea nr. 131/2015 privind achizițiile publice, procedura de achiziție publică se anulează în cazul depășirii cu 30% a valorii estimate a achiziției”, au explicat reprezentanții CAPCS.

Întrebat despre riscul ca dozele de vaccin antigripal să ajungă mult mai târziu sau deloc în acest sezon, Ivan Antoci a notat că instituția pe care o conduce „a minimizat orice risc aferent achiziționării vaccinului antigripal tetravalent, luând în considerare procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare nu prevede o perioadă minimă obligatorie cuprinsă între publicarea în Buletinul Achizițiilor Publice și termenul-limită de deschidere a ofertelor sau un termen obligatoriu de așteptare de 11 zile după anunțarea rezultatelor procedurii de atribuire”.

Anul trecut, primele 50.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns în R. Moldova la 7 noiembrie, a doua zi fiind începută livrarea către instituțiile medicale.

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Rămâi fără WhatsApp, dacă nu ți-ai schimbat telefonul de mult timp. Ce presupun noile actualizări

Rămâi fără WhatsApp, dacă nu ți-ai schimbat telefonul de mult timp. Ce presupun noile actualizări

Deminare în raionul Ștefan-Vodă: 160 de obiecte explozive și 2.221 de cartușe au fost neutralizate

Deminare în raionul Ștefan-Vodă: 160 de obiecte explozive și 2.221 de cartușe au fost neutralizate

Comisia Europeană, despre alegerile din Rusia: „S-au desfășurat într-o atmosferă de intimidare”

Comisia Europeană, despre alegerile din Rusia: „S-au desfășurat într-o atmosferă de intimidare”

Advertoriale
Ludmila Dimitrachi, antreprenoare: „Timp de 17 ani în afaceri, pentru prima oară am primit un credit atât de rapid”

Ludmila Dimitrachi, antreprenoare: „Timp de 17 ani în afaceri, pentru prima oară am primit un credit atât de rapid”

REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Scandal într-un troleibuz din capitală: Un tânăr a fost dat afară după ce a refuzat să-și pună masca de protecție (VIDEO)
 • 2
  Atacatorul de la Universitatea din Perm, ucis de polițiști, după ce a opus rezistență
 • 3
  Veaceslav Platon a depus o plângere pe numele Maiei Sandu la Consiliul pentru Combaterea Discriminării din România. Acesta spune că i s-ar fi încălcat dreptul la demnitate (DOC)
 • 4
  Fostul deputat PDM Vladimir Andronachi a fost pus sub învinuire în dosarul „furtului miliardului”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.