Circa 690 de milioane de oameni în lume suferă de foame: Cum putem preveni risipa de alimente

Circa 690 de milioane de oameni în lume suferă de foame: Cum putem preveni risipa de alimente

În prezent, aproape 690 de milioane de oameni la nivel mondial suferă de foame. Indicele este în creștere cu 10 milioane față de anul 2019. Situația s-ar putea agrava din cauza pandemiei COVID-19, care ar putea adăuga încă circa 80 – 100 de milioane de oameni la acest număr, în funcție de scenariul economic al fiecărei țări. Așa arată datele prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) de Ziua Mondială a Alimentației.

Datele mai arată că peste 2 miliarde de persoane nu au acces regulat la alimente sigure, hrănitoare și suficiente, iar către anul 2050 această cifră va ajunge la aproape 10 miliarde de oameni.

Impactul asupra economiei globale al malnutriției, sub toate formele sale: subnutriție, deficiențe de micronutrienți, precum și greutate supraponderală și obezitate, este estimat la 3,5 trilioane de dolari anual.

O nutriție sănătoasă este crucială în menținerea sănătății, totodată restricțiile de deplasare și privind mai multe activități economice din cauza pandemiei de COVID-19 ne impun să abordăm diferit problema nutriției.

Prin ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nr.771 din 20 august, a fost aprobat Ghidul privind alimentația sănătoasă și activitatea fizică pentru persoanele aflate în regim de carantină sau autoizolare la domiciliu.

Ghidul vine cu recomandări pentru a ajuta populația să facă alegeri corecte pentru o nutriție sănătoasă și să integreze modalități simple și sigure de activitate fizică într-un spațiu limitat pentru a rămâne sănătoși pe toată durata pandemiei de COVID–19, conține sfaturi generale pentru populație privind principiile cheie ale unei nutriții echilibrate și siguranței alimentare.

Fiecare dintre noi poate contribui la creșterea cererii produselor alimentare sănătoase și sigure, la reducerea risipei de alimente, susținerea producătorilor și lucrătorilor din industria alimentară națională și promovarea comportamentelor alimentare sănătoase.

Mai exact, acest lucru este posibil prin alegerea alimentelor diverse și sănătoase și mai ales a produselor autohtone. Totodată, prin evitarea risipei de hrană, lucru posibil prin planificarea cumpărăturilor și achiziționarea alimentelor în cantități rezonabile. Totodată se recomandă crearea unui regim alimentar echilibrat și variat respectând orarul meselor, optând pentru alimente bogate în fibre, limitând aportul de sare, grăsimi, evitând consumul de alcool și respectând regimul de hidratare.

Anual, pe data de 16 octombrie este celebrată Ziua Mondială a Alimentației, scopul căreia este accentuarea și inspirarea publicului la acțiuni pentru prevenirea, detectarea și gestionarea riscurilor alimentare pentru a contribui la securitatea alimentară, sănătatea umană, prosperitatea economică, agricolă și dezvoltarea durabilă.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal