Administrația transnistreană nu achită nici măcar jumătate din costul facturilor instituțiilor publice pentru consumul de curent electric, gaze și căldură, notează europaliberă.org. Potrivit sursei citate, în consecință, întreprinderile din stânga Nistrului nu au posibilitatea nici să investească în întreținerea rețelelor, nici să mărească salariile angajaților. Aceeași sursă menționează că și localnicii simpli au datorii la întreținere.
În cadrul unei ședințe a așa-zisului executiv de la Tiraspol directorul financiar al rețelelor electrice transnistrene, Tatiana Balova, a declarat că dacă s-ar atinge un nivel de achitare de cel puțin 60%, programul investițional de reabilitare a rețelelor ar putea fi realizat, iar salariile angajaților - mărite parțial.
Balova a subliniat că, în fiecare an, datoria bugetului transnistrean pentru consumul de curent electric se ridică la 35 milioane de ruble locale, echivalentul a peste 2 milioane de dolari. Pandemia a adăugat la suma inițială încă 3 milioane de ruble.
Departamentul dezvoltării economice de la Tiraspol elaborează un grafic de achitare, conform căruia peste doi ani, în 2022 vor fi plătite 60 la sută din serviciile consumate, peste trei ani – 80 la sută, și abia peste patru ani, în 2024 administrația transnistreană se angajează să plătească la nivel de 100 la sută ceea ce consumă.
Vezi și aceste știri

Exporturile din regiunea transnistreană au scăzut cu aproape 7,8%, ceea ce înseamnă 38,3 milioane de dolari

Lista căilor de acces disponibile către localitățile în care vor fi deschise secții de votare pentru cetățenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană

Unul dintre moldovenii răpiți de structurile de forță din regiunea transnistreană e acuzat de trădare de patrie

Cei doi moldoveni sechestrați în stânga Nistrului și ulterior eliberați nu pot părăsi teritoriul regiunii transnistrene

Contestația lui Andrei Năstase împotriva deciziei CEC de a deschide 42 de secții de votare în regiunea transnistriană, respinsă de judecători
